• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Itthon is meg lehet élni

A 2018 február 27-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, III. alkalommal szervezték meg Szovátán a magbörzét. A Gazdaélet mikrofonjával mi is ott voltunk. Majd a gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Március 2-án 60 éve, hogy elkezdte műsorainak sugárzását a Marosvásárhelyi Rádió. Emlékperceinkben régi hangfelvételekkel idézzük a múltat. Sok munkával ugyan, de itthon is meg lehet élni. Fülöp Zoltán fiatal felsősófalvi gazdálkodót kérdezzük. A virágtermesztők sem tétlenkednek. A verejtékes munka meghozza gyümölcsét. Jakab Emőke vadasdi virágtermesztőnél jártunk. Ezt követően szemlézünk a hallgatóinktól beérkezett levelekből, amelyben Gazdaélet műsorunkról mondanak véleményt, majd sorsolunk a hűséges hallgatóink között. De nem maradnak el a marosvásárhelyi piaci árak sem és elköszönés előtt műsorajánlót is hallhatnak.

Gazdahírek

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség elindította a gázolajár-támogatás kifizetését a tavalyi harmadik negyedévre. Országos szinten az említett időszakra 16 185 gazdálkodó közel 110 millió lejes állami juttatásban részesül – 77,4 millió liter gázolaj után. Az említett üzemanyag-mennyiséget elsősorban a növénytermesztésben használták el – közel 73 millió litert –, míg mindössze négymillió liter után kértek támogatást az állattenyésztők. Az üzemanyag literenkénti árából 1 lej 41 banit térítenek meg. (Székelyhon)

Március 1-je és május 15-e között lehet benyújtani a 2018-as esztendőre vonatkozó egységes agrártámogatási kérelmeket a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) megyei fiókjainál. Románia, az Európai Unió tagjaként többféle mezőgazdasági támogatásban részesül, amelyeket a gazdák pályázhatnak meg. Ezek közé tartozik a területalapú támogatás, a differenciált visszaosztott támogatás, az éghajlatra és a környezetre kedvező hatást gyakorló műveletek támogatása, fiatal gazdák támogatása, az állattenyésztésre és növénytermesztésre vonatkozó, teljesítményhez csatolt támogatás, a kisgazdákra vonatkozó egyszerűsített támogatás, az országos átmeneti támogatások, amelyek szintén adhatók a növénytermesztés és az állattenyésztés területén. A területalapú támogatási kérelmet kizárólag online, az IPA-Online applikációval lehet kitölteni. Az APIA felkéri a gazdákat, hogy a közölt programnak megfelelően jelenjenek meg a hivatalban, hogy a leghatékonyabban ki lehessen használni a kérések benyújtására szánt időt. (Népújság/ Gazdaélet)

A Kis-Küküllő Menti Hegyközség és a Kis-Küküllő Borlovagrend közös szervezésében február 28-a és március 3-a között zajlik a 22. nemzetközi borverseny Balavásárán a Romantik vendéglőben. A résztvevők a bormintákat február 28-ig kell eljuttassák a szervezőkhöz. (Gazdaélet)

Folytatódik a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete által szervezett gazdatalálkozók sorozata. Március 2-án Barátoson az orbaiszéki, 23-án Ozsdolán a felső-háromszéki gazdákat várják. Ötvös Mózes egyesületi elnök hangsúlyozta: minden találkozóra meghívják a mezőgazdasággal kapcsolatban álló intézmények képviselőit, beleértve a mezőgazdasági minisztériumot is. Szeretnék, hogy a gazdák által megfogalmazott kérdésekre helyben adjanak kielégítő válaszokat az illetékesek. (Háromszék/Gazdaélet)

Március 1-e és 3-a között Csíkmadarason a Garden Proiect kertészetnél szakmai nyílt napokat szerveznek. Megvitatásra kerülnek az aktuális problémák, pályázati lehetőségeket ismertetnek, majd előadásokat hallhatnak futballpályák, zöldövezetek és sportfelületek szakszerű építéséről, fenntartásáról és gondozásáról vagy öntözőberendezések telepítéséről már meglévő sportfelületekre. A rendezvényen ismertetik a gyümölcs és bogyós gyümölcsűek termesztésének új technológiáját, de a hagyományos növénytermesztés, a korszerű állattartás és a feldolgozás problémája is terítékre kerül. A konferencián talajdoktor értekezik a talaj táplálékháló összetételéről és működéséről, és a hallgatóság értékes tudással gazdagodhat a vadon élő és termesztett gyógy- és fűszernövényekről. (Közlemény/Gazdaélet)

Március 10-én, szombaton, 9 órai kezdettel immár XVI. alkalommal kerül sor a hagyományossá vált nyárádszeredai Kertésznapra. Az eddigi szokásnak megfelelően a környékbeli és távolabbi vidékek termelői kínálják a legkülönfélébb kertészeti termékeiket: zöldség- és virágvetőmagokat, gyümölcsfa-csemetéket, bogyóstermésű gyümölcs szaporítóanyagokat, díszcserjéket, virágokat, gombát, borokat, pálinkát, mézet, növényvédőszereket, kertészeti kisgépeket, különböző kertészeti kellékeket és sok egyebet. Lesz könyvstand, és kertészeti tanácsadás is. (Közlemény)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Várjuk véleményüket műsorainkkal kapcsolatban!

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro