• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9763 RON
  • USD4.6625 RON
  • GBP5.8158 RON
  • HUF1.2637 RON
Fotók: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Kényszerből sikertörténet

Sandor Kalman HomorodalmasA 2016 február 16-án jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. A jó házikolbásznak nincsen párja. A fogyasztókat az sem érdekli, hogy rákkeltő készítménynek titulálják. Dékány Ferenc gyulai kolbászkirályt kérdezzük. A homoródalmási Sándor Kálmánt a kényszer vitte rá a sajtkészítésre. De ma már sikertörténetnek is mondható. Majd a gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. A tavaly sok gyümölcs termet, amiből minőségi pálinkák készülhetnek. A kibédi Somogyi Csaba válaszol kérdéseinkre. Csökkent a méz felvásárlási ára, de a méhészek, akik tehetik, tartalékolják a megtermelt mézet. Papp Dénes Zsolt krasznai méhészt hallhatják. Háromnegyed egy után megtudhatják mai játékunk kérdését, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

Legjobb esetben is csak tavasz végén, nyár elején juthatnak a támogatásokhoz a gazdák, mert az informatikai rendszert addig nem tudja működésbe hozni az APIA. A kifizetések terén elsőbbséget a tavalyról fennmaradt területalapú támogatási összegek folyósítása jelent. Az ehhez szükséges, működő informatikai hátteret azonban a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) szoftvereinek fejlesztésével megbízott konzorcium csak április 8-ától ígéri. (7határ/Gazdaélet)

Nehéz időszakot éltek meg az elmúlt egy évben a romániai és uniós sertéstartók. Míg másfél éve viszonylag normális piaci körülmények között értékesíthettek, mára döntő többségüknek komoly veszteséggel kell számolniuk. A mezőgazdasági tárca friss felmérése szerint a romániai sertéstenyésztők több mint 40 millió eurós veszteséget könyvelhettek el az elmúlt évben az orosz embargó miatt. Mint ismeretes, Moszkva 2014 augusztusa óta tiltja az uniós sertéshús behozatalát. A felmérés szerint az embargót követő túlkínálat miatt a sertés ára mintegy 20 százalékkal csökkent. Az Economica.net szerint a mostani árszintek a romániai termelők nagy többségénél nem fedezik a költségeket, s mivel érdemi keresletbővülésre sem a világpiacon, sem az Európai Unióban nem lehet számítani rövid távon, félő, hogy a krízisállapot idén is fennáll. Az Országos Statisztikai Hivatal szerint az elmúlt évben a sertéstenyésztő egy kilogramm sertéshúsért átlagban 5,8 lejt kapott a feldolgozótól, míg 2014-ben 9 lejt fizettek érte. (Krónika)

A mezőgazdasági minisztérium jogszabálytervezetet dol¬gozott ki az Európai Unió által biztosított gyorssegély elosztására vonatkozóan, ebből a sertéstenyésztők megsegítésére 2,37 millió eurót fordítanak, míg a tejtermelők közt 8,77 millió eurót osztanak szét. A tervezet szerint a 2014–2015-ös időszakban legkevesebb 5 és legtöbb 20 tonna tejet értékesítő gazdák 240 eurós, azonos összegű támogatásra számíthatnak. A 20 és 200 tonna tejmennyiséget értékesítő farmerek tonnánként 12 eurós támogatást kaphatnak, a 200 tonna feletti tejmennyiséget értékesítő gazdák 2900 eurós, rögzített támogatásra számíthatnak. (Krónika/Gazdaélet)

Közhasznú társaságokként a magánszférába helyeznék át az ország valamennyi agrárkamaráját, ahogy az Franciaországban is működik. A román kormányfő elképzelése szerint a kamarák működését még négy évig a mezőgazdasági minisztérium finanszírozná, azt követően pedig a gazdák tartanák fenn anyagi hozzájárulásuk révén. Achim Irimescu agrárminiszternek azonban kétségei vannak afelől, hogy ez működőképes lenne. A mezőgazdasági kamarák, valamint a tanácsadás a kis- és középtermelőket célozza, ők viszont aligha tudják majd eltartani 4 év múlva a kamarákat. A miniszter azt látná megoldásnak, ha a tanácsadási részét átvennék a megyei mezőgazdasági igazgatóságok. (Agerpres)

Nehezen találnak pásztort és bojtárt a gazdaegyesületek a juhnyájak mellé a Székelyföldön, mivel kevés a fizetés, és egyre kevesebb a jelentkező. Az idősebbeknek elegük lett, a fiatalok nem vállalják. Inkább választják a külföldi munkát, ahol jobban megfizetik őket. Tavaly ötven lejt és öt kiló krumplit adtak a pásztornak egy juh után, a pásztor pedig nyolc kiló sajtot és egy kiló ordát kellett szállítson a gazdáknak. (Gazdaélet)

Az „Érmelléki minőségi termék” feliratú védjegy bejegyeztetését kezdeményezte az Érmelléki Gazdák Egyesülete (ÉGE), hogy ezáltal támogassák és népszerűsítsék a régióban élő őstermelőket, ösztönözzék a kisgazdákat piacképes termékek előállítására. Az ötletet a dunántúli és a székelyföldi pozitív példák szolgáltatták, de az „utolsó löketet” a magyarországi mezőgazdasági és élelmiszer-kiállítás (OMEK) adta meg, ahol először képviselték az Érmelléket önálló standdal. A bejegyzési folyamatot pár hónapon belül szeretnék lezárni, de az illetékes hatóságok hozzáállásától függően ez akár egy évig is eltarthat. Az igénylőknek szigorú kritériumoknak kell majd megfelelniük. Egyelőre annyit tudni biztosan, hogy érmelléki magyar és minőségi terméket előállító kisgazdák kérhetik. (Krónika)

Papp Denes Zsolt KrasznaPiaci árak:

A burgony kilója 1 lej és 1 lej 50 bani, a fehér hagymáé 2 lej és 2 lej 50 bani, a vörös hagymáé 3 és 4 lej, a fokhagyma kilója pedig 8 és 9 lej. A paprika kilója 7 lej és 8 lej, a paradicsomé 4 lej 50 bani és 6 lej, az uborkáé 2 lej 50 bani és 3 lej, a csípős paprika kilója 7 lej, a gomba kilójáért 10 lejt kérnek. A petrezselyemzöld, kapor és zellerzöld kötése 50 bani, a tárkony és csombord kötése 1 lej. A zeller darabja és a fehér retek kötése 1 lej 50 bani és 2 lej, a petrezselyem kilójáért viszont 3 és 4 lejt kell fizetni. A szemes paszuly litere 9 és 10 lej, a murok kilójáért 3 lejt kérnek, a brokkoli kilója 7 és 8 lej, a tojás darabja ezen a héten 45 bani. Egy fej saláta 1 lej és 1 lej 50 bani. Az alma kilója 2 lej 50 bani és 4 lej, a körtéé 3 lej 50 bani és 6 lej, a szőlő kilója 8 lej és 11 lej, a sajté és az ordáé 16 lej, a tej litere 2 lej 50 bani és 3 lej.

Játékunk kérdése:

Hány éve foglalkozik sajtkészítéssel a homoródalmási Sándor Kálmán?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2016 február 20-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro