• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Hódított a káposzta

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A 2017 október 17-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, A hétvégén tartották a X. Káposztavágást Szépvízen a Nád dülőben. Mikrofonunkkal mi is ott voltunk. Csíkcsicsóban is háromnapos káposztafesztivál zajlott a hétvégén. Ott készült összeállításunk. Ezt követően az október közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. Majd a gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. A medvekérdést sürgősen meg kell oldani, még ha drasztikus módszerekhez is kell folyamodni. Korodi Attila parlamenti képviselő nyilatkozott a Gazdaéletnek. A gödöllői Szent István Egyetem csíkszeredai kihelyezett tagozatán második alkalommal indult idén vadgazda mesterképzés. Erről kérdezzük Magyar Ferenc főigazgatót. Genetikailag nagyon jó a szarvasmarha állomány Hargita megyében. Sólyom Gizella állattenyésztő mérnök válaszol kérdéseinkre. Háromnegyed egy után nyereményjátékunk kérdése hangzik el, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Gazdahírek

Megszűnt közel 50 éves működés után az Európai Unió (EU) cukortermelésének szabályozására szolgáló kvótarendszer. Az uniós bizottság tájékoztatása szerint a cukortermelésre vonatkozó kvótarendszer kivezetésével lehetővé vált a termelők számára, hogy a termelést a valós kereskedelmi lehetőségekhez szabják, és kiaknázzák az új exportpiacok lehetőségeit. Az újonnan létrehozott cukorpiaci megfigyelőközpont rövid távú elemzéseket és statisztikákat szolgáltat a cukorpiacról, illetve további elemzésekkel és előrejelzésekkel segíti a mezőgazdasági termelőket és a feldolgozókat tevékenységük eredményesebb szervezésében. (Krónika/Gazdaélet)

A romániai piacon eladásra kínált félkész hústermékek 40 százaléka hamisítvány – kongatta meg a vészharangot az Infocons fogyasztói egyesület, az élelmiszeripari munkáltatók azonban egyelőre visszafogottan nyilatkoznak az adatok kapcsán. Az Infocons tájékoztatása szerint a Larex állami laboratóriumban és az Országos Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Hatóság (ANSVSA) keretében működő laborokban vizsgáltak meg különféle félkész hústermékeket, és kiderült, sok esetben különbözik az áru összetétele a címkén feltüntetettől. „Úgy gondoljuk, hogy ezen termékek forgalmazói hazudnak és becsapják a fogyasztókat, ezért várjuk a hatóságok fellépését. Amennyiben 30 napon belül nem foganatosítanak semmiféle intézkedést, nyilvánosságra hozzuk tapasztalatainkat” – jelentette ki Sorin Mierle, a fogyasztói egyesület elnöke. Elmondása szerint az eredményekről tájékoztatták az élelmiszerbiztonsági hatóság, a fogyasztóvédelmi hatóság, valamint a mezőgazdasági minisztérium illetékeseit, valamint Mihai Tudose kormányfőt is. (Krónika/Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Sikeres volt Marosszéken a kormány által kezdeményezett, paradicsomtermesztőket támogató program – vélekedett Ioan Rus, a Maros Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság vezetője. Az idei első ilyen jellegű támogatásra Maros megyéből 82 termesztő jelentkezett. Közülük tizenketten már meg is kapták a beígért 3000 eurós támogatást. A feliratkozottak közül csak hat százalékuk értékesítette a megtermelt paradicsomot a hipermarketeknél, a többi közvetlenül a fogyasztóknak, zöldségpiacokon adta el a megtermelt paradicsomot. Decemberig több mint hatvan újabb termelő fogja megkapni a paradicsomtámogatásért járó háromezer eurós összeget. (Székelyhon/Gazdaélet)

A román bruttó hazai termék (GDP) 6,1 százalékkal nőtt a második negyedévben a tavalyi azonos időszakhoz mérten, az első fél évben a bővülés 5,9 százalékos volt éves összevetésben – közölte az Országos Statisztikai Intézet azt követően, hogy korábban enyhén lassúbb növekedésről számolt be. A román kormány az idén 5,6 százalékos gazdasági növekedést remél, miután augusztusban megemelte a korábban közölt 5,2 százalékos várakozást. A növekedés fő hajtóereje a belföldi fogyasztás. (Krónika/Gazdaélet)

A Maros megyei Munkaerő-Elhelyező Ügynökség az EURES szolgáltatásán keresztül 800 állást kínál eperszedőknek Spanyolországba. Az állásokra 400 nőt és 200 párt várnak 18 és 50 év közöttieket. A munkaszerződésük körül-belül 3 hónapra szól, napi 6 és fél, heti 39 óra munkaidővel, heti 6 munkanappal. Bővebb felvilágosítással Marosvásárhelyen a Iuliu Maniu utca 2 szám alatt szolgálnak vagy telefonon a 0265-266-553-as telefonszámon. (Közlemény/Gazdaélet)

Játékunk kérdése:

Hol szervezték meg a X. Szépvízi káposztavágást?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2017 október 27-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro