• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – A gazdálkodóknak is jár az ünneplés

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A 2016 október 18-án jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, Szombaton Szépvízen a Nád-dűlőben megtartották a hagyományos káposztavágást. A Gazdaélet mikrofonjával mi is ott voltunk. Szombaton Kápolnásfaluban állatvásárra és gazdanapra várták az érdeklődőket. Ott készült összeállításunk. Majd az október közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. A gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. A csíkmenasági fűszeres sajtoknak van piaca. Dániel Tiborral készült interjúnk. Bár kevés méz gyűlt az idén nem elégedetlenkedik a méhész. A csíkpálfalvi Bara Csilla Máriával beszélgetünk. Ezt követően a sepsiszentgyörgyi Diószegi pékséghez látogatunk. Háromnegyed egy után nyereményjátékunk kérdése hangzik el, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Gazdahírek:

Tizenhárom év embargó után ismét exportálhat élő sertést, feldolgozott húsárut Románia az Európai Unióba. Nem kizárt, hogy a tiltás feloldása az élő sertés árának növekedését hozhatja – nyilatkozta a Háromszék napilapnak Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője. A szakember szerint az új piaci lehetőség a megyebeli sertéstenyésztőknek is hasznot hozhat. Háromszéken jelenleg hét sertésfarm működik, mindannyit uniós pályázat segítségével építették. Kettő-kettő található Bölönben és Hídvégen – ezeket brassói vállalkozók működtetik, egy-egy Zabolán, Szörcsén és Lemhényben. Kovászna megyében körülbelül 45 ezer sertést tartanak, 15 ezret az említett farmokon, a többit kisgazdaságokban. (Krónika/Gazdaélet)

Egyelőre nincs érdeklődés Székelyföldön az Európai Unió által a tejágazat számára biztosított támogatási csomag iránt, amelyet önkéntes termeléscsökkentésre lehet fordítani. A rendkívüli támogatásra azok a gazdák jogosultak, akik tejfelvásárlóval kötött érvényes szerződéssel rendelkeztek júliusban, ugyanakkor vállalják, hogy a megnevezett három hónapos időszak alatt legkevesebb 1500 literrel csökkentik tejtermelésüket az előző év hasonló időszakához képest. Az Európai Bizottság erre a támogatásra 150 millió eurót hagyott jóvá a tagországok számára. (Krónika/Gazdaélet)

Hatvanöt Hargita megyei gazda igényelt de minimis támogatást törzskönyvezett berbécsek és kecskebakok vásárlására. Az érintettek összesen 706 ezer lejes finanszírozást kértek 300 állat beszerzésére. A pályázási határidő október 10-én járt le, a listát a hónap végén véglegesítik, addig kaptak ugyanis haladékot a gazdák, hogy a törzskönyvek másolatával egészítsék ki iratcsomójukat. Akinek hiányos marad a dossziéja, elesik a támogatástól. Mint kiderült, egyetlen pályázó sem kért támogatást kecskebak beszerzésére, mindannyian berbécset fognak vásárolni a finanszírozásból. (Krónika/Gazdaélet)

Szövetkezetek megalapítására és működésük támogatására összpontosít ezentúl a Kovászna megyei önkormányzat támogatásával létrehozott AgroSIC Közösségek Közötti Társulás. Az AgroSIC a helyi kezdeményezéseket résztámogatások által kívánja ösztönözni, továbbá az állatszemlék, vásárok, agrárkiállítások megszervezésében is részt vállal. Bodó Lajos, az AgroSIC elnöke elmondta, hogy a székelyföldi szövetkezeti mozgalom kiterjesztése érdekében Székelyudvarhelyen megvalósíthatósági tanulmány is készült Szövetkezetek ernyőszervezete címmel, melyet több Hargita és Kovászna megyei szövetkezet felkérésére Ambrus Tibor és Tankó László készített el. (Krónika/Gazdaélet)

Románia a kilencedik helyen áll az Európai Unió tagállamai közt a biotermesztés szabályai alapján megművelt mezőgazdasági területek nagysága tekintetében – közölte legfrissebb felmérésében az Eurostat statisztikai hivatal. Az első helyet Spanyolország foglalja el jelenleg 1,4 millió hektárral, második Franciaország egymillió hektárral, míg Románia 175 ezer hektárral szerepel az első tíz tagállam között. A felmérés rámutat, Romániában kétszer akkora területen gazdálkodnak különböző növényvédő szerek használata nélkül, mint tíz évvel ezelőtt. Romániának lenne lehetősége arra, hogy a jelenleginél is jobb adatokat mutasson fel, az ágazat legnagyobb problémája azonban a munkaerőhiány. (Krónika/Gazdaélet)

A Földművelésügyi Minisztérium képviseletében Gál Péter eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár az Erdélyi Pálinka Lovagrend, valamint a Pálinka Nemzeti Tanács képviselőivel egyeztetett a pálinka földrajzi árujelző névhasználatának erdélyi lehetséges kiterjesztéséről, Sepsiszentgyörgyön. A megbeszélésen a felek részéről több kérdés is felmerült a romániai jövedéki szabályozással kapcsolatban, mint például milyen feltételekkel lehet a két országban gyümölcspárlatot készíteni, továbbá a gyümölcspárlat-főző üzemek létesítésére milyen jogszabályi környezet vonatkozik. Az Erdélyi Pálinka Lovagrend képviselői magyar nyelven is feliratozni szeretnék a termékeik címkéit. Az erdélyi pálinkakészítők korábban azt kérték, hogy a pálinka megnevezést a történelmi Erdély, Bánság és Partium megyéiben használhassák a minőséget szavatoló pálinkafőzők. Céljuk, hogy a pálinka megnevezés ne csak földrajzi, hanem minőségi jelzés is legyen a fogyasztónak. Mint ismert, jelenleg Magyarország területén, és Ausztria négy tartományában készített gyümölcspárlatot lehet pálinka terméknévvel forgalomba hozni. (FM Sajtóiroda/Gazdaélet)

Az RMGE-Maros szervezet november 1. után farmerképző tanfolyamokat tervez beindítani a következő szakmákban – állattenyésztő farmer, növénytermesztő farmer, zöldség- és gyümölcstermesztő farmer. A tanfolyamokra olyan gazdák jelentkezhetnek, akik rendelkeznek saját gazdasággal az említett ágazatokban. A tanfolyamok befejezése és a záróvizsga sikeres letétele után a résztvevők a munkaügyi és oktatási minisztériumok által is elismert szakmai oklevelet kapnak. Beiratkozni a szervezet marosvásárhelyi székhelyén lehet a Csokonai Vitéz Mihály (Laposnya) utca 23. szám alatt, munkanapokon 10 és 14 óra között. (Közlemény/Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Piaci árak:

A burgonya kilója 1 lej 50 bani, a fehér hagymáé 2 lej és 2 lej 50 bani, a vörös hagymáé 3 és 4 lej, a fokhagyma kilója pedig 8 lej. A paprika kilója 3 lej és 5 lej, a paradicsomé 3 lej 50 bani és 4 lej, az uborkáé és káposztáé 1 lej és 1 lej 50 bani, a csípős paprika kilója 7 lej, a gomba kilójáért 9 lejt kérnek. A petrezselyemzöld, kapor és zellerzöld kötése 50 bani, a tárkony és csombord kötése 1 lej. A zeller darabja 1 lej 50 bani és 2 lej, a petrezselyem kilójáért viszont 3 és 4 lejt kell fizetni. A szemes paszuly litere 7 és 8 lej, a murok kilójáért 3 lejt kérnek, a főzőtök kilója 2 lej, a tojás darabja ezen a héten 40 bani. Egy fej saláta 1 lej 50 bani és 2 lej. Az alma kilója 2 lej 50 bani és 4 lej, a körtéé 3 lej 50 bani és 5 lej, a szőlő kilója 3 lej és 6 lej, a dióbéllé 28 lej, a sajté és az ordáé 16 lej, a tej litere 2 lej 50 bani.

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Játékunk kérdése:

Hány éve méhészkednek a csíkpálfalvi Bara Csilla Máriáék?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2016 október 21-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro