• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Javuló genetikai állomány

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A 2018 május 15-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, XI. alkalommal szervezték meg Székelyudvarhelyen a Küküllő parti dísznövény kiállítást és vásárt. Ott készült összeállításunk. Majd a május közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Szombaton, Gyimesközéplokon tartották a II. Állatkiállítást. A Gazdaélet mikrofonjával mi is ott voltunk. Ezt követően a marosvásárhelyi piaci árakat ismertetjük, majd elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Gazdahírek

Öt évig kaphatnak anyagi segítséget azok a fiatal farmerek, akik a kérvény benyújtásának évében 2018. december 31-ig nem töltötték be a 41. évüket. Az életkor igazolása mellett bizonyítaniuk kell, hogy a megmunkált terület saját tulajdonukban van, vagy bérlik. Továbbá feltétel az is, hogy a gazdák jogi személyiségként, engedélyezett magánszemélyként vagy cégre kérjék a támogatást, amelyet öt évig folyósítanak, akkor is, ha az előző időszakban már részesültek hasonlóban. (Népújság/Gazdaélet)

Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint a gyümölcsök és gyümölcskonzervek 2,66 százalékkal, a zöldségek és zöldségkonzervek 1,46 százalékkal kerültek többe áprilisban, mint egy hónappal korábban. A kenyér 0,43 százalékkal, a krumpli 0,89 százalékkal, a méz 0,52 százalékkal lett drágább. Voltak olyan élelmiszerek, amelyek olcsóbbak lettek, például a tojás (-6,89 százalék), vagy a cukor (-2,06 százalék). Kisebb mértékben csökkent továbbá a liszt, a bab és a citrusfélék ára. Áprilisban az előző hónaphoz viszonyítva összességében 0,18 százalékkal nőttek az élelmiszerárak. Az INS szerint a 2018 márciusában jegyzett 5 százalékról áprilisban 5,2 százalékra nőtt az éves infláció Romániában. Az élelmiszerek 4 százalékkal, a nem élelmiszer jellegű iparcikkek 7,2 százalékkal drágultak, a szolgáltatások pedig 2,83 százalékkal kerültek többe. (Székelyhon/Gazdaélet)

Idén kétszer annyian lehetnek haszonélvezői a mezőgazdasági Minisztérium által kezdeményezett „Paradicsom” elnevezésű programnak. Jelenleg 11 ezer kérést nyújtottak be a programra, a minimális támogatás idén is eléri a 2017-es értéket. A program hatékonyságának felmérése érdekében a betakarítás után, a termelők kötelező módon be kell jelentsék a helyi mezőgazdasági hivataloknál az ezer négyzetméterre termelt mennyiségeket. (Rador/Gazdaélet)

A cseresznyeárusok félnek, hogy rájuk romlik a gyümölcs. S bár óriási árengedményeket tesznek, így sem veszik a portékát. Korábban 100 lejt is elkértek az importcseresznyéért, most még úgy sem fogy, hogy ennek egytizedét, 10 lejt kell érte fizetni. A vásárlói kedvnek nem tettek jót azok a hírek, amelyek a Törökországból behozott gyümölcsről jelentek meg. Előbb a Carrefour ijesztett rá a vásárolókra azzal, hogy tévesen cimkézte fel a cseresznyéjét, azt a látszatot keltve, hogy a gyümölcs héja nem alkalmas fogyasztásra. Később aztán az is kiderült, hogy nem a cimkén feltűntetett mérgező szert, hanem egy másik, egészségre ugyancsak káros növényvédő szert használtak a termesztők. (Maszol/Gazdaélet)

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium által kinevezett tagokból, valamint a cukorgyárak és a cukorrépa-termesztők országos szövetségének képviselőiből álló bizottságok ellenőrizték azokat a cukorrépa-feldolgozó üzemeket, amelyek az uniós szabványoknak megfelelően a szakminisztérium 2018/10-es számú rendelete alapján feldolgozhatnak cukorrépát vagy cukornádat. Az ellenőrzések alapján négy gyárat ismertek el az országban, ezek a Bodfalusi Cukorfeldolgozó Vállalkozás Kft. (cukorrépa- és cukornád-feldolgozó), az Agrana Románia Rt. Romanban és Buzăuban székelő fiókegységeivel, a Lemarco Cristal Kft. és a Tereos Románia Rt., amelynek Ludason van az egysége. Ez azt jelenti, hogy az országban a cukorrépa-termesztők kizárólag az említett gyárakkal köthetnek szerződést, ugyanis csak így kaphatják meg a támogatást. A szerződést regisztrálni kell a megyei mezőgazdasági igazgatóságoknál, és egy másolatát minden év október elsejéig le kell adni az APIA-kirendeltségekhez. A termesztőknek a következő feltételeket kell teljesíteniük: jogi személyeknek számlával, míg magánszemélyeknek a minisztérium által elismert gyártól kibocsátott bizonylattal igazolniuk kell, hogy minimum 26.400 kg cukorrépát értékesítenek hektáronként a folyamatban levő év december 31-ig. (Népújság/Gazdaélet)

A vásárlók nyitottak a helyi termékek, szolgáltatások iránt, ám a vállalkozók elégedetlenek, keveslik az együttműködést – vonták le a következtetést a Háromszéki Közösségi Alapítványnál. A helyi termék olyan gyűjtőfogalom, amibe sok minden belefér, ám az emberek általában élelmiszerre asszociálnak. A HKA kuratóriuma védjegyet is létrehozott, ami inkább földrajzi jelzés, minőségi, kiválósági védjegy ugyanis nem tud lenni, mert nincsenek ellenőrzési mechanizmusaik. Kiadtak egy katalógust, amelyben benne vannak az első körben csatlakozott harminc vállalkozók termékei, szolgáltatásai. Céljuk a helyi termék, szolgáltatás népszerűsítése, ám meglátásuk szerint a minőség szavatolása mellett árban is fel kell venni a harcot a multikkal, a vásárló számára ne legyen ezért kérdés, hogy mit választ. (Székelyhon/Gazdaélet)

Az RMGE MAROS felhívja a gyümölcstermesztők és gazdasszonyok figyelmét, hogy a május 15-re tervezett Gyümölcs ízek sokadalma című eseményt elhalasztja, mivel sajnos nagyon kevés számú jelentkező hozta el termékeit a megméretetésre. (Közlemény/Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Várjuk véleményüket műsorainkkal kapcsolatban!

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro