• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9730 RON
  • USD4.6085 RON
  • GBP5.8167 RON
  • HUF1.2583 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Forduljunk bizalommal a kistermelőkhöz

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A 2019 február 19-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Az állattartók megértették, hogy a törvényeket be kell tartani. Dr. Püsök László nyugalmazott főállatorvost kérdezzük. Székelyudvarhelyen egy nagyszerű kezdeményezés teremt közvetlen kapcsolatot a termelő és a vásárló között. Molnár Judittal, a Civitas programigazgatójával beszélgetünk. Majd a február közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Fontos, hogy bizalom alakuljon ki az állattenyésztő és az állatorvos között. A küsmödi Antalfi Árpádnál jártunk a Gazdaélet mikrofonjával. Szombaton VI. alkalommal szervezik meg Csíkszentmiklóson a hagyományos kolbászfesztivált. A hangos meghívót András Róbert szervezőtől hallják. Ezt követően sorsolunk a hűséges hallgatóink között, de ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat is. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Gazdahírek

Végefelé jár a teledetekciós ellenőrzési szelvénybe sorolt gazdák ügycsomóinak feldolgozásával és kiértékelésével a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA), ennek eredményeként az országos szinten vizsgált 51.537 gazda közül 51.123 támogatásigénylő számára előkészítette a 2018-ra járó területalapú és állattenyésztési támogatási összegek kifizetését. A pénz – amennyiben a támogatási feltételeket teljesítették – várhatóan tíz napon belül az ország valamennyi, teledetekciós ellenőrzésbe vont gazdálkodójának folyószámlájára megérkezik – derül ki az ügynökség honlapján megjelentett közleményből. Hargita megyéből a légifelvételekre alapuló parcella- és színskála-térképek nyomán összesen 2300 gazdálkodót – növénytermesztőt és területtel rendelkező állattartót – vont gorcső alá az APIA. (Hargita Népe/Gazdaélet)

A tavalyra járó támogatási tételek közül az egységes területalapú alaptámogatás (SAPS) hektáronként 102,57 euróra rúg, ezen felül a redisztributív támogatás gyanánt az 1–5 hektár közötti birtokméreten gazdálkodók a hektáronként 5 eurós kiegészítő támogatást, az 5 és 30 hektár közötti birtokmérettel rendelkezők pedig hektáronként 50,36 eurós visszaosztott támogatásra jogosultak. Akik a zöldítési támogatásra is jogosultak voltak, azok számára 2018-ra hektáronként 58,23 eurót folyósított az APIA, míg a 41. életévüket be nem töltött gazdálkodóknak felajánlott különtámogatás gyanánt hektáronként 25,84 euró jár. A teledetekciós ellenőrzés alá vont gazdák számára szintén most folyósítja az APIA a kedvezőtlen adottságú hegyvidéki övezetekben járó hektáronkénti 97 eurós különtámogatást is, illetve az állattenyésztők számára az elmaradt uniós juh-, kecske- és szarvasmarha-támogatásokat is. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Javában készül a bő két hét múlva induló 2019-es területalapú és állattenyésztési támogatásigénylési kampányra a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség. A támogatási kérelmeikkel késlekedő gazdák ezúttal se számítsanak hosszabbításra: a támogatásigénylések benyújtása kizárólag március 1. és május 15. között zajlik. Lényegesen nem változnak a támogatásigénylési feltételek és a várható támogatási összegek sem. A gazdálkodók számára a támogatási kérelmek kitöltésében a helyi önkormányzatok, polgármesteri hivatalok munkatársai idén is segítséget nyújtanak.(Hargita Népe/Gazdaélet)

A vártnál sokkal többen nyújtottak be mezőgazdasági és élelmiszeripari nagyberuházásokra pályázatot a magyar kormány által finanszírozott székelyföldi gazdaságfejlesztési program keretében. A január végi határidőig 73 nagyberuházásra érkezett pályázat. Az ötvenszázalékos önrész mellett igényelhető legkisebb pályázati összeg is 200 ezer euró, a legnagyobb 7,5 millió euró. Eredményhirdetés várhatóan április elején lesz. Valamennyi pályázónál helyszíni ellenőrzést tartanak, amely után külső pénzügyi és jogi szakértők fognak pontozni minden pályázatot. Lesz egy romániai és egy magyarországi szakmai értékelés is, és a kettő összevetése után születik meg a végleges döntés a nyertes pályázatokról. Csíkszékről elsősorban burgonya feldolgozásra, Udvarhelyszékről zömében tejfeldolgozásra nyújtottak be pályázatokat, más régiókból főként az állattenyésztésbe ruháznának be. A három székelyföldi megyében sok az olyan tőkeerős vállalkozás, amelynek van fejlesztési elképzelése és piaci potenciálja. Az elbírálás során a pályázatok minősége és fenntarthatósága lesz a perdöntő. (MTI/Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Idén második alkalommal szervezzik meg Csíkmadarason február 28 és március 2-a között a Garden Proiect kertészetnél, a népszerű kertészeti napokat és konferenciát, amelyen megvitatják az aktuális problémákat, bemutatják a főbb pályázati lehetőségeket, de előadásokat hallhatunk többek között a gyógynövénytermesztésről, -begyűjtésről és -feldolgozásról, a fekete ribizli jótékony hatásairól, a kert- és épülettervezési lehetőségekről vagy öntözőrendszerek telepítéséről. A rendezvényen a gyümölcs és bogyós gyümölcsűek termesztésének új technológiáját is ismertetik. A részvétel ingyenes, de előzetes bejelentkezéshez kötött. Jelentkezni az office@gardenproiect.ro címen lehet. (Garden Proiect)

Március 2-án, XVII. alkalommal kerül sor az immár hagyományossá vált nyárádszeredai kertésznap megrendezésére a város művelődési házában és annak előterében. Várják a legkülönfélébb kertészeti szaporítóanyagokat, időszerű kertészeti-, szőlészeti-, méhészeti- és mezőgazdasági terméket, kelléket, kisgépet előállító, forgalmazó cégeket és magántermelőket. A kertésznap keretében gyümölcstermesztési, szőlőtermesztési, zöldségtermesztési, növényvédelmi és virágkötészeti tanácsadási lehetőséget is igénybe vehetnek az érdeklődők. A kiállított tárgyakon kívül mezőgazdasági témájú könyvek közül ‒ és nem csak – válogathatnak a látogatók. A kertésznappal párhuzamosan a művelődési ház nagytermében zajlik a Nyárádvölgye Méhész Egyesület konferenciája. A kiállítófelületre az igénylést február 28-ig várják a 0748-620-908-as telefonszámon. (Közlemény/Gazdaélet)

A vendéglátóipar, sütőipar és cukrászat újdonságait és tehetségeit népszerűsítő legnagyobb szakmai verseny zajlik 2019. március 28-a és 30-a között Aradon, a GastroPan kiállítás keretein belül. A GastroPan versenyeken a legtehetségesebb pékek, cukrászok és szakácsok találkoznak, hogy a szakma neves képviselőiből álló zsűri előtt bemutassák tudásukat. A GastroPan versenyek három kategóriába sorolhatók, amelyeken a szakmai zsűri kiválasztja azokat a munkákat, amelyek elnyerik 2019 Év Kenyere és Év Tortája díjakat. A 2019-es GastroPan versenyekre február 28-ig lehet jelentkezni a 0756-610-883 telefonszámon illetve a concurs@gastropan.ro e-mail címen. (GastroPan)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Várjuk véleményüket műsorainkkal kapcsolatban!

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro