• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9761 RON
  • USD4.6567 RON
  • GBP5.7878 RON
  • HUF1.2649 RON

GAZDAÉLET – A hazai ízek iránt van kereslet

Mehesz termekekA 2016 január 26-án jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. Pénteken, Marosvásárhelyen a Petry Látványműhely és Múzeum udvarán került megszervezésre az első Helyi Farmerek vására. Ott készült összeállításunk. Szombaton és vasárnap országos méhészeti kiállítást és vásárt tartottak Marosvásárhelyen. A Gazdaélet mikrofonjával mi is ott voltunk. Majd a gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Január 30-án Budapesten immár 20. alkalommal szervezik meg a Csángó bált. Erről beszélgetünk Antal Tibor gyimesfelsőloki zenetanárral, népdalénekessel. Háromnegyed egy körül kisorsoljuk a nyerteseket, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Fotók: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Gazdahírek:

Kolozsvári székhellyel megalakult az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületeinek Szövetsége, amelyet 16 erdélyi, kistérségi gazdaegyesület hozott létre, amihez még további 5 egyesület csatlakozott. A szövetség létrehozásának fő célja az volt, hogy a kistérségekben eredményesen működő gazdaegyesületeket egy szervezetbe tömörítse, és így átfogó érdekérvényesítő munkát végezhessenek. A Szövetség vezetését alelnökök segítik, Csomortányi István a Partium, Hupka Félix Közép-Erdély, Csomós Attila Maros megye, Tiboldi László pedig Hargita és Kovászna megye képviseletében látja el az alelnöki teendőket. (Gazdaélet)

Az állatorvosi szakmát szabályozó törvénytervezet szakbizottsági vitája során számos újdonság jelentkezett, amelyek jelentős változást hozhatnak az állat-egészségügyi ellátás terén. Például itt is bevezetnék a háziorvosi ellátást. Ha a javaslat belekerül a törvénytervezetbe, s azt el is fogadják a törvényhozók, az állattartók maguk választhatják ki azt az állatorvost, rendelőt, aki, illetve amely az állományuk egészségügyi felügyeletét biztosítja, kezeli a beteg állatokat. Ezzel szerződést kötnének, s tovább ugyanúgy működne a rendszer, mint az orvosi ellátásban. Viorel Andronie állatorvos szerint a vizsgálat, orvosi ellátás, gyógyszerellátás mellett a szerződésbe bele lehet foglalni az állandó felügyeletet, ellenőrzést és betegségmegelőző tevékenységet, s ennek díját a gazda az állatorvossal üzleti tárgyalás során határozná meg, a biológiai termékek és az állatorvosi laboratóriumi vizsgálatok díját az állam fizetné. Azok az állatfarmok, amelyeket állat-egészségügyi szempontból nyilvántartásba vettek és engedélyezték működésüket kötelesek nyilvántartást vezetni az állatok vizsgálatáról és kezeléséről az érvényben lévő törvények szerint. A tulajdonosnak joga van konzultálni más, szabad gyakorlattal rendelkező állatorvossal is. Úgyszintén az ilyen farmok rendelhetnek állat-egészségügyi termékeket, gyógyszereket az állat-egészségügyi gyógyszerlerakatokból, ha egy szabad gyakorlattal rendelkező állatorvos ellenjegyzi a rendelést. Ezt a rendszert erősítené és tenné hatékonyabbá a jogszabály-módosítás a szakember szerint, aki úgy véli, hogy a „házi-állatorvosi” rendszer bevezetésével jelentősen javulna a farmer-állatorvos viszony, növekedne az állat-egészségügyi szolgáltatás minősége. (szekelyhon.ro/Gazdaélet)

Egyre népszerűbb a méhészet Háromszéken. A múlt évben kezdődött, államilag is elismert szaktanfolyam záróvizsgáján 17 személy szerzett diplomát. A Kovászna Megyei Agrárkamara a Brassó Megyei Agrárkamara társszervezésével összesen 360 órás képzést tartott. A kurzus 3 hónapja alatt 120 elméleti, illetve 240 gyakorlati óra zajlott. A képzés azért is fontos, mert a Tanügyi és Munkaügyi Minisztérium hivatalosan elismeri a diplomat, ez különösen a támogatások igénylésekor számít. (Székely Hírmondó/Gazdaélet)

Gazdakör elnevezésű előadás-sorozatot indított a csíkszentmártoni Aklos Közbirtokosság. Első meghívottként Macalik Ernő nyugalmazott biológus tartott előadást Gyógynövénypatika a családban címmel a közbirtokossági székhelyen. A továbbiakban a gazdaköri előadásokat kéthetente szervezik meg, amelyek során szakemberek segítségével járják körbe falusi gazdálkodói élethez kapcsolódó témaköröket, többek között az állattenyésztést, a fólia alatti növénytermesztést, a fogyasztható gombákról való tudnivalókat, a komposzt készítést és a biogazdálkodást is. Legközelebb február 5-én délután 6 órától Tiboldi István nyugalmazott állatorvos tart előadást Hagyomány és korszerűség a székely állattenyésztésben címmel. (Gazdaélet)

A Maros Megyei Mezőgazdasági Kamara nyárádszeredai kirendeltsége alapszintű állattenyésztési és tejfeldolgozó szaktanfolyamot indít. Mindkét képzés 360 óra, amelynek elvégzése után a résztvevők az oktatási és a munkaügyi minisztérium által elfogadott oklevelet kapnak. A tanfolyam három hónapig tart, ami alatt elméleti és gyakorlati oktatást tartanak. Mindkét csoport 28-28 résztvevővel indulhat. Jelentkezni a Mezőgazdasági Kamara nyárádszeredai kirendeltségénél Fábián Attila mérnöknél lehet a 0731-328-965-ös telefonszámon. Az oklevelet kérik mind a hazai, mind pedig az Európai Unió által meghirdetett pályázatoknál. (Népújság)

A hétvégén, január 30-án immár harmadik alkalommal szervezik meg Csíkszentmiklóson a kolbászfesztivált. A már hagyományossá vált rendezvényre minden érdeklődőt szeretettel várnak. (Szépvíz Rádió)

Antal Tibor 2014Piaci árak:

A burgony kilója 1 lej és 1 lej 50 bani, a fehér hagymáé 2 lej és 2 lej 50 bani, a vörös hagymáé 3 és 4 lej, a fokhagyma kilója pedig 8 és 9 lej. A paprika kilója 7 lej és 8 lej, a paradicsomé 4 lej 50 bani és 6 lej, az uborkáé 2 és 2 lej 50 bani, a csípős paprika kilója 7 lej, a gomba kilójáért 10 lejt kérnek. A petrezselyemzöld, kapor és zellerzöld kötése 50 bani, a tárkony és csombord kötése 1 lej. A zeller darabja és a fehér retek kötése 1 lej 50 bani és 2 lej, a petrezselyem kilójáért viszont 3 és 4 lejt kell fizetni. A szemes paszuly litere 9 és 10 lej, a murok kilójáért 3 lejt kérnek, a brokkoli kilója 7 és 8 lej, a tojás darabja ezen a héten 45 bani. Egy fej saláta 1 lej és 1 lej 50 bani. Az alma kilója 2 lej 50 bani és 4 lej, a körtéé 3 lej 50 bani és 6 lej, a szőlő kilója 8 lej és 11 lej, a sajté és az ordáé 16 lej, a tej litere 2 lej 50 bani és 3 lej.

Játékunk kérdése:

Milyen terméket készít a székelydályai Fülöp Szabolcs?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2016 február 20-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro