• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Itatni kell az orchideát

A 2016 augusztus 30-án jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, A szükség vitte rá a paradicsomtermesztésre, de ma már a falubeliek is tőle vásárolnak. A nyárádszentlászlói Dégi Albertnél jártunk. Majd az augusztus végén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Egyre többen keresik az őshonos gyümölcsfajtákat és egyre több faiskolás lát benne jövőt. Kerekes Csaba nagyenyedi faiskolással készült interjúnk. Nagyon sokan kedvelik, de kevesen ismerik az orchideák igényeit. Kovács Mariann szigetszentmiklósi forgalmazó enged betekinteni az orchideák világába. Háromnegyed egy után nyereményjátékunk sorsolását ejtjük meg, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

A Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség vállalta, hogy augusztus 31-éig (plusz 4-5 munkanap a banki átutalásra) kifizeti a hátramaradt állattenyésztési támogatásokat. Ennek hatására a gazdák megszakítják az éhségsztrájkot szeptember 7-éig, amikorra is az állattartók számláira kellene érkezzen a nekik járó teljes támogatási összeg 95 százaléka – amit korábban még augusztus 15-ére ígért az APIA. Amennyiben ez nem történik meg a kijelölt szeptemberi napig, az állattenyésztők folytatják a tüntetést a kormány épülete előtt, illetve kiterjesztik a demonstrációt a Cotroceni-palota elé is. (Krónika/Gazdaélet)

Elkezdődött a krumpli begyűjtése Hargita megyében, a szakemberek azonban nem túl optimisták. Az idei időjárás miatt még csak átlagos sem lesz a terméshozam a Székelyföldön. Török Jenő, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője közölte, várhatóan a vártnál több apró, ültetni való krumpli kerül majd a zsákokba, aminek nem kifejezetten örülnek a termelők. Természetesen lesz eltérés településenként és parcellánként is – tette hozzá a szakember. Könczei Csaba, a Kovászna megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője úgy véli, átlagosan 8–10 százalékkal nagyobb a termés mennyisége, mint egy évvel korábban. Kovászna megyében július végén, augusztus elején volt a legnagyobb a csapadékhiány, de ez nem befolyásolta a termés mennyiségét és minőségét. (Krónika/Gazdaélet)

Semmi ördöngöset nem rejt az ingyenes telekkönyvezés lehetősége, mely tavalytól elviekben alkalmazható, Háromszéken mégis gyengén halad a folyamat – állítják a megyei telekkönyvi hivatal illetékesei. Az okok sokrétűek, egyrészt a visszaszolgáltatás és a birtoklevek körüli problémák, másrészt a földfelmérésért biztosított parcellánkénti alacsony összeg befolyásolja negatívan a dolgok menetét, de némi jogszabályi rugalmasság is jót tenne. Jelentős gond ugyanakkor az általános hanyagság és nemtörődömség is, aminek súlyos következményei lehetnek másfél év múlva. A tavaly törvénymódosítással beindított általános kataszteri rendszer célja: 2023-ra az ország teljes területén minden, a földtörvény révén visszaszolgáltatott ingatlan rendelkezzen telekkönyvvel, azaz végre tisztázzák ezeknek a területeknek a jogi helyzetét. A költségek 1,2 milliárd euróra rúgnak, de uniós forrásokat is igénybe vesznek. (Háromszék/Gazdaélet)

Esélytelennek tűnik, hogy a Hargita megyei települések önkormányzatai befejezzék a közeljövőben a földek ingyenes kataszterezését az Országos Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Ügynökség (ANCPI) programja keretében. A legtöbb településen itt is még mindig a földosztással foglalkoznak, a birtoklevelek fele pedig hibás, vagy nincs is kiállítva – állítják a helyi földmérők. (Krónika/Gazdaélet)

Bár sokan még mindig hasznosnak tartják a tarlóégetést, a szakemberek szerint a tűz – mindamellett, hogy veszélyes – súlyosan károsítja a talajt. A gazdálkodók legtöbb esetben felügyelet nélkül hagyják a tüzet, így a lángok könnyedén továbbterjedhetnek az erdős vagy lakott területekre, ugyanakkor a felelősségre vonás is nehézkes. Ha a száraz növényeket és a hulladékokat semmilyen más módon nem lehet megsemmisíteni, akkor tűzgyújtási és környezetvédelmi engedélyt kell szereznie a gazdának a törvényes égetéshez. Ehhez előbb engedélyt kell kérni a környezetvédelmi ügynökségtől és a helyi polgármesteri hivataltól. Ha védett területről van szó, tilos az égetés. Az engedélyezett égetés pedig úgy történhet, ha a területen biztosítják a felügyeletet, és a jelenlévő személyek szükség esetén közbe tudnak lépni. (Krónika)

Erdőtulajdonosoknak és növénytermesztőknek is segítséget nyújthat a gyer¬gyó¬szentmiklósi Erdészeti Kutató- és Fejlesztési Központ, amely a legkorszerűbb növény- és talajvizsgáló berendezésekkel van felszerelve. A Kossuth Lajos utcai magánerdészet szomszédságában működő központban a talajösszetételt, a tápanyagtartalmat, a magok csírázóképességét, a különböző növényi betegségeket is ki tudják mutatni. A központnak a növények genetikai vizsgálatára is van berendezése, de a burgonya egyetlen leveléből ki tudják mutatni a növény klorofilltartalmát, amely alapján kiderülhet, hogy milyen tápanyaggal kell pótolni a talajt, hogy optimális legyen a krumpli számára. Arra is lehetőség nyílik, hogy a növényvédő szerek maradványainak mennyiségét is kimutassák, tehát aki ragaszkodik a biotermesztéshez, megtudhatja, mennyire vegyszermentes a parcellájának talaja. (Krónika/Gazdaélet)

A Sapientia EMTE szeptember 2-a és 6-a között, tehát péntektől keddig, szombaton és vasárnap is reggel 9 és délután 4 óra között fogadja a beiratkozókat a fennmaradt helyekre Marosvásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön. A kertészmérnöki BSc. szakon 29, a tájépítészmérnöki BSc. szakon 25, Agrármérnöki BSc. szakon 14, a Növényorvos MSc. szakon 2 helyre várják az érdeklődőket. (Közlemény/Gazdaélet)

Piaci árak:

A burgonya kilója 1 lej és 1 lej 50 bani, a fehér hagymáé 2 lej és 2 lej 50 bani, a vörös hagymáé 3 és 4 lej, a zöldhagyma kötése 1 lej, a fokhagyma kilója pedig 8 lej. A paprika kilója 3 lej és 5 lej, a paradicsomé 2 lej 50 bani és 4 lej, az uborkáé 1 lej és 1 lej 50 bani, a csípős paprika kilója 6 lej, a gomba kilójáért 9 lejt kérnek. A petrezselyemzöld, kapor és zellerzöld kötése 50 bani, a tárkony és csombord kötése 1 lej. A zeller darabja valamint a retek kötése 1 lej 50 bani és 2 lej, a petrezselyem kilójáért viszont 3 és 4 lejt kell fizetni. A szemes paszuly litere 7 és 8 lej, a murok kilójáért 3 lejt kérnek, a főzőtök kilója 2 lej, a tojás darabja ezen a héten 40 bani. Egy fej saláta 1 lej és 1 lej 50 bani. Az alma kilója 2 lej 50 bani és 4 lej, a körtéé 3 lej 50 bani és 5 lej, a szőlő kilója 4 lej és 7 lej, a sajté és az ordáé 16 lej, a tej litere 2 lej 50 bani és 3 lej.

Játékunk kérdése:

Hány éve termeszt paradicsomot a nyárádszentlászlói Dégi Albert?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2016 szeptember 23-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro