• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Barátaink a gyógynövények

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A 2018 július 24-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Egyre többen fedezik fel a gyógynövények jótékony hatását. Szabó György bükki füvesemberrel beszélgetünk. Az illatos üröm olykor csodákra képes, mégis mostoha sorsra van ítélve. Dr. Dán József jeddi nyugalmazott állatorvossal készült interjúnk. Majd a július végén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Zöldségszobrászattal kápráztatja el a környezetét a gyergyószentmiklósi Pál Ferenc. Vele ismerkedünk meg. Az időben elvégzett növényvédelmi munkálatok megmenthetik a gyümölcsöst a kártevőktől és betegségektől. Muntyán Ferenc korondi gyümölcstermesztőnél jártunk a Gazdaélet mikrofonjával. Majd elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek

Levélben értesíti tartozásukról az APIA azokat a szarvasmarhatartókat, akik tavaly a hazai és az uniós állattenyésztési támogatások elszámolása miatt önhibájukon kívül többlettámogatásban részesültek. Hargita megyében pillanatnyilag az országos átmeneti kiegészítő támogatás (ANT) 8-as jogcímének elszámításából származó többlettámogatást próbálják behajtani, azaz a húshasznú szarvasmarhákra kifizetett 88,68 eurós támogatásból egyedenként 2,32 eurót kér vissza a kifizetési ügynökség. Jelentősebb összegek visszafizetésére inkább azok a gazdálkodók számíthatnak, akik az APIA-tól tavaly törzskönyvezett szarvasmarha-állományukra igényeltek és kaptak támogatást. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Petre Daea mezőgazdasági miniszter az afrikai sertéspestis által érintett gazdáknak kért anyagi segítséget Brüsszelben. A vírus megjelenése sürgős intézkedések megtételét követeli meg. Az elpusztult állatok után kártérítéseket kellene biztosítani. Meg kellene téríteni ugyanakkor a tisztítási, a szállítási, a fertőtlenítési költségeket is. Románia az Unió keleti határán majdnem 1.400 hektáron küzd az afrikai sertéspestissel. (Híradó/Gazdaélet)

A háromszéki Zágonban tartott tanácskozásukon a Kovászna, Hargita és Maros megyei gazdaszervezetek és közbirtokosságok képviselői megalakították a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyeztető Fórumát. A találkozón több mint ötven gazdaszervezet és közbirtokosság vezetője vett részt. Állandó bizottságába augusztus 20-ig mindhárom megye ágazatonként egy-egy tagot nevesít. Jelen lesznek a testületben a szarvasmarha-tenyésztők, juh- és kecsketenyésztők, sertéstenyésztők, méhészek, erdészek és vadgazdálkodással foglalkozók, növénytermesztők, zöldség-gyümölcs termesztők, kertészek, gyógynövény termesztők, biotermelők, valamint a mezőgazdasági szakoktatási intézmények képviselői. (maszol/Gazdaélet)

846 millió euró felhasználására lehet pályázni az Országos Vidékfejlesztési Program keretén belül. A Vidékfejlesztési Pénzalapokkal foglalkozó Ügynökségnél szeptemberig várják a pályázatokat. Az elnyert összegeket 2020-ig kell felhasználni. A legtöbb megpályázható összeget 303 millió euró értékben az agrárgazdasági kitermelésre különítettek el. Az Országos Vidékfejlesztési Program keretén belül emellett jelentős vissza nem térítendő Európai Uniós pénzösszegeket lehet megpályázni agrárgazdaságok fejlesztésére, valamint ezek infrastruktúrájának kiépítésére. (Rador/Gazdaélet)

Ötvenezer hektáron közel háromezer Hargita megyei gazdálkodó 32 ezernél is több parcelláját ellenőrzi idén a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség. Azokról a gazdákról van szó, akik 2018-ra területalapú támogatást igényeltek. A Bukarestből kapott ellenőrzési szelvény alapján az APIA kontroll-csapatai főként az udvarhelyszéki gazdák tevékenységét veszik nagyító alá. (Hargita Népe)

4,6 millió lejt szán idén a báznai- és a mangalicatenyésztési programra a mezőgazdasági minisztérium. Változtattak a jelentkezési rendszeren, így az eddig alkalmazott időszaki kiírás helyett 2020 decemberéig folyamatosan fogadják a programban részt venni kívánó gazdák vagy feldolgozók jelentkezését. A tenyésztők a kormánytól a legkevesebb 10 kilósra nevelt malacok után egyenként 250 lejes támogatást kapnak. Az állatok hízlalását vállaló gazda a tenyésztőtől ingyen veheti át a malacokat, legkevesebb kettőt, legtöbb tíz malacot. Vállalnia kell, hogy a kapott sertéseket minimum 130 kilósra hizlalja fel és a felhizlalt állomány legalább felét a programban részt vevő húsfeldolgozónak értékesíti. (Hargita Népe/Gazaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Várjuk véleményüket műsorainkkal kapcsolatban!

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro