• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Ha van szaktudás, van eredmény

A 2018 június 5-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, A kevés csapadék miatt gyenge a kaszálnivaló a Gagy mentén. Mátéfi Dénes szentábrahámi gazdálkodóval beszélgetünk. Az időben elvégzett növényvédelmi munkálatok megmenthetik a gyümölcsöst a kártevőktől és betegségektől. Muntyán Ferenc korondi gyümölcstermesztőnél jártunk a Gazdaélet mikrofonjával. Majd a június elején esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Sikertörténetünkben a bardóci Tókos Zsolt fiatal gazdálkodóval ismerkedünk meg. Az évelő dísznövényekkel szemben még mindig tartozkodóak a vásárlók. Ugron Adél marosvásárhelyi kertészmérnököt kérdezzük. Ezt követően a marosvásárhelyi piaci árakat ismertetjük, majd elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Gazdahírek

A hivatalos vetőmag-szaporítást végző burgonyatermelők hektáronként 1.364 eurós, míg a pityókát szerződéses vállalás alapján ipari feldolgozásra termelő gazdák hektáronként 720 eurós uniós kiegészítő támogatásra számíthatnak 2017-re a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségtől. Tavalyhoz képest közel 25 euróval nagyobb, hektáronként 90 eurós támogatásban részesülnek a lucernatermesztők is, míg a cukorrépa-termelőket a tavalyi 610 euró helyett most hektáronként 764 euró plusztámogatás illeti. A szójatermesztők hektáronként 191,85 euróra, a rizstermesztők 665 euróra számíthatnak, míg a kender ipari célú termesztésére hektáronként 172 eurós különtámogatással ösztönzik a gazdálkodókat. A konzervgyárakkal kötött szerződés alapján termelő gazdákat a szemes borsó és bab termesztése esetén 52,41 euró, ipari paradicsom termesztése esetében hektáronként 1420 euró, míg az uborka termesztése esetén hektáronként 520 eurós uniós kiegészítő támogatás illeti. A legnagyobb támogatást továbbra is a védett felületen zöldséget termesztő gazdák kapják: az üvegházak és fóliasátrak esetében a termelők a tavalyi 6305 euróval szemben ezúttal hektáronként 7059 eurós támogatásra számíthatnak. A komlótermesztőket ezúttal 519 euróval segítik, hektáronként. Az uniós különtámogatásra jogosultak köréből a gyümölcstermelők sem maradnak ki: alapelvárás viszont, hogy a gyümölcs ipari feldolgozásra kerüljön. E szerint a szilva-, alma-, cseresznye- és meggy-, valamint a kajszibarack- és sárgabarack-termelők hektáronként egységesen 197,76 eurós különtámogatásra tarthatnak számot. Az euróban megállapított támogatási összegeket az APIA lejben, 4,59 lej/eurós átváltási árfolyamon folyósítja az érintett gazdálkodóknak. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Június 15-ig kaptak időt a kormánytól a korai paradicsomtermésük értékesítésére a 3.000 eurós minimis-támogatásra pályázó üvegházi és fóliasátras termelők. A jogszabály-módosítást beterjesztő mezőgazdasági minisztérium a határidő-hosszabbítást a február–március közötti rendkívüli hideggel indokolta: a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt elszenvedett fagykár következtében a programban részt vevő paradicsomtermelők jelentős hányada a már fejlődésnek indult palánták újraültetésére kényszerült. Az évi 3.000 eurós paradicsomtermesztési minimis-támogatást immár közel 12 ezer – szám szerint 11.987 – termelő igényelte: közülük 2154 üvegházi és fóliasátras termelő, azaz a programra jelentkezők 18 százaléka a kertészetükben előállított korai paradicsom tavaszi értékesítését vállalta. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Elgondolkoztató és a hazai agrártermelés hatékonytalanságára utaló adatokat tett közzé a mezőgazdasági minisztérium. Így például az idei területalapú támogatást igénylő gazdák 69 százaléka – átlagosan 1–5 hektáron termelve – a támogatásra jelölt mezőgazdasági területek mindössze 15,1 százalékát műveli. Még nagyobb probléma, hogy az uniós támogatást igénylő 866 ezer gazdálkodó közül minden második bőven hatvanadik, hetvenedik életesztendejében jár. Utánpótlás viszont nem igazán van. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Az év első két hónapjában közel 125 millió lej értékű importhús és -hústermék érkezett az országba, ami mintegy 27 százalékkal több, mint a tavalyi év hasonló időszakában. A statisztikai intézet adatai szerint ezzel szemben csupán ennek fele, mintegy 63 millió lej értékű a hasonló termékek kivitele, a növekedés itt 14,7 százalékos. A külkereskedelmi mérleg hiánya, illetve annak növekedése általában az élelmiszerek tekintetében is jelentős, a tavalyi 853,9 milliós deficit duplája az egy évvel korábbinak. (Háromszék)

Augusztus végéig láttamoztathatják a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség megyei központjaiban életjáradék-könyvecskéiket a mezőgazdasági területeik eladása vagy bérbeadása nyomán életjáradékra jogosult idős gazdák. A 2017-es esztendőre járó, idén folyósítandó juttatásra az életjáradék-programban részt vett, de időközben elhalálozott személyek hozzátartozói is jogosultak. Ez esetben az életjáradék-könyvecskéhez a halotti bizonyítvány eredeti és fénymásolt változatát, a személyigazolvány másolatát, továbbá a hagyatékozást, örökösödést tanúsító közjegyzői dokumentumot is csatolni kell. Az évente fizetett életjáradék nagyságát a bérbe adott területek után hektáronként 50 euróban, míg az eladott földterületek után hektáronként 100 euróban állapítják meg. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Tíz termelő mintegy hetven termékre adta le igénylését a Székely termék márkanév minősítésre Hargita Megye Fejlesztési Ügynökségéhez, melyek odaítéléséről május 30-án döntött az elbíráló bizottság. A testület ez alkalommal Székely Csaba fafaragó és Székely Ágnes szobrászművész dísztárgyait, a Jammy Kft. pálinkáit, a Radipcom Kft. és Nagy Ernő húskészítményeit, az ELK FARM vadhúskészítményeit, Mezei Attila méhészeti termékeit, Koszta Ignácz szörpjeit és lekvárjait, valamint a Gyopár Kft. két új társasjátékát találta alkalmasnak a Székely termék védjegy használatára. (Székelyhon)

Várjuk véleményüket műsorainkkal kapcsolatban!

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro