• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Akiknek a munka örömöt jelent

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A 2018 július 17-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Beváltotta a reményeket a zetelaki Polgárőrség. Vezetőjükkel, Gergely István elnökkel beszélgetünk. A szakmai szervezetekre nagy szükség van. Lukács Zoltánnal, a Magyar Díszkertész Szövetség vezetőségének a tagjával, a Magyar Faápolók Egyesületének választott elnökével készült interjúnk. Majd a július közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Fűszernövényeket termeszt a marosfői Bíró Boér Attila és a minőségi portékának van piaca. Valóságos botanikuskert a nyárádremetei Fekete család birtoka. Fekete Ilona és fia Ábel válaszol kérdéseinkre. Ezt követően a marosvásárhelyi piaci árakat ismertetjük. Majd elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek

A kiskereskedelmi forgalom volumene 7,1 százalékkal volt nagyobb májusban, mint egy évvel korábban. Az Eurostat adatai szerint az uniós országok között Romániát csupán Magyarország előzte meg. Az euróövezetben ugyanakkor átlagosan 1,4 százalékos bővülést mértek, míg az unió egészében 2,3 százalékkal volt nagyobb a forgalom volumene. Romániában áprilishoz képest is 2,1 százalékkal többet vásároltunk. Az országos statisztikai intézet szerint a kiskereskedelem üzleti forgalma is jelentősen, 6,4 százalékkal bővült egy év alatt, nem számítva bele a gépjárművek és motorkerékpárok forgalmát. Legnagyobb mértékben a nem élelmiszeripari termékek forgalma bővült. (Háromszék)

Az Országos Statisztikai Intézet szerint júniusban a friss gyümölcsök 3,41%-kal voltak olcsóbbak, mint a megelőző hónapban, de jóval drágábbak, nevezetesen 14,33%-kal, mint 2017 decemberében. A piaci elemzők becslései szerint az idén eperből, barackból és cseresznyéből is jóval nagyobb mennyiségek érkeztek külföldről, mint a megelőző esztendőkben. A hazai eperidény igen rövidnek bizonyult, de a cseresznyetermés is viszonylag gyenge volt. Az Egyesült Államok földművelésügyi minisztériumának jelentése szerint a világ alma-, szőlő- és körtetermelése a 2017/2018-as idényben 2,7 millió tonnával fog csökkenni, s valahol 77,5 millió tonna körül fog megállapodni. Az Európai Unió viszonylatában a visszaesés mindenekelőtt a tavaszi fagyoknak tulajdonítható. Amúgy az Unió viszonylatában a jelentés szerint 2007-től errefelé a leggyengébb gyümölcstermésre lehet számítani, körülbelül 20%-ra. A leghátrányosabban érintett országok a nagy gyümölcstermesztők, nevezetesen Lengyelország és Olaszország. Európai viszonylatban az exportok előreláthatólag 45%-kal fognak csökkenni, az importok ugyanakkor 20%-kal fognak növekedni. A fogyasztást pedig 6,4 millió tonnára becsülik. A hazai import tekintetében az elmúlt hetek-hónapok során a legtöbb gyümölcs Görögországból és Olaszországból érkezett, de barack Szerbiából is. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Az Eurostat által egy tavaly nyilvánosságra hozott kimutatás szerint országunk uniós viszonylatban az utolsó helyet foglalja el a napi gyümölcs- és zöldségfogyasztás tekintetében. A tizenöt életévet meghaladó hazánkfiainak több mint kétharmada nem is fogyaszt gyümölcsöt és zöldséget. Ennél valamivel jobb a helyzet a szomszédos Bulgáriában, ott csak a fel¬nőttlakosságnak 58,6%-a. Az első helyet egyébként a napi gyümölcs- és zöldségfogyasztás tekintetében a görögök foglalták el, ott a felnőttlakosságnak 70%-a fogyaszt, ezt követték a horvátok, ahol a lakosságnak 63%-a fogyaszt napi rendszerességgel gyümölcsöt és zöldséget. (Hargita Népe/Gazdaélet)

A városháza megbízásából olyan személy ellenőrzi mostantól a gyergyószentmiklósi mezőgazdasági területeket, akinek sokéves, külföldön szerzett tapasztalata van őrző-védő feladatok terén. A szabályokat általában nem könnyű betartatni azokkal, akik ehhez nincsenek hozzászokva, de Sára József elég kemény elhatározása, hogy ebben változást ér el. Akinek földje van Gyergyószentmiklóson, az tudja, mindennapos jelenség, hogy valakik lovakat legeltetnek mások területén, vagy lekaszálják és elviszik a füvet, esetleg egyéb termést lopnak el. A tolvajokkal pedig nem jó találkozni, és veszélyes, ha a gazda megpróbálja kérdőre vonni őket. Sára József feladata az, hogy megfigyeli a kaszálókat, illetve egyéb földeket, és ha illetéktelen személyeket lát, vagy éppen terméstolvajokat ér tetten, akkor riasztja a helyi rendőrséget. Az új mezőőr nem büntethet, ez továbbra is a rendőrök hatásköre, de amint erről megegyezés született, az ő hívására azok a legrövidebb időn belül az adott helyszínre kell érjenek. A gazdákat arra kérik, hogy ha a mezőkön illetéktelen személyeket látnak, vagy éppenséggel lopást vesznek észre, akkor jelezzék ezt Sára Józsefnek a 0733-026-939-es telefonon. A helyi rendőröket is hívhatják ebben az ügyben a 0726-123-776-os számon. (Székelyhon/Gazdaélet)

Marosvásárhelyen a helyi termelők vására minden hónap harmadik péntekén várja mindazokat a Rákóczi Lépcső alatti kisutcába, akik szeretik az egészséges, helyi termékeket. A havi rendszerességgel megtartott vásár célja, hogy támogassa a helyi termelőket és kézműveseket portékáik értékesítésében, népszerűsítésében, ugyanakkor lehetőséget teremt, hogy a vásárlók rendszeresen hozzájussanak helyi, egészséges és minőségi termékekhez egy helyen. A vásár küldetése, hogy felhívja a figyelmet, mindannyian felelősek vagyunk saját egészségünkért, hiszen nem mindegy, hogy mit fogyasztunk. De felelősek vagyunk saját gazdaságunk fejlődéséért, hiszen a helyben helyitől vásárolt termékek nem csak frissebbek, mint az importált termékek, de a helyi termékek beszerzésével hozzájárulunk saját gazdaságunk erősítéséhez is. A több mint két éves rendezvény a vásárra kilátogató családok számára nem csupán vásárlási lehetőséget nyújt, hanem baráti, családi programként is szolgál. (Székelyhon/Gazdaélet)

Várjuk véleményüket műsorainkkal kapcsolatban!

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro