• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9763 RON
  • USD4.6386 RON
  • GBP5.8067 RON
  • HUF1.2671 RON

GAZDAÉLET – Gazdanap Szépvízen, Gazdanap Gyergyóremetén, Kovács L, Kiss I,

Szepvizi Gazdanap 2015 (1)A 2015 október 27-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. Szombaton, immár II. alkalommal szervezték meg a Gazdanapot és állatvásárt Szépvízen. A Gazdaélet mikrofonjával mi is ott voltunk. Vasárnap a gyergyóremeteiek is részt vehettek a III. Gazdanapon, ahol gazdag program várta a kicsiket és nagyokat. Majd az október végén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. A közelmúltban egy történészekből, agrár vállalkozókból, művészekből és újságírókból álló magyarországi csoport járt erdélyi tanulmányúton. Kovács László a Kis-, Közép- Agrárvállalkozók és a Sajtkészítők Egyesületének elnöke nyilatkozott a Gazdaéletnek. Ezen a héten a krizantémtermesztők uralják a piacot, mert csak így halottak napja előtt tudják értékesíteni a virágokat. Kiss Irma lőrincfalvi virágtermesztőt kérdezzük. Méhészkedő hallgatóinkat a novemberi tennivalókra emlékeztetjük. Háromnegyed egy után lesz nyereményjáték, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat.Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Fotók: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Szepvizi Gazdanap 2015Gazdahírek:

Késik a mezőgazdasági támogatások kifizetése bár az uniós szabályozás értelmében október 16-ától már részletekben is lehet fizetni a területalapú támogatást a gazdáknak. Da¬niel Constantin miniszter már bejelentette, az előleg kifizetésére 850 millió euróra lesz szükség, amit a pénzügyminisztériumtól kölcsönként vesznek fel. Magyarországon egyébként már elkezdődött a támogatások kifizetése: a tavalyi 50 százalékhoz képest idén már a támogatás 70 százalékát kapják meg a gazdák előlegként. (Krónika/Gazdaélet)

Négy magyar termékkel, a debreceni páros kolbásszal, a fröccsel, a bajai halászlével és az alföldi kamillavirággal bővült a hungarikumok listája. Ezzel 54-re nőtt a hungarikumok száma. Ugyanakkor a Magyar Értéktárba került a szerencsi csokoládé, ezzel 127-re nőtt az értéktárban lévő termékek száma. (MTI/Gazdaélet)

Az idei mintegy négymillió hektoliter bor megtermelésével az ország bortermelése 6 százalékkal haladta meg a tavalyi mennyi¬séget, így Románia a hatodik helyen áll Európában. Mivel az olasz bortermelés idén 13 százalékkal haladta meg a 2014-es mennyiséget, Franciaország elveszítette ve¬zető helyét a ranglistán, a legnagyobb bortermelő pedig Olaszország lett közel 49 millió hektoliteres bortermeléssel. A második helyezett Franciaország után Spanyolország, Németország és Portugália következik a sorban. (Háromszék/Gazdaélet)

A romániai borpincékről készült egy részletes kiadvány. A kiadvány nyolc bortermelő régiót mutat be: a Bánságot, a Körös vidékét, Dobrudzsát, Olténiát, Máramarost, Moldvát, Havasalföldet és Erdélyt. Románia a bortermelés tekintetében a 12-ik helyen áll a világon. (Agerpres/Gazdaélet)

Romániában megközelítőleg két és fél liter alkoholt fogyaszt havonta egy személy – derül ki az Országos Statisztikai Hivatalnak a tavalyi évi alkoholfogyasztással kapcsolatos adataiból. Eszerint a legtöbb szeszes italt a déli megyékben isszák, ahol a havi átlag majdnem 4 liter fejenként. A legszerényebb mértékben a Bánságban fogyasztják az alkoholt, ahol a havi átlag 1,4 tized liter személyenként. Erdélyben és a Partiumban valamivel kevesebb mint 2 liter a havi fogyasztás átlaga. A városiak kevesebb alkoholt isznak, mint a vidéken élők, előbbiek mégis többet költenek erre, mivel drágább italokat vásárolnak, mint a falun lakók. A statisztika szerint a legtöbbet a vidéken élő olténiai és moldvai idősebb férfiak isznak, akik a bort részesítik előnyben, a legkevesebbet pedig a városon élő, fővárosi vagy nyugat romániai fiatal nők, akik az erős italokat részesítik előnyben. A statisztika nem veszi figyelembe az otthon elkészített italok fogyasztását, pedig az jelentős mértékű Romániában. (Híradó)

Mintegy 12 ezer új típusú termelői könyvet igényeltek idén a Hargita megyei önkormányzatok azoknak a gazdáknak, akik nemcsak saját használatra, hanem értékesítésre is szánják mezőgazdasági terméküket. Az új mezőgazdasági bizonylatokra vonatkozó 2014-es törvény szerint termelői bizonylatot kell kiváltania minden olyan mezőgazdasági termelőnek, aki háztájon, illetve közepes méretű farmján megtermelt termékeit piacra vinné. A gazdának az értékesítéshez egy termelői/értékesítési könyvecskét is ki kell kérnie a helyi önkormányzattól. Ez az értékesítési rendszer, valamint a termelői bizonylat azokra a magánszemélyekre vonatkozik, az adórácsos szabályzattal együtt, akik mezőgazdasági átalányadót fizetnek. Emellett ezen jogszabály kötelezi a piacokat működtető önkormányzatokat, hogy a piac 40 százalékát fenntartsák azok számára, akik ilyen termelői bizonylattal rendelkeznek, hogy ne kelljen a közvetítőkre szorulniuk. (Krónika/Gazdaélet)

A Királykő Nemzeti Parkban idén befejezik a biológiai sokféleség megőrzését célzó beruházásokat. A program uniós támogatásból jöhetett létre, a befejezéshez szükséges teljes összeg meghaladja az 1,8 millió lejt. A cél az volt, hogy információs pontok segítségével felhívják a turisták figyelmét az itt található ritka növény fajokra és az itt élő állatokra. A Curmatura menedékháznál információs központot szándékoznak kialakítani az év végéig. Négy tematikus turistautat már létrehoztak. Ezek mentén fából készült pihenőhelyeket alakítottak ki. Az elkövetkező időszakban egyedi múzeum létrehozását is tervezik, ahol 3D vetítéseket láthatnak a látogatót és egy mini barlangot is megtekinthetnek. A Királykőt 1938-ban nyilvánították védett természeti övezetté, akkor 440 hektárt foglalt magába. 1972-ben 900 hektáros lett, jelenleg pedig több mint 4000 hektáron terül el a természetvédelmi rész. A Királykő Nemzeti Park ennél szinte kétszer nagyobb területet: több mint 9000 hektárt foglal magába. A Királykő Nemzeti Parkban élő védett növények közé tartozik a fényes galaj, a Baumgarten kankalin, a Haynald daravirág, a hagymaburok és az alpesi fűz. (Petki Judit)

Szepvizi Gazdanap 2015 (2)

Piaci árak:

A káposzta és a burgonya kilója 1 lej és 1 lej 20 bani, a fehér hagymáé 2 lej és 2 lej 50 bani, a vörös hagymáé 3 és 4 lej, a fokhagyma kilója pedig 7 és 8 lej. A paprika kilója 4 lej és 8 lej, a paradicsomé 3 lej 50 bani és 4 lej, az uborkáé 2 és 2 lej 50 bani, a csípős paprika kilója 7 lej, a gomba kilójáért 10 lejt kérnek. A petrezselyemzöld, kapor és zellerzöld kötése 50 bani, a tárkony és csombord kötése 1 lej. A zeller darabja és a fehér retek kötése 1 lej és 1 lej 50 bani, a petrezselyem kilójáért viszont 3 és 4 lejt kell fizetni. A szemes paszuly litere 8 és 10 lej, a murok kilójáért 3 lejt kérnek, a karalábé darabjáért 2 és 3 lejt, a brokkoli kilója 6 és 7 lej, a tojás darabja ezen a héten 45 bani. Egy fej saláta 1 lej és 1 lej 50 bani. Az alma kilója 2 lej 50 bani és 4 lej, a körtéé 3 lej 50 bani és 6 lej, a szőlő kilója 3 lej és 7 lej, a sajté és az ordáé 16 lej, a tej litere 2 lej 50 bani és 3 lej.

Játékunk kérdése:

Hányadik alkalommal szerveztek idén Gazdanapot és állatvásárt Szépvízen?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2015 november 2-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro

Kiss Irma Lorincfalva