• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – Ahol kolbászból van a kerítés is

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A 2018 február 6-án jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Szombaton, február 3-án V. alkalommal került sor a csíkszentmiklósi Nemzetközi Kolbászfesztiválra, ugyanakkor Csíkcsicsóban X. alkalommal tartották meg a Nemzetközi Böllértalálkozót. A Gazdaélet mikrofonjával mindkét rendezvényen jelen voltunk. Majd a gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Március 2-án 60 éve, hogy elkezdte műsorainak sugárzását a Marosvásárhelyi Rádió. Emlékperceinkben régi hangfelvételekkel idézzük a múltat. Ezt követően a marosvásárhelyi piaci árakat ismertetjük, majd elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Gazdahírek

Akár 10%-kal is nőhet a kenyér ára Aurel Popescu, a kenyérgyártók országos szövetségének (ROMPAN) elnöke szerint, mivel megnőtt a pékségek alkalmazottainak fizetése és a pékáru előállításához szükséges gáz és villanyáram is drágult. A villamos energia ára 2017-hez viszonyítva 35%-kal, a földgáz pedig 17%-kal nőhet, ehhez még hozzájön az üzemanyagárak változása is. A számítások szerint ez azt jelenti, hogy a sütőipari termékek előállítási költségei 12-15%-kal is nőhetnek, így emelni kell az árakat is. Egy kimutatás szerint Romániában az évi egy főre eső kenyérfogyasztás 96 kilogramm, ez 20%-kal több más európai országok átlagánál. Egy kenyér ára jelenleg átlagosan 2 lej 20 bani, ez háromszor alacsonyabb, mint Németországban, Franciaországban vagy Olaszországban. (Népújság)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Farkasfalka támadásáról számolt be a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője. Az erdővidéki Bardócon egy gazdaságba törtek be a farkasok, négy juhot pusztítottak el. A farkasfalkák vándorolnak, sokkal nagyobb a vadászterületük, mint a medvéknek – mutatott rá a környezetvédelmi ügynökség vezetője, hozzátéve, hogy a medvetámadások sem szűntek meg: enyhe a tél, a nagyvadak egy része nem hibernál, nem vonultak vissza. Decemberben és január elején Csernáton, valamint Dálnok községek területéről jelentettek medvekárokat. Kovászna megyében tizenöt veszélyes medve kilövésére kaptak engedélyt a környezetvédelmi minisztériumtól, ebből eddig tízet lőttek ki, Barót, Nagybacon, Zágon, Zabola, Előpatak és Árapatak területén. (Székelyhon/Gazdaélet)

Fotó: Baliga-Kovács Ágoston

Fotó: Baliga-Kovács Ágoston

Egyetlen vágóhíd sem maradt Hargita megyében, így már csak élve tudják értékesíteni jószágaikat a Hargita megyei juhtartók. Kistérségi vágóhidak létrehozására lenne szükség, hogy a levágott állatokkal is kereskedhessenek, így jelentősen javulhatna a gazdák megélhetése – véli a Hargita Megyei Juhtenyésztők Egyesületének elnöke. Az otthon leölt állatokat csak saját fogyasztásra lehet felhasználni. A vágóhidak létesítésével lehetőség nyílna a kereskedelemre. (Székelyhon/Gazdaélet)

A hibás birtoklevelek miatt áll a munka Gyergyószentmiklóson. Amíg nem javítanak ki minden hibásan kiállított birtoklevelet egy adott dűlőre vonatkozóan, addig nem lesz hivatalos parcellázási terv. A munkára most önkéntesek jelentkeztek, de a lakosság hozzáállása a döntő tényező – hangzott el a gyergyószentmiklósi földosztó bizottság gyűlésén. Több éve zajlik a gyergyószentmiklósi külterületek, erdők, legelők, termőföldek topográfiai felmérése, eddig 8000 hektárt vettek számba és térképeztek fel a szakemberek. (Székelyhon/Gazdaélet)

Fotó: Baliga-Kovács Ágoston

Fotó: Baliga-Kovács Ágoston

Alakulóban a Gyimesvölgyi Biogazdák Egyesülete. Fontosabb céljaik között a gyimesvölgyi gazdák támogatása, a biogazdálkodásra való áttérés segítése, a termékek piacra juttatásának a segítése és a magasabb árak elérése szerepel. (Gazdaélet)

Tájékoztatta az Európai Bizottságot a nagyváradi cukorgyár körül kialakult helyzetről Alexandru Potor, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára. Az élelmiszeripari szakszervezeteknek meggyőződése, hogy a beruházó „tudatosan idézte elő” a váradi cukorgyár csődjét, s ezért utasította el a cukorrépa termelők vételi ajánlatát is. Sajtóértesülések szerint a botrány kirobbanása óta azonban történt egy fontos előrelépés: a közeljövőben újfent tárgyalóasztalhoz ülnek a befektető és a termelők képviselői. Az Élelmiszeripari Szakszervezetek Szövetsége (FSIA) különben úgy számol, hogy az ország észak-nyugati megyéiben élő termelők vesztesége a gyár bezárása nyomán elérné az évi 7 millió eurót, egyes szakértők szerint azonban meg is haladhatja ezt a szintet. (Krónika/Gazdaélet)

Kötelező módon egységesen 2 lejjel nő az újrahasznosítható csomagolású termékek ára Romániában. A betétdíjat azonban utólag visszakapja a vásárló, ha visszaváltja a csomagolást. A jogszabállyal az újrahasznosítást szeretné ösztönözni a kormány. (Gazdaélet)

A gyergyói méhészek életében történelmi pillanatnak nevezték többen is a vasárnapi rendezvényt, melynek a Csiky Dénes Amfiteátrum adott otthont. Megalapították a Gyergyószéki Mézlovagrendet, és tíz egyesületi tag ünnepélyes lovaggá ütése is megtörtént. Az esemény ünnepi hangulatát emelte a ditrói gyerekek éneke, illetve a gyergyószentmiklósi Vaskertes iskola diákjainak hangszeres fellépése, Máyer Róbert zenetanár vezetésével. (Székelyhon/Gazdaélet)

Fotó: Baliga-Kovács Ágoston

Fotó: Baliga-Kovács Ágoston

Várjuk történeteiket, hozzászólásaikat!

2018 március 2-án fennállásának 60 éves évfordulóját ünnepli a Marosvásárhelyi Rádió. Továbbra is várjuk e-mailon és levélben hallgatóink szép- vagy szomorú történeteit Gazdaélet műsorainkkal kapcsolatban. Írják meg nekünk miért hallgatnak bennünket, miért választják keddenként ezt a műsort? Mi tetszik vagy mivel elégedetlenek? Minden véleményt, hozzászólást köszönünk. A február 27-i sorsoláson azok között osztjuk szét a nyereményeket, akik levélben vagy e-mailon küldték el történeteiket, hozzászólásaikat. Azok között a hallgatóink között, akik a facbookon, a Sármási-Bocskai János profil alatt megosztott műsorunkat tetszikelik vagy megosztják külön jutalmakat is kisorsolunk.

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro