• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9761 RON
  • USD4.6567 RON
  • GBP5.7878 RON
  • HUF1.2649 RON
Fotók: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Itthon is van jövő

A 2016 március 1-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. A hétvégén XVIII. alkalommal szervezték meg a Kisállat-kiállítást Csíkszeredában. Ott készült összeállításunk. Szombaton első alkalommal volt növény- és magbörze Szovátán. Székely Csaba kertészmérnököt, a börze szervezőjét kérdeztük. Még vannak gondok a birtokba helyezések körül Nagyajta községben. Bihari Edömér polgármesterrel készült interjúnk. Majd a március elején esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Az ürmösi Galamb Vilmos fiatal gazdálkodó itthon képzeli el a jövőt. Vele beszélgetünk. A marosszentgyörgyi Kilyén Ferenc a méhészetben látja a megoldást. Őt hallhatják. Méhészkedő hallgatóinkat a márciusi tennivalókra emlékezteti Bordi János havadtői méhész. Háromnegyed egy után megtudhatják játékunk kérdését, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Bihari Edömer NagyajtaGazdahírek:

Két héten belül a gazdák bankszámláira érkezik a 2015-ös harmadik és negyedik negyedévi gázolajár-támogatás. Az idei első támogatást napokon belül utalja át a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA). A kormány összesen 388 millió lejes keretet biztosít a gazdák üzemanyagköltségeinek a csökkentésére. (Gazdaélet)

A Sapientia EMTE tájépítész hallgatói a Le:Notre Institute által meghirdetett diákversenyen 37 ország, 163 pályázói közül a Harvard Egyetem csapatával holtversenyben másodikok lettek. A pályázat témája területfejlesztés volt, amelyet Ciprus keleti részén a Kato és Pano Arodes falvaktól a tengerpartig tartó 7 km hosszú szakaszra kellett kidolgozni. A terv kidolgozásának fő szempontjai a fenntartható gazdálkodás és turizmus fejlesztése, természeti, valamint kulturális örökség védelme és ismertetése, illetve az ökológiai erőforrások hasznosítása. (Gazdaélet)

XVIII. Kisallat kiallitas Csikszeredaban (1)A Romániai Magyar Gazdák Egyesülete Maros Szervezete (RMGE-Maros) március folyamán felkészítő tanfolyamot szervez olyan személyek számára, akik vegyszeres növényvédelmet végeznek, vagy ilyen szolgáltatásokkal foglalkoznak. Elméleti és gyakorlati felkészítésre is sor kerül. Az elméleti oktatást a Sapientia EMTE és a Marosvásárhelyi Növényvédelmi Központ szakemberei tartják. A gyakorlati oktatás keretében a tanfolyam résztvevői megismerkednek a Kolozsvári Agrártudományi Egyetem tesztelőberendezésével, amelynek segítségével be lehet állítani a gépeket, hogy a legmagasabb hatásfokkal és legalacsonyabb költségvonzattal működjenek. A tanfolyamokat a jelentkezők számának függvényében Marosvásárhelyen, Marosludason és Nyárádszeredában tartják majd. A tanfolyamra, amelynek részvételi díja 50 lej, március 10-vel bezárólag lehet jelentkezni az egyesület székhelyén (Marosvásárhely, Csokonai Vitéz Mihály/Laposnya utca 23. szám). Bővebb felvilágosítással a 0265-268-125 és a 0723-339-651-es telefonszámon szolgálnak. (Közlemény)

XVIII. Kisallat kiallitas CsikszeredabanMa délután fél 5-től Székelykeresztúron, a Kriza János utca 11 szám alatt, az Erdélyi Ifjúsági Egyesület székhelyén, holnap, március 2-án szintén délután fél 5-től pedig a székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban szervez magbörzét a Civitas Alapítvány. Az előadással egybekötött események keretében a résztvevők magokat igényelhetnek az alapítványtól és egymással is cserélhetnek. (Gazdaélet)

Idén XIV. alkalommal szervezik meg a Nyárádszeredai Kertésznapokat. A március 5-én, reggel 9 órakor kezdődő rendezvényen termékbemutató, vásár, magbörze és könyvstand is várja az érdeklődőket. A hazai cégek és vállalkozók mellett a Budapesti Corvinus Egyetem Nyárádszeredai tagozatának diákjai, valamint a Sapientia EMTE kertészmérnök-szakos diákjai is bemutatkoznak. (Gazdaélet)

Kilyen Ferenc MarosszentgyörgyPiaci árak:

A burgony kilója 1 lej és 1 lej 20 bani, a fehér hagymáé 2 lej és 2 lej 50 bani, a vörös hagymáé 3 és 4 lej, a fokhagyma kilója pedig 8 és 10 lej. A paprika kilója 7 lej és 8 lej, a paradicsomé 4 lej 50 bani és 6 lej, az uborkáé 2 és 2 lej 50 bani, a csípős paprika kilója 7 lej, a gomba kilójáért 10 lejt kérnek. A petrezselyemzöld, kapor és zellerzöld kötése 50 bani, a tárkony és csombord kötése 1 lej. A zeller darabja és a fehér retek kötése 1 lej 50 bani és 2 lej, a petrezselyem kilójáért viszont 3 és 4 lejt kell fizetni. A szemes paszuly litere 9 és 10 lej, a murok kilójáért 3 lejt kérnek, a brokkoli kilója 7 és 8 lej, a tojás darabja ezen a héten 45 bani. Egy fej saláta 1 lej és 1 lej 50 bani. Az alma kilója 2 lej 50 bani és 4 lej, a körtéé 3 lej 50 bani és 6 lej, a szőlő kilója 8 lej és 11 lej, a sajté és az ordáé 16 lej, a tej litere 2 lej 50 bani és 3 lej.

Játékunk kérdése:

Hányadik alkalommal szervezték meg a kisállat-kiállítást Csíkszeredában?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2016 március 25-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro

I. Magbörze Szovatan