• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9762 RON
  • USD4.6699 RON
  • GBP5.7698 RON
  • HUF1.2629 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Ákosfalvi kiállítás, Káposztavágás, Kápolnásfalusi Gazdanap, dr. Balog PB,

III. Kapolnasfalusi gazdanapA 2015 október 13-án jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. A hétvégén II. alkalommal szervezték meg Ákosfalván a mezőgazdasági kiállítást és vásárt. A Gazdaélet mikrofonjával mi is ott jártunk. Majd az október közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Szépvízen a Nádon a káposztavágás ünnepét tartották a hétvégén. Ott készült összeállításunk. Kápolnásfaluban, Homoródlokán nagyon sok kiállító és érdeklődő vett részt a III. Gazdanapon. Erről is szó lesz műsorunkban. Dr. Balogh Pál Barna csíkszeredai állatorvossal a mesterséges megtermékenyítésről beszélgetünk. Háromnegyed egy után lesz nyereményjáték, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat.Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Fotók: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Gazdahírek:

Az egyre gyakoribb illegális őszi tarlóégetések miatt fokozottabb ellenőrzésekre lehet számítani. A hatályban lévő szabályozás szerint a gazdák kötelesek engedélyt kérni a területüket felügyelő környezetvédelmi szervektől, és minden esetben értesíteniük kell a katasztrófaelhárító egységeket is. A tarlóégetés jóváhagyására írt kérvényhez csatolni kell a megyei növény-egészségügyi igazgatóság igazolását, amelyben a hatóság megállapítja, milyen betegség vagy kórokozó miatt indokolt a terület leégetése. A szabályok áthágását magánszemélyek esetében 3 ezertől 6 ezer lejig, cégek esetében 25 ezertől 50 ezer lejig terjedő pénzbüntetéssel sújtják. Súlyosabb vétség, például emberre, állatra, termésre veszélyes tűzvész okozása esetén 30–60 ezer lejes bírságot vagy akár 3 hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztést is kiróhat a bíróság. Hasonló bűncselekménynek minősül a természetvédelmi területeken való égetés. (Krónika/Gazdaélet)

A mezőgazdasági miniszter 2015/619-es rendelete értelmében az állandó gyepek művelőinek bizonyítaniuk kell, hogy a tulajdonukban lévő gyepeken legalább egy gazdasági tevékenységet folytattak a területtámogatás igénylésének évében. A kötelezettség fizikai és jogi személyekre egyaránt vonatkozik. Megművelésnek számít a legeltetés – az állatállományról szóló igazolást a támogatási kérések benyújtásával egy időben kellett bemutatnia a gazdának. Aki nem rendelkezik állattal, annak a megtermelt széna értékesítését, esetlegesen tárolását kell bizonyítania, az erről szóló igazolást legkésőbb október 15-éig kell iktatni a kifizetési ügynökség irodáinál. Akik elmulasztják a fenti követelményeket, az állandó gyepek után folyósított támogatások elvesztését kockáztatják. (Háromszék)

Ha termeléshez kötött támogatást is kívánnak kapni a gazdák, 2016-tól be kell bizonyítaniuk, hogy elismert vetőmaggal létesítették kultúráikat. A minőségi szaporítóanyag beszerzéséről vagy a saját szaporítóanyag termesztéséről szóló dokumentumokat a 2016-os gazdasági évtől kezdődően kéri a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség. A kötelezettség teljesítését pénzügyi számlával, a vetőmagot minősítő hivatalos igazolással, a minőséget bizonyító irattal, valamint az Európai Unió valamely tagországában kibocsátott, hasonló értékű dokumentummal lehet bizonyítani. 2016-tól a következő kultúrák esetében lesz kötelező az eredetbizonyítás: szója, lucerna, feldolgozásra szánt bab, paradicsom, uborka, olaj- vagy szálas kender, cukorrépa, rizs, burgonya, a melegházakban vagy üvegházakban friss fogyasztásra termelt paradicsom, uborka, káposzta, padlizsán, paprika. A burgonyatermelőknek a 2002-ben megjelent 266-os törvény és az agrártárca 2005-ben megjelent 1266-os előírásainak megfelelő vetőmagot kell használniuk. Cukorrépa esetében a követelmény a 2002-ben megjelent 266-os törvény előírásainak eleget tevő vetőmag használata. (Háromszék)

Erdőket és mezőgazdasági területeket vásárol a Sapientia Alapítvány, majd kedvezményesen bérbe adja a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) keretében Sepsiszentgyörgyön idén induló agrármérnöki szakon végzett fiataloknak. Az alapítvány elvárása szerint az agrárképzésnek gyakorlatközpontúnak kell lennie, az itt végzett fiataloknak, az erdők és földek bérbeadásán kívül további támogatást is biztosítanak, például hitelrendszert vagy mezőgazdasági gépek kölcsönzését is megoldanák. Az alapítvány vezetői abban bíznak, hogy adományokból is gyarapítani tudják a föld- és erdőtulajdont. Az első húsz hektár már megvan, azt a bikfalvi származású, Kolozsváron élő Simon Katalin nyugdíjas tanár ajánlotta fel a Sapientia Alapítványnak. (Krónika/Gazdaélet)

Az Erdélyi Pálinka Lovagrend a hétvégén tartotta alakuló ülését a marosugrai Haller kastélyban. A ceremónián a kilenc alapítót ütötték pálinkalovaggá egy sajátos szertartás keretében. A lovagrend nyitott marad mindazok számára, akik Erdélyben foglalkoznak pálinkafőzéssel, -forgalmazással. Domokos István, a lovagrend egyik alapítója szerint Székelyföldön a pálinka számít nemzeti italnak. A lovagrendnek szerinte az erdélyi pálinkafőzés hagyományait kell képviselnie, és meg kell keresnie a pálinka helyét a következő évtizedekre. (MTI/Gazdaélet)

Dr. Balogh Pal Barna allatorvos

Piaci árak:

A káposzta és a burgonya kilója 1 lej és 1 lej 20 bani, a fehér hagymáé 2 lej és 2 lej 50 bani, a vörös hagymáé 3 és 4 lej, a fokhagyma kilója 7 és 8 lej, a zöldhagyma kötése pedig 1 lej. A paprika kilója 3 lej és 5 lej, a paradicsomé 2 lej 50 bani és 3 lej, az uborkáé 1 lej és 2 lej, a csípős paprika kilója 7 lej, a gomba kilójáért 8 lejt kérnek. A petrezselyemzöld, kapor és zellerzöld kötése 50 bani, a tárkony és csombord kötése 1 lej. A zeller darabja és a fehér retek kötése 1 lej és 1 lej 50 bani, a petrezselyem kilójáért viszont 3 és 4 lejt kell fizetni. A szemes paszuly litere 8 és 10 lej, a murok kilójáért 3 lejt kérnek, a karalábé darabjáért 2 és 3 lejt, a brokkoli kilója 5 és 7 lej, a tojás darabja ezen a héten 45 bani. Egy fej saláta 1 lej és 1 lej 50 bani. Az alma kilója 2 lej 50 bani és 4 lej, a körtéé 3 lej 50 bani és 6 lej, a szőlő kilója 2 lej és 4 lej, a sajté és az ordáé 16 lej, a tej litere 2 lej 50 bani és 3 lej.

Játékunk kérdése:

Hányadik alkalommal szerveztek idén Gazdanapot Kápolnásfaluban?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2015 október 19-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro

Tollas Gabor Szekelyvaja