• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Itthon is meg lehet élni

A 2016 december 6-án jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. Rémhír vagy valóság a fel-felbukkanó járvány? Dr. Sikó-Barabási Sándor főállatorvost kérdezzük. Egyre több fiatal dönt úgy, hogy itthon próbál megélni. A vámosgálfalvi Szabó József Szabolcs fiatal kertészmérnök is jó példa erre. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Ha másodállásban is, de megéri a mezőgazdaság felé kacsintgatni. Bakaló János harcói zöldségtermesztővel beszélgetünk. Kevesen ismerik az arónia jótékony hatását. Fancsali Mózes marosvásárhelyi kertészmérnök ismertet meg vele. Benedek Dénes kápolnásfalusi bivalytenyésztő egyedüli a településen, aki kitart a bivalyok mellett. Ő válaszol kérdéseinkre. Háromnegyed egy után nyereményjátékunk kérdése hangzik el, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

Az elmúlt napokban H5N8-as típusú madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság (ANSVA) egy Konstancán elhullott hattyú tetemében. Mivel a vírust egy vándormadárnál mutatták ki, egyelőre csak ellenőrzik a térségben működő baromfifarmokat, de az ezekben nevelt szárnyasok leölését nem rendelték el. Madárinfluenza-riadót léptetett érvénybe a Bihar megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság, miután egy közeli, Magyarország területén lévő farmon is felütötte a fejét a kór. A legközelebbi gócpont a román határtól mindössze 3 kilométerre található, a Békés megyei Biharugrán, egy kacsafarmon. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint a H5N8-as típusú madárinfluenza mintegy két hónapja bukkant fel, a fertőzésveszély 2017 tavaszáig fennáll az Európai Unió területén. A récefélék vándorlási útvonala mentén található összes ország érintett. A H5N8 vírustörzs a baromfiállományokra veszélyes, emberi megbetegedést nem okozott. (Székelyhon/Gazdaélet)

Ingyenessé válik a 30 hektárnál kisebb, magántulajdonban lévő erdők védelme az elkövetkező négy évben egy friss kormányrendelet alapján. Az Agerpres hírügynökség szerint a Cioloş-kabinet 248,9 millió lejes támogatási keretet hagyott jóvá az érintett magán- vagy jogi személyek tulajdonának a védelmére, az intézkedés az előzetes számítások szerint legalább kétmillió tulajdonost érinthet. A határozat alapján a 2016/2020-as időszakban a pénzt azoknak az erdészeteknek osztják ki, akik szerződés alapján vállalják a 30 hektárnál kisebb területek őrzését. Az intézkedés első számú célja az illegális fakitermelés visszaszorítása. (Krónika/Gazdaélet)

Következetlennek és átgondolatlannak tartja az élelmiszer-pazarlás megfékezését célzó, Klaus Johannis államfő által november közepén kihirdetett, módszertan hiányában egyelőre nem alkalmazható törvényt Florin Căpăţână. A nagy üzletláncokat tömörítő országos egyesület (AMRCR) alelnöke úgy véli, a jogszabály főként élelmiszer-biztonsági szempontból aggályos, ezért szerinte további pontosításokra, illetve az illetékes hatóságok bevonására van szükség. Căpăţână a pazarlásról szóló szakmai konferencián beszélt arról, hogy természetesen támogatják a jó cél érdekében megalkotott törvényt, de az előírásokat úgy kell megfogalmazni, hogy azok ne adjanak lehetőséget a visszaélésre, illetve legyenek összhangba a többi hatályos jogszabállyal. (Krónika/Gazdaélet)

Holnap, december 7-én reggel 10 órakor Szent Ambrus napi méhész mise lesz Marosvásárhelyen a Keresztelő Szent János templomban. Ezt követően pedig méhész előadásokat hallgathatunk a Deus Providebit házban. (Gazdaélet)

December 10-én, szombaton gyimesi disznóvágásra várják az érdeklődőket a Hidegségbe. Reggel 8 órakor kezdődik a disznóvágás, de egész napos programot igérnek a szervezők. A feldolgozás mellett szekerezés, szánozás is szóba jöhet. A nótázás, farmlátogatás és kolbásztöltés szinte kihagyhatatlan programpont. A házias ízek, házias receptek alapján készült termékeket meg is lehet vásárolni. (Gazdaélet)

A karácsonyi ünnepre való tekintettel december 16-án, pénteken és 17-én, szombaton 8 és 19 óra között szervezi meg a Petry cég Marosvásárhelyen a Látványműhely és Múzeum udvarán a helyi farmereket támogató vásárt, ahol a különböző hagyományos és helyi termékekből: hústermékek, tejtermékek, sajt, méz, lekvár, szörp, gyümölcslé, bor, pálinka, zöldség, gyümölcs, tea, valamint kézművestermékek (házi készítésű kencék, szappanok, táskák, pénztárcák, ékszerek) közül lehet válogatni. (Népújság/Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Játékunk kérdése:

Hol értékesíti a megtermelt zöldséget a vámosgálfalvi Szabó József Szabolcs kertészmérnök?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2016 december 22-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro