• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Gondok vannak az értékesítéssel

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A 2016 november 8-án jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. Gyergyószentmiklóson ülésezett a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma. Vincze Csilla számol be a részletekről. Szürkemarha tenyésztéssel foglalkozik a lővétei András Dénes. Vele készült interjúnk. A csíkszentdomokosi Egyed Csaba juhtenyésztésre szakosodott. Elmondása szerint jó évet zárnak. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. A sertéstenyésztők is értékesítési gondokkal küszködnek. Benke Csaba nyárádszentlászlói állattenyésztővel készült interjúnk. A megtermelt tejet kifizetődőbb sajtként értékesíteni. A tekerőpataki Bokor Erzsébettel és Bálint Attilával beszélgetünk. A jó minőségű gombának mindig van piaca. Szarka János nyárádgálfalvi csiperketermesztőt kérdezzük. Hanyatlóban van a kerámiagyártás, de a fazekasok még kitartanak Csíkdánfalván. Vízi Jenő válaszol kérdéseinkre. Háromnegyed egy után nyereményjátékunk kérdése hangzik el, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Gazdahírek:

Legtöbb 150 hektár telket vásárolhat egy magánszemély Romániában, amennyiben megvalósul a Mezőgazdasági Minisztérium terve. A szaktárca a Magyarországi rendszabályt vette alapul. A cégek esetében ez a korlát 1500 hektár, ugyanakkor a vásárlási feltételek is változnának. Ennek értelmében csak azok a cégtulajdonosok juthatnak telkekhez az országban, akik legalább 5 éve mezőgazdasági tevékenységet folytatnak és bevételük legalább 75% ebből származik. A külföldiek csak akkor vásárolhatnak földterületet Romániában, ha megszerzik az állampolgárságot is. A mezőgazdasági miniszter közölte, terveik szerint azok a fiatalok, akik mezőgazdasági területen kezdenének vállalkozásba, legtöbb 5 hektáros telket kaphatnak ingyen. (Mediafax)

Bár a költségvetésben megvan a pénz a kaptáronkénti 15 lejes támogatásra, a mezőgazdasági tárca nem tudja kifizetni a méhtenyésztőknek a kedvezőtlen időjárás által okozott terméskiesés miatt beígért kárpótlást. A méhtartók ugyanis nem tudják összehasonlító adatokkal igazolni azt, hogy kisebb termést jegyeztek idén, mint az előző években – nyilatkozta Achim Irimescu. Az európai törvénykezés értelmében bármely állami támogatás feltétele az igénylő által benyújtott indoklás. (Agerpres/Gazdaélet)

Kiemelt támogatásban részesíti jövő esztendőtől a mezőgazdasági minisztérium azokat a juhosgazdákat, akik törzskönyvezett, termelés-ellenőrzött állományal rendelkeznek, vagy anyajuhaikat legalább törzskönyvezett, minőségi berbéccsel fedeztetik. Számukra előbbi esetben egyedenként 17 eurós, utóbbi kapcsán 13 eurós támogatást ajánlanak, ám az uniós támogatási tételeket 2020-ig évről évre két euróval növelnék. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Új gyümölcsösök, csemetekertek létrehozására, a régi gyümölcsösök újratelepítésére valamint a gyümölcstermékek feldolgozására több tíz- vagy százezer eurós vissza nem térítendő pályázati támogatásokat kínál a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség. A gyümölcstermesztésre November végéig, a feldolgozói tevékenységre pedig December 15-ig várják a pályázatokat. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Kísérleti jelleggel vetettek el jó hozamú magyar gabonaféléket – összesen kilenc fajtát – az udvarhelyszéki Nyikómalomfalván, Sinka Lajos gazda húszáras területén, ahol szeretnék meghonosítani ezeket a fajtákat. A kutatás célja, hogy kiderítsék, mely fajták reagálnak jól az itteni időjárási és egyéb viszonyokra. A debreceni agrártudományi egyetem nem csak a kísérlet ideje alatt vállalja, hogy szakmai tanácsokkal látja el a gazdákat, hanem a későbbiekben is segítene. (Krónika/Gazdaélet)

Szombaton, november 12-én a mezőcsávási kulturotthonban kerül sor a III. Agrárakadémiára a Maros-megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács szervezésében. A rendezvény célja a vidéki környezet, a gazdálkodás vonzóvá tétele a fiatalok körében, ugyanakkor az ifjú mezőgazdászok tájékoztatása különböző támogatási, pályázati lehetőségekről. Az érdeklődők előadásokat hallgathatnak az aktuális APIA-s támogatásokról, a vidékfejlesztési és mezőgazdasági pályázati lehetőségekről, a mezőkölpényi szőlészetről, a mezőpaniti fűszerpaprika termesztésről és az állattenyésztésben elért sikerekről. (Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Játékunk kérdése:

Hány éve foglalkozik sajtkészítéssel a gyergyótekerőpataki Bokor Erzsébet és Bálint Attila?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2016 november 25-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro