• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Érik a magyardécsei cseresznye

A 2017 június 20-án jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Maros megyei piacokon is vásárolhatunk magyardécsei cseresznyét. Füstös Elemér gyümölcstermesztővel beszélgetünk. A csíkszentmártoni Bocskor pékség tulajdonosát a minőség és hagyományőrzés motiválja. Bocskor István pékmesterrel készült interjúnk. Ezt követően a június közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. Majd a gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Sikertörténetünkben Vinczellér Botond bögözi dísznövénytermesztőt és vállalkozását ismerhetik meg. A virágkötészetből is meg lehet élni, ha jól csinálja az ember. Molnár Mária, a budapesti Magyar Gyula kertészeti iskola tanára válaszol kérdéseinkre. Háromnegyed egy után nyereményjátékunk kérdése hangzik el, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

Összesen 91,026 millió lejt folyósít a gazálojár-támogatásra jogosult gazdálkodók bankszámlájára a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség. A gázolajár-támogatás nagyságát a szaktárca idén literenként 1,41 lejben határozta meg, ami közel 40 banis visszalépést jelent a tavalyi támogatáshoz képest. A gázolaj-támogatási program keretében vásárolt üzemanyag legnagyobb hányadát a növénytermesztő ágazatban használták fel. Az ágazaton belül a gabonatermesztők egy évben hektáronként 78 liter üzemanyagra, a rizstermelők hektáronként 96 liter gázolajra, a borsó és olajos növényeket termesztők hektáronként 78 liter üzemanyagra, a burgonyatermesztők hektáronként 150 literre, a gyógy- és fűszernövények termelése esetén hektáronként 100 literre igényelhetik a jövedéki adó részbeni visszatérítését. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Alighogy közzétették a második kiírást, öt nap alatt kimerült a 4.1-es intézkedésen belül a növénytermesztésre szakosodott farmok, valamint a hegyvidéki övezetben gazdálkodók fejlesztésére kínált uniós pályázati pénzalap – jelentette be a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR). Az elkülönített 79 millió eurós pénzalapot közel hatszorosan túligényelték a gazdák. Országos szinten beérkezett 1163 terv megvalósításához, a pályázók összesen 456,8 millió euró vissza nem térítendő uniós támogatást igényelnek. A nyertes pályázatokat az elért pontszámok és megfeleltetési követelmények alapján az ügynökség munkatársai a következő hetekben választják ki. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A szárazság miatt kisebb búzatermésre számítanak a nagyobb Bihar, Dolj és Galac megyei gabonatermesztők. Hasonlóan nyilatkoznak a repce és napraforgót illetően is. A hazai termelők becsléseit támasztja alá az Európai Gabona- és Takarmánykereskedelmi Szövetség előrejelzése is. Romániában a gabonaféleségek tekintetében 4,3 százalékos terméscsökkenést jósolnak, míg az olajos növények esetében 1,7 százalékos zsugorodást várnak. Ez alapján az ország idei gabonatermése 19,2 millió tonna körül lehet, az olajos növényeké pedig 3,6 millió tonna. (Hargita Népe/Gazdaélet)

A Maros Megyei Horea Vészhelyzeti Felügyelőség sajtóközleményében a száraz növényzet égetése miatt elterjedő gyakori tűzesetekre figyelmeztet, amelyek főleg a forró nyári időszakban gyorsan terjednek, sok kellemetlenséget és anyagi kárt okoznak. A megelőzés érdekében a tűzoltók felhívják a lakosság figyelmét, hogy tartsák be az alábbi törvényes előírásokat: ne dobjanak el égő szivarcsikket, főleg a száraz növényzet vagy a takarmánytárolók közelében. Ne tároljanak faanyagot, takarmányt vagy gyúlékony anyagokat az épületek padlásterében. Tilos a gyufa, gyertya, petróleumlámpa használata a takarmányraktárakban, istállókban, padlásokon. A száraz növényzet közelében, ahol fennáll a gyorsan terjedő tűzvész veszélye, valamint szeles időben tilos nyílt tüzet rakni. Robbanásveszélyes anyagoktól (gáz és folyékony üzemanyag) csak 40 méternél nagyobb távolságra, nem megfelelően tárolt gyúlékony anyagoktól – fa, papír, textil, kátrány, olaj – pedig legkevesebb 10 méterre ajánlott nyílt tüzet rakni. A tüzet csak nappal ajánlatos meggyújtani úgy, hogy mindig legyen kéznél tűzoltáshoz megfelelő eszköz. A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni, csak akkor lehet elhagyni a helyszínt, ha a lángok teljesen kialudtak. Vasút mentén a száraz és korhadt növényzetet kötelező módon a terület tulajdonosa kell eltakarítsa. Úgyszintén az utak mentén is az útkezelő és az útkarbantartók, illetve a területek tulajdonosai felelnek a takarításért. A felnőttek felelőssége a gyermekek tűzzel való játszásának a megakadályozása. A kánikulai forróság miatt, vagy a gondatlanságból keletkezett tüzeket rendkívül nehéz eloltani. A száraz növényi hulladék, avar, szemét engedély és óvintézkedés nélküli, illetve épületekhez, mezőgazdasági területekhez, erdőkhöz, ültetvényekhez közeli égetése a kormány 2007. évi 537-es határozatának értelmében kihágásnak minősül, és 1000 lejtől 2500 lejig terjedő bírsággal sújtható. (Népújság/Gazdaélet)

Többévnyi kihagyás után hivatalosan elismert sajtkészítő tanfolyam indítását tervezi a Hargita Megye Tanácsának Vidékfejlesztési Egyesülete. Várhatóan az októbertől induló 450 órás, elméleti és gyakorlati felkészítőt egyaránt tartalmazó képzésre már előzetesen várják a jelentkezőket. További információval a csíkszeredai megyeházán levő 244-es számú irodában, e-mailon a karikascsilla@hargitamegye.ro címen illetve a 0740-169-850-es telefonszámon szolgálnak. (Gazdaélet)

Játékunk kérdése:

Melyik településen van Füstös Elemér cseresznyése?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2017 június 24-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro