• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Az összefogásban a jövő

A 2018 április 17-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Immár a Tatros tejfeldolgozó és értékesítő szövetkezet vásárolja fel a tejet a gyimesi állattartóktól. László Jeremiás Miklós titkárral készült interjúnk. Majd az április közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Március 2-án múlt 60 éve, hogy elkezdte műsorainak sugárzását a Marosvásárhelyi Rádió. Emlékperceinkben régi hangfelvételekkel idézzük a múltat. A rendszerváltás óta működik a kelementelki Aranykalász Mezőgazdasági Társulás. Balogh Gyula elnökkel beszélgetünk. A felsősófalvi Kodáros Egyesület hagyományt teremtett a palacsinta fesztiváljával. Nyágrus László elnököt faggatjuk. Ezt követően a marosvásárhelyi piaci árakat ismertetjük, majd elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Gazdahírek

Az Európai Unió 2020-ig adott türelmi időt arra, hogy Romániában befejeződjön a számítógépes kataszterezés, ezért a hatóságok megtesznek mindent, hogy beilleszkedjenek a határidőbe. Ezt túl lehet ugyan lépni, de azok a gazdák, akiknek nem térképezték fel területét, nem kapnak támogatást. A kormány támogatja a folyamatot, a községek polgármesteri hivatalainak május 7-ig kell kérvényezniük a pénzt az Országos Kataszteri és Ingatlankezelő Ügynökségen keresztül. Maros megyében a községek tulajdonában leginkább II., III. és IV. kategóriás területek vannak, hiányoznak, vagy nagyon kevés az I. és az V. besorolású föld. (Népújság/Gazdaélet)

Országos premiernek számít az a talajgenerátoros jégeső-elhárító rendszer, amely Szatmár megye 44 különböző településén és területén ezüst-jodid párologtatásával „űzi el” majd a jégesőt. A pályázat összértéke 1,5 millió euró. Hasonló rendszer sikeresen működik már Franciaországban, Horvátországban és Magyarországon is, Romániában viszont Szatmár megye az első, ahol ilyen lesz működtetve. (Gazdaélet)

A Hargita Megyei Olt Készenléti Felügyelőség újra a száraz növényzet égetésével kapcsolatos veszélyforrásokra és szankciókra figyelmeztet. Csak áprilisban hat esethez riasztották a tűzoltóságot, összesen háromhektárnyi területet égettek fel, illetve lángra kapott 40 méter hosszúságú kerítés is szerte a megyében. Ahhoz, hogy valaki száraznövényzet-égetésbe kezdjen, erre vonatkozó engedélyt kell kapnia az illetékes polgármesteri hivataltól, illetve a környezetvédelmi ügynökségtől. Utóbbit egyébként csak abban az esetben adják meg, ha bizonyítottan olyan kórokozók jelentek meg az adott területen, amelyeket csak égetéssel lehet elpusztítani. A hatóságok szerint azok, akik hivatalos engedély nélkül égetnek száraz növényeket, szemetet és éghető anyagot 3.000-től 6.000 lejig terjedő pénzbírságra számíthatnak, jogi személyek esetében ez büntetési tétel 25.000 és 50.000 lej között mozog. Ha valaki tüzet észlel, kötelessége megfékezni azt, vagy értesíteni a tűzoltókat, ellenkező esetben 1.000 és 2.500 lej közötti pénzbüntetést szabhatnak ki rá. (Maszol/Gazdaélet)

A zöldség és a gyümölcs drágult a legnagyobb mértékben márciusban az egy hónappal korábban regisztrált árakhoz képest – közölte az Országos Statisztikai Intézet. Az adatok szerint a gyümölcsök és gyümölcskonzervek 3,32%-kal, a zöldségek és zöldségkonzervek 2,21 százalékkal kerültek többe márciusban, mint egy hónappal korábban. Ezen belül a legnagyobb drágulást a friss gyümölcsöknél regisztrálták (+3,93%), a zöldségfélék közül a krumpliért kell februárhoz képest a legtöbbet fizetnünk (+2,67%). Másfelől voltak olyan élelmiszerek, amelyek olcsóbbak lettek, például a tojás (-5,71%), vagy a cukor (-0,38%). (Agerpres)

Április 19-e és 22-e között újra megszervezésre kerül a GastroPan nemzetközi sütőipari, cukrászati, gasztronómiai és vendéglátóipari megoldásokat és technológiákat bemutató szakmai kiállítás. A tizedik GastroPan kiállításra Marosvásárhelyen kerül sor, ahol az iparág világszintű beszállítói találkoznak a szakma képviselőivel és az érdeklődőkkel. A kiállítók érdekes programokkal, innovatív technológiákkal és termékekkel várják a látogatókat a négynapos kiállításra. Ismét sor kerül a GastroPan versenyekre, megválasztják az Év Kenyerét és az Év Tortáját. A 10. Évforduló alkalmából díjazzák az elmúlt 10 év GastroPan Versenyeinek összes nyertesét. A legszerencsésebb látogatók nemcsak hasznos tapasztalatokkal és a kiállítók egyedülálló promócióival térhetnek haza, hanem ajándékokat vagy akár tanfolyamokat is nyerhetnek sorsolással. A kiállítás minden napján, 14 órától tombolahúzásra kerül sor. A kiállítást évente több mint 21.000 szakmabeli látogatja. Mivel idén a kiállítás 4 naposra bővült, így várhatóan a látogatók száma az előrejelzések szerint meghaladja majd a 21.000-et. (Közlemény/Gazdaélet)

Április 22-ig lehet jelentkezni a II. Erdélyi Magyar Boriskolába, amelyre nemcsak a szakmabelieket, hanem minden borkedvelőt várnak. A kelementelki Simén-kúria pincéjében rendezett képzésen a résztvevők megismerkedhetnek a magyar szőlőfajtákkal, elsajátítják a borkészítés alapjait, és végigkóstolnak közel 80-féle bort. A nagy érdeklődésre való tekintettel két időpont közül is választhatnak az érdeklődők: április 27-28. valamint május 4-5. között is lesz boriskola. Jelentkezni a 0737-551-220-as telefonszámon lehet. (Gazdaélet)

Várjuk véleményüket műsorainkkal kapcsolatban!

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro