• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Aranyeső a borversenyen

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A 2017 május 2-án jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Szombaton Marosvásárhelyen a Sapientia EMTE-en került sor a XVIII. Erdélyi Szőlőhegyek borversenyre. Ott készült összeállításunk. Ezt követően a május elején esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. Majd a gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Levendula termesztéssel foglalkozik a székelyudvarhelyi Nemes Ágnes. Őt hallhatják. Erdőszentgyörgyön Szekeres Margit szövőnő komolyan veszi a hagyományőrzést. Vele készült interjúnk. Méhészkedő hallgatóinkat a májusi tennivalókra emlékezteti Bordi János havadtői méhész. Háromnegyed egy után nyereményjátékunk kérdése hangzik el, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat.Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

Jelen pillanatban az egységes támogatási kérelmeket fogadja a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA). A gazdák május 15-ig igényelhetik a részben állami kiegészítő és részben európai uniós támogatást, mind a mezőgazdasági területek, mind pedig az állatok után. A támogatási kérelmeket a gazdáknak a körzetükbe tartozó APIA-irodában kell benyújtaniuk. Azon gazdáknak, akik 50 hektárnál nagyobb területre igénylik a támogatást, csak a megyeszékhelyen található irodában fogadják az iratcsomóját. Ugyanez az előírás vonatkozik azokra, akik csak állattenyésztési támogatást igényelnek, mezőgazdasági területre vonatkozót nem. (maszol.ro/Gazdaélet)

Közvitára bocsátotta a farmfejlesztési (4.1) és gyümölcstermesztési (4.1a) beruházásokat, az induló fiatal gazdák támogatását (6.1), valamint a kis gazdaságok felzárkozását 15 ezer euróval segítő (6.3) intézkedés pályázati útmutatóját a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség. Véleményezhetők emellett a termelői csoportok számára kínált intézkedések (9.1 és 9.1a) pályázati útmutatói is. Az ügynökség közzétette ugyanakkor a vidéken, de nem mezőgazdasági tevékenységek elindítását, bővítését támogató intézkedések pályázati követelményeit is. Az újonnan létrehozott vidéki vállalkozások támogatására a 6.2-es intézkedésen belül hamarosan 18 millió eurós keretösszegre, míg a már működő, de újabb tevékenységek indítását tervező cégek a 6.4-es intézkedésen ezúttal 35 millió euró vissza nem térítendő kerettámogatásra nyújthatják be pályázataikat az érdeklődők. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Hargita megyében az év elejétől 90 juhot és egy tehenet öltek meg a farkasok és medvék – mutat rá a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség. Emellett 15 méhkaptár is az erdei nagyragadozók áldozatául esett. A lakosság idén 17 esetben jelezte a vadállatok támadását. Kilenc esetben farkasok, hat alkalommal medvék, két esetben vaddisznók garázdálkodtak. A szakemberek attól tartanak, hogy a következő időszakban nő a vadkárok száma. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A szeszélyes időjárás miatt az utóbbi időben a méhcsaládok legalább egynegyede pusztult el. A termelés rohamos mértékben csökkent, és a méhészek nagy veszteségeket szenvedtek. A Maros megyei Méhtenyésztők Egyesületének alelnöke, Cristina Cojocaru rádiónknak elmondta: ilyen körülmények között egyre több méhész volt kénytelen eladni kaptárait. (Híradó/Gazdaélet)

Elismert tanfolyam-szervezői joggal rendelkezik a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság is, így félrevezető az az állítás, hogy a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségtől agrár-környezetgazdálkodási és ökogazdálkodási támogatási csomagokat igénylő gazdák hivatalos felkészítését Hargita megyében csak egyetlen egyesület végezheti. Idén eddig 350 gazdálkodó részesült felkészítésben a mezőgazdasági igazgatóság kötelékében. A felkészítők sora hamarosan Madéfalván folytatódik, ahol mintegy száz, agrár-környezetgazdálkodási támogatást igénylő farmer részvételére számítanak. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Május 5-e és 7-e között első alkalommal szerveznek nemzetközi dísznövény kiállítást és vásárt Marosvásárhelyen a Sapientia EMTE arborétumában. A rendezvény fő célja, hogy népszerűsítsék a mindennapi életünk minőségét meghatározó kertkultúrát, valamint lehetőséget teremtsenek arra, hogy az érdeklődők közvetlenül találkozhassanak a dísznövénytermesztőkkel és a kertész szakma más képviselőivel, és minőségi kínálatból választhassanak a kertészkedéshez, a kiállítók pedig eddigi értékesítési lehetőségeiket bővíthessék. Mindezt kulturált környezetben, ismeretterjesztő szakmai és kellemes szórakoztató programok kíséretében. A rendezvényhez kapcsolódóan megnyitják a Mesterek utcáját, ahol iparművészek és a kézműves mesterségek képviselői várják a látogatókat, s kínálják egyedi készítésű portékáikat, valamint a Mesekertet, ahol a gyerekek részére kertészeti és hagyományőrző foglalkozásokat tartanak. (Közlemény/Gazdaélet)

Játékunk kérdése:

Mikor tartották a XVIII. Erdélyi Szőlőhegyek borversenyt Marosvásárhelyen?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2017 május 26-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro