• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Itthon akarnak érvényesülni

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A 2018 május 22-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Egyre csökkenőben a föld termőrétege – hívta fel a figyelmet Petró Tibor a magyarországi Agrofutura kft kutatási vezetője. Vele készült interjúnk. Majd a május közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. A jó minőségű fűszerpaprikának van piaca. Nagy Dániel mezőpaniti fűszerpaprika termesztővel készült interjúnk. Népszerű a gyimesfelsőloki Szent Erzsébet Gimnázium agroturisztikai szakképzése. Riportunkban őket mutatjuk be. Ezt követően a marosvásárhelyi piaci árakat ismertetjük, majd elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek

Több mint 50 százalékkal nőtt tavaly az agrártermékek külkereskedelmi hiánya, vagyis Románia ennyivel több élelmiszert importált, mint amennyit külföldre szállított. Nem egzotikus gyümölcsök vagy más, nálunk nem megtermő zöldség, vagy nem gyártott termék miatt mélyült tovább a külkereskedelmi mérleg hiánya az élelmiszerpiacon, a külföldről legnagyobb tételben behozott ételek toplistájának első három helyén a kávén kívül a sertéshúst és a sajtféléket találjuk. A kivitelben többségben voltak a nyersanyagok, a behozatal nagy részét viszont a hozzáadott értékű termékek tették ki. Az ország első számú exportterméke a gabona volt, csak kukoricát és búzát 1,73 milliárd euró értékben szállított külföldre. (Krónika/Gazdaélet)

Romániában nőtt a leggyorsabb ütemben az infláció Az euróövezetben a márciusban jegyzett 1,3 százalékról 1,2 százalékra, az Európai Unióban pedig 1,5 százalékról 1,4 százalékra csökkent az átlagos éves infláció áprilisban. Az EU országai közül Romániában növekedtek a legnagyobb ütemben a fogyasztói árak. Romániában 4,3 százalékos, Szlovákiában 3 százalékos, Észtországban pedig 2,9 százalékos volt az infláció az elmúlt hónapban. A legalacsonyabb éves inflációs rátát Cipruson (mínusz 0,3 százalék) és Írországban (mínusz 0,1 százalék) mérték. 2018 márciusához képest áprilisban az Európai Unió 12 tagállamában csökkent az infláció, egy országban stagnált, 14-ben pedig nőtt.(Krónika/Gazdaélet)

Évről évre csökken a kisgazdák által leadott kérések száma – hozzávetőleg hatszázzal –, ugyanakkor növekvőben az ötven hektár fölötti területre támogatást igénylőké Maros megyében. A tavaly 25.966 gazda tette le a támogatási kérelmét, az idén 25.375 gazda kérését iktatták. 2017-ben 249.620,31 hektár földterületre kértek támogatást, az idén 256.419,68 hektárra, ami hatezer hektárral jelent többet az idei évre. Az állattenyésztésben az átmeneti nemzeti támogatásra szarvasmarháknál tejre 3.240 gazda, húsra 4.680, juhokra 1.674, kecskékre 271 gazda tett le kérést. Termeléshez kötött támogatásra bivalyra két gazda kért, juhra 413, kecskére 23 gazda, húsmarhára 61 gazda igényelt, fejőstehénre 779 gazda nyújtott be támogatási igénylést Maros megyében. (Népújság/Gazdaélet)

Több mint 26 ezer Hargita megyei gazda igényelt területalapú támogatást. Néhány héten belül megkezdődnek a helyszíni ellenőrzések. Hektáronként közel száz eurónyi juttatásra várnak az igénylők. Idén 26.300 Hargita megyei gazda kért területalapú támogatást, összesen mintegy 180 ezer hektárnyi területre. Tavalyhoz képest ez enyhe növekedést jelent, ugyanis akkor 174 ezer hektárnyi föld esetében igényelték a juttatást tulajdonosaik. (Székelyhon/Gazdaélet)

Zuhanórepülésben a szatmári eper ára. Bő két hete még 25 lejt kértek az első zsengéért, ma már átlagosan 5 lej az illatos-aromás gyümölcs kilója. Az elmúlt évek megbolydult időjárása még inkább kiszámíthatatlanná és bizonytalanabbá tette az epertermesztést az Ugocsában, ahonnan a piacokra kerülő romániai földieper több mint 80 százaléka a származik. A „halmi eper” – hiszen ezzel a gyűjtőnévvel illetik, függetlenül attól, hogy maga a gyümölcs valóban Halmi határában, Túrterebesen vagy épp Dabolcon érett – 600 hektáron piroslik, s a különböző termesztési technikáknak, valamint a számtalan fajtának köszönhetően az eperszezon mára már másfél–két és fél hónapot is tart. Egyre kevesebben foglalkoznak az őshonos Premial fajtával, amely ugyan ízében, zamatában és illatában utolérhetetlen – ráadásul később érő is –, szállításra viszont már kevésbé alkalmas, mert hamar összetöpped és levet ereszt. Helyét szinte teljesen átvették a kora- és középérő fajták, az egyre népszerűbbnek számító Joly, a Clery, Regina vagy Darselect. (Maszol/Gazdaélet)

Mintegy 20 százalékkal csökkent alig valamivel több, mint két hónap leforgása alatt a tej felvásárlási ára. Február végén – március elején a termelők még 1 lej 50 banit kaptak a tej literjéért, jelenleg azonban csak 1 lej 20 banit. A jelenség évről-évre megismétlődik, a feldolgozó vállalatok arra hivatkozva csökkentik a felvásárlási árat, hogy nyáron a tehenek többet tejelnek, mint télen, ellenben a minőség romlik, a zsírtartalom alacsonyabb, mint télen. A tej fogyasztói ára ellenben nem csökkent párhuzamosan a felvásárlási árral, sőt a Ziarul Financiar gazdasági napilap számításai szerint a Cora webáruházában februárhoz képest átlagosan 1,3 százalékkal nőtt. A lap által vizsgált 12 termék közül hat drágult, öt olcsóbb lett, egynek pedig stagnált az ára. (Maszol/Gazdaélet)
Tíz év alatt felére csökkent a burgonyával beültetett területek mérete Hargita megyében A bevetett összterületek tekintetében a búza felkerült a fontossági lista élére. A gazdák majdnem kétszer akkora területen termesztik már, mint a krumplit. Jelenleg 7500 hektárnyi pityókaföld van a megyében, azaz 750 hektárral kevesebb, mint tavaly, és feleannyi, mint Románia EU-csatlakozása előtt, amikor még 14–15 ezer hektáron termesztettek itt burgonyát. (Székelyhon/Gazdaélet)

Május 24-e és 27-e között X. alkalommal kerül megszervezésre Kézdivásárhelyen a Molnár Józsiás parkban a dísznövény kiállítás és vásár. A kulturális programok mellett, mesekert várja a látogatókat. De lesznek szakmai előadások is. Egy nagyon fontos és hasznos előadást tart Lukács Zoltán a Magyar Faápolók Szövetségének elnöke. Szombaton a Zöld Nap Egyesület, a Nők Egyesülete valamint a Kis- és középvállalkozók Szövetsége a kiállítóknak bográcsgulyással kedveskedik, de a látogatók is vásárolhatnak belőle kedvezményes áron. (Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Várjuk véleményüket műsorainkkal kapcsolatban!

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro