• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Feldolgozni a megtermelt tejet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A 2017 március 21-én jelentkező Gazdaélet műsor tartalma: Gazdahírek, Gazdaszervezeteken keresztül nyújt támogatást a Magyar Földművelésügyi Minisztérium a határon túli gazdáknak. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkárral készült interjúnk. Valóságos kincsesbánya Siklód környéke. Rengeteg gyógynövény terem, ami nagyon hasznos számunkra. Balázs Dávid siklódi gyógynövénytermesztőt kérdezzük. Majd a március közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Kinőtte magát a nyárádandrásfalvi tejfeldolgozó. Csizmadia György tulajdonossal beszélgetünk. Sikertörténetünkben Lénárd András csíkszentsimoni vállalkozót kérdezzük a korszerű málnási nyúlfarmról. Háromnegyed egy után nyereményjátékunk kérdése hangzik el, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

A környezetvédelmi, a mezőgazdasági és egészségügyi minisztériumok veszélyforrásként kezelik a farmokról származó istállótrágyát, és több száz oldalas szabályzatokkal keserítik meg a gazdák életét. A községenként kiépítendő közös trágyatároló platformok helyett célszerűbb és olcsóbb megoldásként a farmokon elhelyezhető trágyatároló konténerek használatát javasolja a talajvizek nitrit-, nitrátszennyezésének kiküszöbölése érdekében Tánczos Barna szenátor. Amint ismertette hatásosabb volna kiosztani 60 ezer, előregyártott elemekből készült konténert a gazdáknak, mint országszerte 40 trágyalerakó platformot létesíteni. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Nem büntetik megfelelőképpen az orvvadászatot Romániában – mondta a román ornitológus társaság szóvivője, Ovidiu Bufnilă a svájci finanszírozású Szabad szárnyak program bemutatóján. A román ornitológus társaság és a környezetvédelmi őrség által lebonyolított program célja megfékezni az orvvadászatot és a védett madarakkal való illegális kereskedelmet. A szakember azt is elmondta, hogy nagyon olcsón lehet beszerezni ezeket a madarakat, 5 lejtől 15 lejig terjedő áron, a madarakat pedig rossz körülmények között, drótokkal lekötött szárnyakkal, kalitkákban tartják fogságban. Az ornitológusok társasága azt ajánlja a lakosságnak, hogy jelezzék a 112-es egységes sürgősségi hívószámon, amennyiben védett madarakkal kereskedő emberekkel találkoznak. (Agerpres/Gazdaélet)

Bár országos szinten szigorították a tarlóégetés szabályait, a hatóságok naponta több száz tűzesetet jelentenek, melyeket rendszerint felelőtlen gazdák okoznak. Az egyre gyakoribb illegális tavaszi avarégetések miatt az elkövetkezendő időszakban fokozottabb ellenőrzésekre lehet majd számítani. A tarlóégetésre vonatkozó szabályozás szerint a gazdák kötelesek engedélyt kérni a területüket felügyelő környezetvédelmi szervektől, és minden esetben értesíteniük kell a katasztrófaelhárító egységeket is. (Krónika/Gazdaélet)

Augusztus végéig fogadja a mezőgazdasági életjáradék-könyvecskék láttamozására érkező idős gazdákat vagy hozzátartozóikat a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség. A könyvecskék láttamozása a 2016-os esztendőre járó, idén kifizetendő támogatás fő feltétele. A mezőgazdasági életjáradék-program keretében Hargita megyéből tavaly kétszáz idős gazda láttamoztatta könyvecskéjét. Részükre a 268,6 hektárnyi eladott, illetve 761,28 hektárnyi bérbeadott terület után az APIA közel 300 ezer lej életjáradékot folyosított. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Fotó: Francz Ilona

Fotó: Francz Ilona

Új lehetőségként, immár elektronikus úton is kérelmezhetik a megkötött finanszírozási szerződéseik módosítását a 2014-2020-as Országos Vidékfejlesztési Program intézkedésein nyertes pályázattal rendelkező gazdák és vidéki vállalkozások. Az érintettek a módosítás indoklásához és a kérelem online benyújtásához szükséges C3.1-es formanyomtatványt az AFIR honlapján (www.afir.info) találják meg. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Korszerű állattenyésztési farmot létesít az oroszhegyi Bolygó Közbirtokosság. A minőségi juhtenyésztésnek teret adó létesítményt saját forrásból és saját telkén szeretné megvalósítani a közbirtokosság. A mintegy 700 ezer lejes projektet őszre szeretnék befejezni és 300 juh számára készül. A most épülő szajvánba törzskönyvezett juhokat szereznek be, ezzel is hozzájárulva az állatállomány minőségi „erősödéséhez”. A juhokat természetesen nyáron a havasi legelőkön tartják. Egyébként a közbirtokosság új nyári szállás kialakítását is tervezi. (Gazdaélet)

Március 23-a és 25-e között délkelet-Európa legjelentősebb nemzetközi sütőipari, cukrászati gasztronómiai, fagylalt, kávé és vendéglátóipari szakmai kiállítására kerül sor Nagyszebenben. A 9. GastroPan kiállítás professzionális megoldásokat és technológiákat mutat be, melyeket a legjobb világszintű beszállítók hoznak el a romániai piacon tevékenykedő szakmabelieknek: a legújabb technológiáktól és felszerelésektől kezdve, innovatív alapanyagokon és eszközökön, szoftvermegoldásokon és professzionális higiéniai megoldásokon át egészen csomagolásokig és tortadíszítő elemekig mindent megtalálnak a látogatók. A kiállítás idén is gazdag és színes programmal várja látogatóit: versenyekkel, bemutatókkal, kóstolókkal. (Közlemény)

Játékunk kérdése:

Idén hányadik alkalommal szervezik meg a GastroPan nemzetközi gasztronomiai kiállítást?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2017 március 24-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro