• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Jó bor, jó egészség

A 2017 február 7-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Támogatásban részesülnek a paradicsomtermesztők. Török Jenővel, a Hargita megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezérigazgatójával beszélgetünk. Mernek e pályázatokban gondolkodni a gazdák? – tettük fel a kérdést Lázár Lászlónak a Homoród-Küküllő Leader Egyesület ügyvezető igazgatójának. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Ezt követően vendégünk lesz a siófoki Fekete Áron fiatal vadász, akit a vadászatról és természetvédelemről kérdezünk. Sikertörténetünkben a marosvásárhelyi Kacsó Zsigmond borászt ismerhetik meg. Háromnegyed egy után nyereményjátékunk kérdése hangzik el, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

A mezőgazdasági minisztérium meghatározta az átmeneti támogatás határértékeit. Ezek szerint 2017-ben a szarvasmarha-, juh- és kecsketenyésztők 189,6 millió euró támogatást kaphatnak, ami az előző évhez viszonyítva 6,6%-kal (203,1 millió euró) kevesebb. Az összeget a mezőgazdasági minisztérium költségvetéséből a 2016-os mezőgazdasági év költségeinek fedezésére 2017-ben törlesztik. Nő viszont a támogatás a bivaly, a fajbika, valamint a juh és a kecske (húsállatok) után. Erre 121,9 millió eurót – 7,5%-kal többet, mint az előző évben – szán a szaktárca. (Népújság/Gazdaélet)

A tejtermelési támogatás (szarvasmarhák után) 25,9 millió euró, a hústermelés esetén 116,7 millió euró, míg juhnál és kecskénél ugyanez 54,6 millió euró, mindhárom összeg csökkent az előző évihez viszonyítva. A bivalytejet termelők összesen 1,4 millió eurót kaphatnak, a juh- és kecskehústermelők 28 millió euró támogatásban részesülnek a korábbi 24,5 millió euróval szemben. A fajbikák (hús) esetén 11 millió a támogatás, míg a tejelő tehenekre 81,4 millió eurót különítettek el a költségvetésben, mintegy 5 millióval többet, mint tavaly. Mint ismeretes, az egyik támogatás az állatlétszámra, a másik pedig a termékre jár. Ezáltal is kiderül, hogy milyen irányban kívánja fejleszteni az állattenyésztést az unió Romániában. (Népújság/Gazdaélet)

A Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) szakértői nem fejezték be a 2016-os mezőgazdasági évre szóló kérvények ellenőrzését, így a vizsgálat alatt álló gazdák egyelőre nem kapják meg az igényelt támogatást. Országos szinten alig 10 megyében fejezték be az ellenőrzést, a többiekben még mindig hátravan a dossziék közel 40%-ának tisztázása. Ennél nagyobb gond, hogy az ellenőrzött dokumentációk 60%-ában valamilyen hibát találtak. Bordi Kacsó Zsolt, az APIA Maros megyei kirendeltségének szakértője elmondta, január 26-ig 913 gazdát ellenőriztek a terepen, hátravolt még 284, azaz a vizsgálat alatt állók 31,11%-a. A hőtérképek alapján 2408 gazdát ellenőriznek. (Népújság/Gazdaélet)

Több mint 7 százalékkal gyarapodott tavaly a Hargita megyei szarvasmarha-állomány. A körzeti állatorvosok nyilvántartása szerint a Hargita megyei állattartók birtokában év végén közel 94 ezer szarvasmarha szerepelt. Ez 6 ezer egyeddel több az egy évvel korábbi záróértékhez képest. A juhok száma stagnált, a lóállomány viszont 2016-ban is tovább fogyatkozott. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Február végéig kell befejezniük a kutyák veszettség elleni oltását a Hargita megyei állatorvosoknak. A novemberben elkezdett munkával jól haladnak az állatorvosok. Ennek nyomán a vakcinával beoltott házőrzők számát és százalékarányát tekintve Hargita megye országos szinten az elsők között található. A tevékenységre vonatkozó jogszabály szerint viszont nem szabad veszettség ellen beoltani azt a kutyát, amelyik nincs egyedesítve, azaz az azonosítását szolgáló mikrocsippel ellátva. A tennivalók sora ugyanakkor a gazdaságokban esetlegesen előforduló kevésvérűségben szenvedő lovak kiszűrését szolgáló vérmintavételi és lépfene elleni oltási akcióval folytatódik. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Február 25-én, szombaton zajlik a Maros Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács (MIET) szervezésében a IV. Agrárakadémia. A rendezvény farmlátogatással indul. Délelőtt 10 órakor a tejhasznú szarvasmarhákat tenyésztő nyárádszentlászlói farmot, 11.30-kor a húshasznú szarvasmarhákat tenyésztő cserefalvi farmot tekintik meg a jelenlevők. A látogatást követően 13 órakor a göcsi Vector vendéglőben kötetlen beszélgetés kezdődik, melyen jelen lesz Bordi Kacsó Zsolt, a Maros megyei Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) aligazgatója is. (Népújság)

bor,-szoloJátékunk kérdése:

Hol termeszti a szőlőt Kacsó Zsigmond marosvásárhelyi borász?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2017 február 24-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro