• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9763 RON
  • USD4.6625 RON
  • GBP5.8158 RON
  • HUF1.2637 RON

GAZDAÉLET – Jobb időket is megéltek a tejtermelők, de azért kitartanak

Marton Attila SzentegyhazaA 2015 december 22-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Jobb időket is megéltek a tejtermelők, de azért kitartanak. Márton Attila szentegyházi állattenyésztőt kérdezzük. Dr. Balogh Pál Barna csíkszeredai állatorvossal a mesterséges termékenyítésről beszélgetünk. Majd a gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. A mezőgazdaságban dolgozók törekednek a géppark felújítására. Ábrahám Szilárd csernátoni mezőgazdasági gépkereskedő válaszol kérdéseinkre. Sikertörténetünkben Horváth Zsuzsa székelyvarsági vállalkozót ismerhetik meg. Háromnegyed egy után lesz nyereményjáték, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Fotók: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Gazdahírek:

Az optimista várakozáshoz képest kevés pozitív hozadéka volt az idei évnek a gazdák számára – fogalmazott évértékelő sajtótájékoztatóján Tánczos Barna szenátor, az agrártárca volt államtitkára. „Tavaly még arról számoltunk be, hogy az új vidékfejlesztési terv a kis és közepes családi mezőgazdasági vállalkozásoknak kedvez, hogy külön támogatási rendszerek indulnak a fiatal gazdáknak, hogy területalapú plusztámogatást kaphatnak. Továbbá, hogy olyan kultúrák is támogatásra kerülnek, mint a burgonya, a nagy fehérjetartalmú takarmánynövények, amelyek az állattenyésztőknek kedveztek volna. Ehhez képest az idei év teljes csőd volt” – fogalmazott. Fejetlenség uralkodott a pályázatok és a támogatásigénylések körül. Emellett a miniszterváltás után óriási a bizonytalanság a minisztériumban. Nem világos, hogy melyik területért ki felel. (Krónika/Gazdaélet)

A kormány a mezőgazdasági szektor termelési költségeinek csökkenését reméli, ezért 40 százalékkal emelte a gazdák által igényelhető gázolaj-támogatásra szánt alapot. Ennek értelmében 270 millió lejről 370 millió lejre nő a támogatási alap. (Gazdaélet)

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) értesítése szerint december végéig be kell nyújtani az igénylést a 2016-os évre beütemezett mezőgazdasági munkálatokhoz szükséges gázolaj jövedéki adójának visszatérítését célzó állami támogatásra. A kéréseket az APIA azon megyei fiókjaiban kell iktatni, ahol nyilvántartják a támogatást igénylő mezőgazdasági vállalkozást. (Székely Hírmondó/Gazdaélet)

Aggasztó adatokat közölt a romániai tejágazat helyzetéről az Országos Statisztikai Hivatal: az év első tíz hónapjában a tejbehozatal 20 százalékkal nőtt az elmúlt év hasonló időszakához képest. Ugyanebben az időszakban a hazai termelőktől begyűjtött tejmennyiség viszont 8,8 százalékkal csökkent. Dorin Cojocaru, a tejipari vállalkozók érdekeit védő April egyesület elnöke szerint Romániában sok közepes és nagyméretű farm zárt be a tejimport növekedése miatt, és úgy gondolja, fennáll a veszély, hogy a tehénállomány is drasztikusan csökkenni fog. A tejtermékek piacát Romániában 900 millió euróra becsülik. (Krónika/Gazdaélet)

A kormány sürgősségi rendelettel április 25-éig felfüggesztette a juhnyájat őrző kutyák számának korlátozását kimondó törvénycikkely alkalmazását – jelentette be Dan Suciu, a kabinet sajtóreferense. A döntés értelmében nem alkalmazzák a sokat vitatott vadászati törvénynek azt a cikkelyét sem, amely betiltja a legeltetést december 6. és április 24. között. Suciu szerint az elkövetkező időszakban a vadásztörvényt „mindenképpen” módosítani fogják, és várják a szakemberek, valamint a közvetlenül érintett állattenyésztők és juhászok javaslatait is. (Krónika/Gazdaélet)

Dr. Balogh Pal Barna allatorvosPiaci árak:

A burgony kilója 1 lej és 1 lej 50 bani, a fehér hagymáé 2 lej és 2 lej 50 bani, a vörös hagymáé 3 és 4 lej, a fokhagyma kilója pedig 8 és 9 lej. A paprika kilója 7 lej és 8 lej, a paradicsomé 4 lej 50 bani és 6 lej, az uborkáé 2 és 2 lej 50 bani, a csípős paprika kilója 7 lej, a gomba kilójáért 10 lejt kérnek. A petrezselyemzöld, kapor és zellerzöld kötése 50 bani, a tárkony és csombord kötése 1 lej. A zeller darabja és a fehér retek kötése 1 lej 50 bani és 2 lej, a petrezselyem kilójáért viszont 3 és 4 lejt kell fizetni. A szemes paszuly litere 9 és 10 lej, a murok kilójáért 3 lejt kérnek, a brokkoli kilója 7 és 8 lej, a tojás darabja ezen a héten 45 bani. Egy fej saláta 1 lej és 1 lej 50 bani. Az alma kilója 2 lej 50 bani és 4 lej, a körtéé 3 lej 50 bani és 6 lej, a szőlő kilója 8 lej és 11 lej, a sajté és az ordáé 16 lej, a tej litere 2 lej 50 bani és 3 lej.

Játékunk kérdése:

Mire tanítja a gyermekeit Márton Attila szentegyházi állattenyésztő?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2015 december 28-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro

Abraham  Szilard Csernaton