• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9715 RON
  • USD4.5614 RON
  • GBP5.8088 RON
  • HUF1.2606 RON
Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

GAZDAÉLET – A gazdálkodásból is meg lehet élni

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

A 2017 október 10-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek, A hétvégén tartották a VI. Felcsíki Állatvásárt és Gazdanapot Csíkdánfalván. Mikrofonunkkal mi is ott voltunk. Csíkszentdomokoson tájház avatóra került sor és újjáélesztették a kender fesztivált. Ott készült összeállításunk. Ezt követően az október közepén esedékes növényvédelmi munkálatokra emlékeztetünk. Majd a gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. Fél egy előtt a növényvédőszerek helyes használatáról kérdezzük Dr. Moldován Csaba vegyszerforgalmazót. A marosvásárhelyi Lakó Zoltán kertészmérnök Vajdaszentiványon gazdálkodik. Vele beszélgetünk. A szaktudás mellett szeretni is kell azt, amit csinálunk. Pánczél Csaba mezősámsondi állattenyésztő válaszol kérdéseinkre. A hétvégén VI. alkalommal tartják a Mézfesztivált Csíkszeredában. Bara Csilla Mária csíkpálfalvi méhésztől hallhatják a tudnivalókat. Szombaton X. alkalommal szervezik meg a káposztavágást Szépvízen a Nád dülőben. Ferencz Tibor polgármester mondja a részleteket. Háromnegyed egy után nyereményjátékunk kérdése hangzik el, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat.

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Gazdahírek

A mezőgazdasági minisztérium országszerte regionális gyapjúbegyűjtő központok építését tervezi. Első lépésként nyolc ilyen központot hoznak létre, majd az igények függvényében növelik ezek számát. A romániai juhtartók az állatok nyírásából országos szinten évente körül-belül 36.000 tonna gyapjút termelnek, az államnak pedig az a célja, hogy ezt a gyapjúmennyiséget értékesítsék. Utóbbit a 2018-tól folyósítandó kilónkénti 1 lejes állami “de minimis” támogatással serkentenék, de ugyancsak a gyapjútermékek térnyerését, a nyers gyapjú feldolgozását szolgálná a gyapjú minőségének ellenőrzésére alkalmas laboratoriumok felállítása is. Jelenleg az országban csak Kolozsváron, Vâlceán és Jászvásáron működik ilyen laboratorium. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Bővült a helyi fejősállomány, nőtt a csarnokba érkezett napi tejmennyiség, de a gazdák szempontjából kedvezően alakult a felvásárlási ár is, így a korábbi 2.500 literről 4.000 literre kényszerült bővíteni tejtároló kapacitását a Csíkszentsimoni Tejtermelők Egyesülete. A tejmennyiség bővülésével jövőre már a csarnok két hűtőtartályának együttes tárolókapacitása is szűkössé válik, a felvásárló által kínált ár ugyanis komoly ösztönzőként hat a gazdákra. A feldolgozó a nyers tejért jelenleg, valamint a téli időszakban literenként 1,33 lejes felvásárlási árat fizet, amiből a csarnok fenntartási költségeinek levonását követően literenként 1,25 lejes árat kapnak a tejtermelő gazdák. (Hargita Népe/Gazdaélet)

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Fotó: Sármási-Bocskai János/Gazdaélet

Egy hónappal tovább fogadja a mezőgazdasági termékek feldolgozására pályázó termelők beruházási terveit a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség. A 4.2-es és a 4.2a intézkedéseken a pályázatok benyújtásának új határideje 2017. október 31. A 4.2-es intézkedésen a legfőbb mezőgazdasági termények feldolgozásának és agrármarketingjének támogatására elkülönített 100 millió euróból szeptember végéig a pályázók 46 projekten keresztül mindössze 41 millió euro vissza nem térítendő támogatásra tartottak igényt. A 4.2a jelzésű intézkedésen még alacsonyabb a pénzfelhasználási arány. A gyümölcstermékek feldolgozására és ehhez kötödő beruházások támogatására szánt 12 millió euróból ugyanis csak 1,6 millió eurót “fedtek le” projektjeikkel a pályázók. A célra elkülőnített 12 millió euróból egyébként 4,8 millió eurót a már létezők fejlesztésére, 7,2 millió eurót pedig új gyümölcsfeldolgozók létrehozására vehetnek igénybe a termelők. (Hargita Népe/Gazdaélet)

A Maros megyei Munkaerő-Elhelyező Ügynökség az EURES szolgáltatásán keresztül 800 állást kínál eperszedőknek Spanyolországba. Az állásokra 400 nőt és 200 párt várnak 18 és 50 év közöttieket. A munkaszerződésük körül-belül 3 hónapra szól, napi 6 és fél, heti 39 óra munkaidővel, heti 6 munkanappal. Bővebb felvilágosítással Marosvásárhelyen a Iuliu Maniu utca 2 szám alatt szolgálnak vagy telefonon a 0265-266-553-as telefonszámon. (Közlemény/Gazdaélet)

Október 13-a és 15-e között VII. alkalommal szerveznek Káposztafesztivált a Gál-napi káposztavágás alkalmából Csíkcsicsóban. Színes programmal várják az érdeklődőket. (Közlemény)

A mezőgazdasági termékek napja alkalmából ma 18 óráig Marosvásárhelyen a Rózsák terén szerveznek eladással egybekötött termékkiállítást. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. (Közlemény)

Játékunk kérdése:

Milyen termékkel van a piacon a marosvásárhelyi Lakó Zoltán kertészmérnök?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2017 október 27-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro