• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Kovács Zsolt

GAZDAÉLET – Kell-e tartani a járványoktól?

A 2017 január 17-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Kell-e tartani a járványoktól? Mennyire nagyítja fel őket a média? Dr. Sikó-Barabási Sándor főállatorvost kérdezzük. Manapság jól meg kell gondolni, mekkorára tervezzük gazdaságunkat. A kézdialbisi Bod Lehel gazdálkodónál jártunk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Van, aki másodállásban kertészkedik, és mégis eredményeket ér el. Bakaló János harcói zöldségtermesztővel beszélgetünk. Egyre nehezebb a mezőgazdasággal foglalkozni Firtosmartonoson, de a gazdák kitartanak. Derzsi Csaba fiatal gazdálkodó válaszol kérdéseinkre. A szegénységben egyre leleményesebbek a termelők. Ha nincs valamilyen felszerelésük, ami megkönnyítené a munkát, hát terveznek. A székelyabódi Kálmán Márton is közéjük tartozik. Háromnegyed egy után nyereményjátékunk kérdése hangzik el, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

A 2016-os álláspontokat firtató mezőgazdasági ankét összeállítása érdekében a következő egy hónap leforgása alatt országos szinten 28 ezer jogi személyiségű farmot és 303 ezer egyéni, jogi személyiség nélküli gazdaságot keresnek fel a statisztikai hivatal kérdezőbiztosai. Az állattartók esetében a 2016 december 31-i állományszámra, míg a növénytermesztők esetében a 2015 október és 2016 szeptember közötti művelt területekre, az öntözésre, a talajművelésre, az ökológiai gazdálkodásba vont területekre, a mezőgazdasági segédmunkaerő számára, illetve más jövedelemtermelő tevékenységekre vonatkozó információkra kíváncsiak. A február 10-ig zajló adatgyűjtés közben a kérdezőbiztosok a gazdákat az elmúlt három esztendőben igényelt vidékfejlesztési támogatásokról is megkérdezik. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Bővebb besorolás mentén és könnyített feltételekkel kérelmezhetik hamarosan az állategészségügyi hatóságtól a kisvágóhidak, illetve községi vágópontok nyitását az üzleti lehetőség iránt érdeklődő gazdák, vállalkozások vagy akár közbirtokosságok. Újdonság, hogy saját állományából naponta legtöbb 1,5 számosállatot vágva vágópontok létesülhetnek az állattartó telepeken belül is – derül ki az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság elnökének 140-es számú rendeletéből. A jogszabály előírásai január 28-tól válnak hatályossá. (Hargita Népe)

Ettől a hónaptól a Mezőgazdasági Igazgatósághoz csatolták a megyei önkormányzathoz tartozó mezőgazdasági kamarát és a különálló intézményként működő inspekciós osztályt. Az intézkedés központosításnak tűnhet, de valójában nem így van mert ez a berendezkedés az eddiginél jobb rálátást biztosít az agráradminisztráció tevékenységére. Korábban a decentralizáció elvére hivatkozva szétbomlasztották az igazgatóságot és 5-6 fős kis intézményeket hoztak létre, amelyek mindenikének Bukarestben volt a felelőse és a hatáskörök is sok esetben födték egymást. Az új intézkedés legnagyobb pozitív hozadéka az lesz, hogy gazdabarát intézményt alakítanak ki, minden kisrégióban szakembert foglalkoztatnak, aki helyben segít a gazdák problémájának megoldásában. (Kovács Zsolt/Gazdaélet)

Már látszanak a kilábalás jelei – mondotta Márton István, a Hargita Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesületének elnöke. A téli tejfelvásárlási árak újra felfelé mozdultak, a nem várt nagyságrendű, a törzskönyvezett állatokra folyósított 800-1200 eurós uniós támogatások pedig sok gazdának a folytatáshoz újabb erőt és reménységet adtak. A minimis-támogatási program pedig csak erősítette, hogy a mennyiségi szemléletmódról a minőségire, az állattartásról az állattenyésztésre kellene már váltani. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Olcsóbban vásárolhattuk tavaly decemberben a friss és eltett zöldségeket, a burgonyát, de 2,13 százalékkal olcsóbb lett a pálinka és egyéb, égetett szeszes italok, valamint 1,22 százalékkal a sör is. A múlt hónapban a cukor és a sertéshús drágult leginkább. 2016 decemberében 6,48 százalékkal kevesebbet fizettünk a villanyáramra, a gázra és fűtésre. A Román Államvasutak szerelvényeire a vonatjegyek 3,19 százalékkal, a repülőjegyek 2,96 százalékkal voltak olcsóbbak 2015 decemberéhez képest. (Agerpres/Gazdaélet)

A Hargita megyei mezőgazdasági szakigazgatóság veszi át a múlt év végén megszünt Hargita Megyei Agrárkamara gazdatanfolyamainak lebonyolítását. A három hónapos, akkreditált, a munkaügyi minisztérium oklevelét eredményező méhész-, gyümölcstermesztő, illetve általános mezőgazdasági felkészítőkre január 31-ig várják az érdeklődők jelentkezését. A várhatóan februárban induló gazdatanfolyamokról bővebb információval a 0266-312-318-as telefonszámon szolgálnak vagy személyesen a csíkszeredai megyeháza második emeletén a 245-ös irodában. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Január 20-án, pénteken 8 és 19 óra között a Magyar Termék nagydíjas Petry Látványműhely és Múzeum udvarán ismét megszervezik a helyi termelők vásárát, ahol hús-, tejtermékek, sajt, méz, lekvár, szörp, gyümölcslé, bor, pálinka, zöldség, gyümölcs, tea, fűszerpaprika, olaj, valamint kézművestermékek (házi készítésű krémek, szappanok, táskák, pénztárcák, ékszerek stb.) kerülnek az asztalokra. (Népújság)

Játékunk kérdése:

Milyen munkaeszközt tervezett a székelyabodi Kálmán Márton?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2017 január 27-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro