• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Hazai alapanyagból minőségi termék

A 2018 február 13-án jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Szakember hiánnyal küszködnek a vállalkozók. A külföldi munkában remélt magasabb fizetés csábítja el a munkaerőt. Fekete Endrével a csíkszentmiklósi húsfeldolgozó tulajdonosával beszélgetünk. Aki szereti az állatokat, ha ráfizetéses is kitart mellettük. A szentábrahámi Mátéfi Dénesnél jártunk a Gazdaélet mikrofonjával. Majd a gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Március 2-án 60 éve, hogy elkezdte műsorainak sugárzását a Marosvásárhelyi Rádió. Emlékperceinkben régi hangfelvételekkel idézzük a múltat. Folyamatban van a Gyimesvölgyi Biogazdák Egyesületének a bejegyeztetése. Az egyik kezdeményezőjét, a gyimesfelsőloki Farkas Tibort kérdezzük. A megunt vagy eldobásra szánt italos üvegeket egy kis fantáziával újrahasznosíthatjuk. Ezt teszi a csíkszeredai Cáka Ferenc. Ezt követően a marosvásárhelyi piaci árakat ismertetjük, majd elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Gazdahírek

Kevesen tudnak róla, hogy öttől tízezer lejig terjedő pénzbírságra számíthatnak azok, akik engedély nélkül vágják ki a saját udvarukban álló, általuk ültetett vagy spontán, magból kihajtott diófát, de az engedélykérési kötelezettség a fél hektárnál nagyobb gyümölcsösökre is vonatkozik. Az illetékesek ugyan nem ellenőrzik a törvény betartását, azonban a lakossági bejelentéseket kivizsgálják. Fél hektárnál nagyobb gyümölcsös kivágására szaktanulmány és engedély kell. Az előírás nem új keletű, a 2003-ban megjelent 348-as, gyümölcstermesztést szabályozó törvény rendelkezik róla. A törvény kiemelten védi a szelídgesztenyét is. (Székelyhon/Gazdaélet)

Elfogadta a Képviselőház a parlagfű-irtási törvényt – tájékoztat a Román Rádió. A kezdeményező Florica Cherecheş liberális képviselő szerint a növény nagyon ártalmas, és intézkedni kell elburjánzása megakadályozása érdekében. Hasonló törvények Európa-szerte léteznek, és nagyon magas büntetésekkel sújtják azokat, akik nem tisztítják meg területeiket. A növény ugyanis súlyos allergiás reakciókat válthat ki, a virágzás csúcspontján akár munkaképtelenséget is okozhat egyes személyeknél. A Képviselőház döntő szerv volt az ügyben. (Rador)

A képviselők elfogadták, hogy az európai irányelveknek megfelelően friss gyümölcsöt, főként banánt kaphatnak a romániai iskolákban tanuló diákok. Ezen rendelet alapján pedig Románia csatlakozik az Európai Unió iskolai programjához. Az iskolai programnak két összetevője van: egyrészt támogatja a friss gyümölcs- és/vagy zöldségfogyasztást, másrészt bevezeti az ezek fogyasztására ösztönző nevelési intézkedéseket. A programon keresztül biztosítják, hogy az ország hatékonyan használja ki az Európai Unió segítségét. Ha Románia ezt a forrást nem használja fel, akkor ezek elveszhetnek – véli Szabó Ödön parlamenti képviselő. A törvénytervezetet minden parlamenti frakció támogatta. A szenátus már elfogadta a tervezetet, így a kérdésben a képviselőház volt a döntő fórum. Szabó Ödön parlamenti képviselő rádiónknak azt is elmondta, hogy az RMDSZ mindemellett napi egy meleg ételt is szeretne biztosítani a tanulók számára, hiszen vannak olyan diákok, akik délutánra is az iskolákban maradnak, de ez csak úgy lehetséges, ha megfelelő étkeztetést is biztosítanak a számukra. (Marosvásárhelyi Rádió)

Gázolajár-támogatásban részesülhetnek 2018-ban is a mezőgazdászok, jelentette be Nelu Barbu kormányszóvivő. A mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedéki adó visszatérítésére szolgáló alap 320 millió lej, amit az állami költségvetésből különítenek el. A gázolajár-támogatás mértékéről a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium dönt. (Agerpres/Gazdaélet)

Folytatódik a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete által szervezett, év eleji gazdatalálkozók sorozata. Február 14-én a gidófalvi gazdákat várják a helyi kultúrotthonba, 16-án Bardocon az erdővidéki, 23-án Bükszádon az oltmenti gazdáknak szerveznek találkozót. Március 2-án Barátoson az orbaiszéki, 23-án Ozsdolán a felső-háromszéki gazdákat várják. Ötvös Mózes egyesületi elnök hangsúlyozta: minden találkozóra meghívják a mezőgazdasággal kapcsolatban álló intézmények képviselőit, beleértve a mezőgazdasági minisztériumot is. Szeretnék, hogy a gazdák által megfogalmazott kérdésekre helyben adjanak kielégítő válaszokat az illetékesek. (Háromszék)

Február 24-én, harmadik alkalommal szerveznek magbörzét Szovátán. Ez alkalommal Dr. Bálint János székelyudvarhelyi növényorvos, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kertészmérnöki tanszékének adjunktusa tart előadást a magok tárolásával kapcsolatos növényvédelemről. A magbörze a szovátai kultúrház kistermében kerül megrendezésre. (Közlemény)

Március 10-én, szombaton, 9 órai kezdettel immár XVI. alkalommal kerül sor a hagyományossá vált nyárádszeredai Kertésznapra. Az eddigi szokásnak megfelelően a környékbeli és távolabbi vidékek termelői kínálják a legkülönfélébb kertészeti termékeiket: zöldség- és virágvetőmagokat, gyümölcsfa-csemetéket, bogyóstermésű gyümölcs szaporítóanyagokat, díszcserjéket, virágokat, gombát, borokat, pálinkát, mézet, növényvédőszereket, kertészeti kisgépeket, különböző kertészeti kellékeket és sok egyebet. Lesz könyvstand, és kertészeti tanácsadás is. (Közlemény)

Várjuk történeteiket, hozzászólásaikat!

2018 március 2-án fennállásának 60 éves évfordulóját ünnepli a Marosvásárhelyi Rádió. Továbbra is várjuk e-mailon és levélben hallgatóink szép- vagy szomorú történeteit Gazdaélet műsorainkkal kapcsolatban. Írják meg nekünk miért hallgatnak bennünket, miért választják keddenként ezt a műsort? Mi tetszik vagy mivel elégedetlenek? Minden véleményt, hozzászólást köszönünk. A február 27-i sorsoláson azok között osztjuk szét a nyereményeket, akik levélben vagy e-mailon küldték el történeteiket, hozzászólásaikat. Azok között a hallgatóink között, akik a facbookon, a Sármási-Bocskai János profil alatt megosztott műsorunkat tetszikelik vagy megosztják külön jutalmakat is kisorsolunk.

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro