• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Kertbarátok

GAZDAÉLET – Falugazdászok segítik a gazdálkodókat

Fotó: Sármási-Bocskai János/Kertbarátok

Fotó: Sármási-Bocskai János/Kertbarátok

A 2017 április 11-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Falugazdászok próbálják segíteni tanácsokkal a mezőgazdaságban dolgozókat. Putnoky Csicsó Barnával, az Erdélyi Magyar Gazdák Szövetségének a falugazdászával készült interjúnk. Ezt követően az április közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. Majd a gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Ha valaki csokoládé manufakturát létesít, szinte garantált a siker. A gyergyócsomafalvi Sándor Szilveszter is látott benne fantáziát. Sikertörténetünkben a mezőpaniti Nagy Dánielt és vállalkozását ismerhetjük meg. Háromnegyed egy után nyereményjátékunk kérdése hangzik el, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

11 millió eurós rendkívüli támogatásban részesülnek a tejhasznú szarvasmarha-fajták tenyésztői. A támogatás az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból finanszírozott 5,448 millió euróból és egy ennek megfelelő összegű állami finanszírozásból tevődik össze. Erre az intézkedésre az Oroszország ellen bevezetett embargó miatti veszteségek és a Kínától érkező megrendelések csökkenésének kárpótlására volt szükség. A támogatásban azok a gazdák részesülhetnek, akik legkevesebb három, legtöbb kilenc fős szarvasmarha-állománnyal rendelkeznek, és legkevesebb 4 tonna tejet értékesítettek 2015. április 1. és 2016. március 31-e között. A kéréseket a megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségekhez (APIA) lehet leadni május 2-áig. A támogatási összegeket 2017. június 30-áig fizetik ki. (Agerpres)

Akár 10 százalékkal is drágulhat a kenyér, a búza és a liszt árának emelkedése miatt, de amiatt is, hogy a minimálbér 1.450 lejre való emelkedése nyomán többet kell fizetni az alkalmazottaknak – nyilatkozta az AGERPRES hírügynökségnek a Rompan malom- és sütőipari munkáltatók szervezetének elnöke, Aurel Popescu. Jelenleg egy tonna búza tíz százalékkal drágább, mint tavaly. A liszt ára 850 lejről 1.000 lejre nőtt tonnánként. A Rompan elnöke szerint egyes pékségek már megemelték az árakat. Romániában csökkent az elmúlt években a kenyérfogyasztás mértéke, de még mindig az európai átlag fölött van, fejenként 82 kg évente. Az ország pékségei havonta összesen mintegy 180.000 tonna kenyeret adnak el. A malom- és sütőiparban 80.000 alkalmazott dolgozik, az iparágnak évente 2,5 milliárd eurós forgalma van az országban. (Agerpres)

Nagymértékben függ a 2017-re vonatkozó támogatások kifizetése attól, hogy mennyien kérelmezték a támogatást. A határidő május 15-e és eddig elégtelen számú támogatási igénylést nyújtottak be az állattartók, a jogosultak mintegy 40 százaléka. A határidőt azért kell betartani, hogy az ellenőrzéseket október 1-ig be tudják fejezni és október 15-től megkezdődhessen az előlegek kifizetése. (Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A tavalyi 1,79 lejes szinthez képest literenként 37 banival csökkenti idén a mezőgazdasági munkálatokhoz elhasznált üzemanyagok jövedékiadó-visszatérítésből származó gázolaj-támogatás mértékét a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium. A gazdák ezúttal 1,41 lejre számíthatnak literenként. A szaktárca gépesített mezőgazdasági munkálatok üzemanyagköltségeinek támogatására idén 349,4 millió lejt fordít. Az ehhez szükséges pénzügyi forrást az állami költségvetésből biztosítják. (Hargita Népe/Gazdaélet)

A kereskedelmi céllal vágva csak engedélyezett vágópontokon keresztül és csakis az egyedesített, fülszámmal ellátott bárányaikat értékesíthetik a húsvéti ünnepi időszak alatt a juhtartók. Hargita megyéből idén három létesítmény kért és kapott ideiglenes működési engedélyt. Április 14-ig érvényes engedély birtokában a bárányokat Felsősófalván Mátyus Zsigmond, Kászonaltízen a kászoni juhtartók egyesülete, Csíkszentmiklóson pedig Erős Ágota vághatja. Az innen származó bárányokat az állatokat bevizsgáló és a vágást felügyelő állatorvos egyedi bélyegzővel látja el, így a vásárlóknak ez egyfajta garanciát jelent. (Hargita Népe/Gazdaélet)

A Mihai Eminescu Tröszt Alapítvány „A jövőnek ültetünk” elnevezésű kampánya keretén belül ebben az évben majdnem 300 ezer facsemetét ültetnek el 5 megyében, 14 tanintézmény diákjaival. 8 évvel a projekt elindítása után ezzel 2 millióra gyarapszik az elültetett csemeték száma. Idén Bihar, Brassó, Kovászna, Hargita és Szatmár megyei területekre kerülnek a csemeték, általában hektáronként 4.500 darab. (Híradó)

Játékunk kérdése:

Hány falugazdász tevékenykedik Maros megyében?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2017 április 21-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro