• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Becsüljük meg értékeinket!

A 2017 augusztus 8-án jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Egyszerű, olcsó módszerrel megszabadulhatnának a méhészek a varroa atkától, azonban valamiért ez nem terjedt el mifelénk. Dán József jeddi állatorvossal beszélgetünk. Ezt követően az augusztus közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. Majd a gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Még fellelhetőek a népi értékek a Székelyföldön, próbáljuk megbecsülni azokat. Pécsi Kolumbán Imola székelyudvarhelyi élelmiszeripari vegyész technológusnál, élelmiszer szakértőnél jártunk a Gazdaélet mikrofonjával. egy után nyereményjátékunk kérdése hangzik el, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

Fotó: pixabay

Fotó: pixabay

Még igényelhetik az állami támogatást a méhészek az Országos Méhészeti Program keretében a megyei ügynökségeknél. A Méhészek Országos Egyesületének elnöke, Ioan Fetea elmondta, a szélsőséges időjárás miatt 45 százalékkal csökkent az idei méz mennyisége Romániában. Emellett az ipari méreteket öltött mézhamisítás is jelentős kárt okoz a termelőknek, mert bár a belföldi termés teljes mértékben lefedi a keresletet, az országba évente mintegy 1500 tonna mézet importálnak elsősorban Kínából. Romániában 40 ezer méhészt tartanak nyilván, az ország az Európai Unió negyedik méztermelőjének számít az évente előállított 25 ezer tonna mézzel. (Rador/Gazdaélet)

Románia továbbra is sertéspestis-mentes ország, mert az afrikai sertéspestisnek, amely vírusának jelenlétét egy szatmárnémeti háztáji gazdaságban mutatták ki, semmi köze sincs a klasszikus sertéspestishez – jelentette ki Geronimo Brănescu, az Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság igazgatója. Hozzátette: gyakori hiba, hogy összekeverik a két betegséget. Az afrikai sertéspestis nyolc országban van jelen: Lengyelországban, a Balti-államokban (Észtország, Lettország, Litvánia), Fehéroroszországban, a Moldovai Köztársaságban, Ukrajnában és Csehországban. A jelek szerint az afrikai sertéspestis vírusa fertőzött állati eredetű termékek révén került az országba Ukrajnából. (Agerpres)

Kedvez az időjárás az aratásnak, jelentősen megnövekedett a cséplőgépek száma a csíki mezőgazdasági területeken is. A gabonák beértek, tökéletes idő van a betakarításukhoz. A megyei átlagtermés 3500–3600 kilogrammra tehető hektáronként, de több olyan parcella is van, ahonnan hat-héttonnás termést is begyűjthetnek a gazdálkodók. Ritkább, de a Mezőgazdasági Igazgatóság olyan területről is tud, ahonnan nyolcezer kilogrammos terméshozammal számolnak. A búzatermesztés jó irányba fejlődik a megyében is, idén a tavalyinál jobb, jó közepes minőségű búzatermést értékesíthetnek, használhatnak fel a termelők. Egyelőre 65 bani körüli árat kínálnak a búza kilójáért, de ez változik a minőség függvényében is. (székelyhon.ro/Gazdaélet)

Feszített tempóban, a szeptember 10-i határidőig Hargita megyéből 1758 állattenyésztési támogatást igénylő gazda juh-, szarvasmarha- és sertésállományát, nyilvántartási dokumentumait, valamint állattartási körülményeit veszik szemügyre a hatósági állatorvosokból álló kontrollcsapatok. Az ellenőrök érkezéséről a kiválasztott gazdálkodókat a körzeti állatorvosok egy nappal korábban értesítik. A terepellenőrzések már elkezdődtek. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Átfogó ellenőrző akciót indított a Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság, amelynek során több mint 400 állattartó gazdát vizsgálnak, hogy betartják-e a gazdálkodási követelményeket és az állatjóléti előírásokat, illetve a mezőgazdasági és környezeti szabályokat, amelyek kötelező érvényűek minden olyan gazda számára, aki valamilyen típusú támogatásban részesül. Sikó Barabási Sándor háromszéki főállatorvos leszögezte, nem céljuk a büntetés, hiszen valójában a gazda érdeke, hogy rendet tartson a portáján, viszont ha komoly hiányosságokat észlelnek, magánszemélyeket 600-tól 1200 lejig terjedő pénzbírsággal sújthatnak, de ami még súlyosabb: az állattartó gazdától a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség (APIA) részben vagy teljesen megvonhatja az állami támogatást. (maszol.ro/Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Közepes az érdeklődés a kormány által nemrég meghirdetett, gyapjúértékesítést serkentő De minimis-támogatás iránt Hargita megyében. Múlt hét végéig közel 80 kérést tettek le ez ügyben a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatósághoz. A kérésekben 45.350 kilogramm értékesítésre került vagy kerülő gyapjút tüntettek fel a juhtartók. Az igazgatóság munkatársai igyekeznek segíteni a gazdáknak, emiatt az elmúlt napokban kiutaztak a megye szinte minden településére, ahol nemcsak ismertették a tudnivalókat a támogatással kapcsolatban, hanem az elkészült kérelmezési csomagokat is átvették, hogy a gazdáknak csak emiatt ne kelljen a megyeszékhelyre utazniuk. (székelyhon.ro/Gazdaélet)

Játékunk kérdése:

Mikor kezdett el méhészkedni Dán József jeddi állatorvos?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2017 augusztus 26-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro