• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Ahol öröm a gazdálkodás

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A 2016 szeptember 27-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, A múlt hét végén háromnapos Csíkszéki Gazdanapot szerveztek. Szakmai fórum, kiállítás és tanévnyitó is színesítette a programot. A Gazdaélet mikrofonjával mi is ott voltunk. Majd a szeptember végén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Nagyon sok településen már csak emlék a közös munka, mindenki maga próbál érvényesülni. Kovács Albert nyárádszentlászlói gazdálkodóval készült interjúnk. A teremiújfalusi Isten Irgalmasság Gyermekvédelmi Központ fiatal lakói önként választották a gazdálkodást. Már saját kis farmmal büszkélkedhetnek. Velük ismerkedünk meg. Háromnegyed egy után nyereményjátékunk sorsolását ejtjük meg, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Gazdahírek:

A társulásokba való tömörülést javasolja a mezőgazdasági miniszter a romániai gazdáknak. Achim Irimescu ismét hangsúlyozta, hogy a mezőgazdasági szövetkezetek révén nagyobb esélyük lenne a gazdáknak bekerülni termékeikkel a hipermarketek piacára, és az európai uniós pályázatok szempontjából is előnyös lenne ez a megoldás. A tárcavezető ugyanakkor figyelmeztette a gazdákat két állategészségügyi problémára: az afrikai sertéspestisnek, illetve a szarvasmarháknál a bőrcsomósodás betegségének a szomszéd országokból hozzánk való átterjedése nagy gazdasági károkat okozhat – hangsúlyozta Achim Irimescu. (Rador)

Méhcsaládonként 15 lejes de minimis támogatást kapnak a méhtenyésztők – nyilatkozta a Romániai Méhtenyésztők Egyesületének elnöke. Ioan Fetea szerint az összeg csak részben fedezi azokat az anyagi veszteségeket, amelyeket a kedvezőtlen időjárási feltételekkel magyarázható terméskiesés okozott. A rossz időjárási körülmények miatt idén hozzávetőlegesen 250 lejt költöttek a méhészek egy méhcsaládra, az átlagosnál 56-60 lejjel többet. (Agerpres/Gazdaélet)

Újra igényelhető a De minimis mezőgazdasági támogatás, amellyel a juh- és kecsketartó gazdák állományainak fejlesztését, feljavítását segíti az állam. A Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóságon október 10-éig kérelmezhető az apaállatonként legtöbb 2.500 lejes juttatás. A vissza nem térítendő támogatásra azok a tenyésztők jogosultak, akik legkevesebb 60 darab, egy évnél idősebb anyajuhval vagy anyakecskével rendelkeznek. A juhtenyésztők esetében a harminc juh mellé vásárolt berbécs, a kecsketartóknak pedig a 20 anyaállat mellé vett kecskebak árát térítik meg. Legutóbb 2014-ben kérhettek ehhez hasonló támogatást a gazdák: akkor, Hargita megyében 186 törzskönyvezett berbécset, és 308 vemhes üszőt vásárolhattak a gazdák. (Dobos László)

A sokéves átlagnak felel meg a krumplitermés Hargita megyében. A székelyföldi megyében a tavalyi mennyiséghez képest nagyobb az idei burgonyatermés, azonban a krumpli ára is enyhén növekedett a tavaly őszi díjszabáshoz képest. Török Jenő, a Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője közölte: a hektáronkénti termésmennyiség eléri a 17 tonnát. Az intézményvezető emlékeztetett: ezelőtt két évvel rekordtermést jegyeztek, tavaly a szárazság jelentősen károsította a burgonyatermesztést a megyében. (Agerpres/Gazdaélet)

Erdőtulajdonosoknak és növénytermesztőknek is segítséget nyújthat a gyer¬gyó¬szentmiklósi Erdészeti Kutató- és Fejlesztési Központ, amely a legkorszerűbb növény- és talajvizsgáló berendezésekkel van felszerelve. A Kossuth Lajos utcai magánerdészet szomszédságában működő központban a talajösszetételt, a tápanyagtartalmat, a magok csírázóképességét, a különböző növényi betegségeket is ki tudják mutatni. A központnak a növények genetikai vizsgálatára is van berendezése, de a burgonya egyetlen leveléből ki tudják mutatni a növény klorofilltartalmát, amely alapján kiderülhet, hogy milyen tápanyaggal kell pótolni a talajt, hogy optimális legyen a krumpli számára. Arra is lehetőség nyílik, hogy a növényvédő szerek maradványainak mennyiségét is kimutassák, tehát aki ragaszkodik a biotermesztéshez, megtudhatja, mennyire vegyszermentes a parcellájának talaja. (Krónika/Gazdaélet)

Jelentősen növelik az erdőirtásért, rongálásért járó pénzbüntetések mértékét. A környezetvédelmi miniszter közölte: a szigorított bírságok már ettől a hónaptól életbe lépnek egy sürgősségi kormányrendeletnek köszönhetően. A korábbi büntetések kétszeresére számíthatnak azok, akik törvénytelenül vágnak ki fát, illetve, akik eredetet- és engedélyt bizonyító papírok nélkül szállítanak fát. Utóbbiaktól a járművet is elkobozzák. (Rador)

Piaci árak:

A burgonya kilója 1 lej és 1 lej 50 bani, a fehér hagymáé 2 lej és 2 lej 50 bani, a vörös hagymáé 3 és 4 lej, a zöldhagyma kötése 1 lej, a fokhagyma kilója pedig 8 lej. A paprika kilója 3 lej és 5 lej, a paradicsomé 2 lej 50 bani és 4 lej, az uborkáé 1 lej és 1 lej 50 bani, a csípős paprika kilója 6 lej, a gomba kilójáért 9 lejt kérnek. A petrezselyemzöld, kapor és zellerzöld kötése 50 bani, a tárkony és csombord kötése 1 lej. A zeller darabja valamint a retek kötése 1 lej 50 bani és 2 lej, a petrezselyem kilójáért viszont 3 és 4 lejt kell fizetni. A szemes paszuly litere 7 és 8 lej, a murok kilójáért 3 lejt kérnek, a főzőtök kilója 2 lej, a tojás darabja ezen a héten 40 bani. Egy fej saláta 1 lej és 1 lej 50 bani. Az alma kilója 2 lej 50 bani és 4 lej, a körtéé 3 lej 50 bani és 5 lej, a szőlő kilója 4 lej és 7 lej, a sajté és az ordáé 16 lej, a tej litere 2 lej 50 bani és 3 lej.

Játékunk kérdése:

Milyen állatokat tenyésztenek a teremiújfalusi Korpos József és Mocanu Alexandru?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2016 október 21-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro