• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9763 RON
  • USD4.6386 RON
  • GBP5.8067 RON
  • HUF1.2671 RON

GAZDAÉLET – A fiatalok szívesen gazdálkodnának, ha megérné

dr. Antal Lilla 2015A 2015 november 24-én jelentkező műsor tartalma: Gazdahírek. Hiába kínálnak szép portékát eladásra az állattenyésztők, a vásárlók nem adják meg érte a tisztességes árat. Tankó Péter gyimesfelsőloki gazdálkodót kérdezzük. A fiatalok is szívesen gazdálkodnának, ha nem lenne veszteséges ez az ágazat. András Albert székelyvarsági gazdálkodó válaszol kérdéseinkre. Majd a gazdasszonyoknak és a konyhában otthonosan mozgó férfiaknak hasznos tanácsokkal szolgálunk. A női állatorvos még mindig ritkaságszámba megy Székelyföldön. A Gazdaélet mikrofonjával dr. Antal Lilla csíkkarcfalvi állatorvosnál jártunk. Egyre kevesebb a kovács munkája, de a jó szakemberre mindig szükség van. Brassai Vilmos gyergyóremetei kováccsal készült interjúnk. Méhészkedő hallgatóinkat a decemberi tennivalókra emlékeztetjük. Háromnegyed egy után lesz nyereményjáték, majd ismertetjük a marosvásárhelyi piaci árakat. Elköszönés előtt műsorajánlóval jelentkezünk.

Tanko Peter disznoiGazdahírek:

Eddig csak a kárvallottak kevesebb mint tíz százaléka nyújtotta be a nyári aszály okozta károkkal kapcsolatos kárpótlási igényeit, derül ki a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) tájékoztatásából. Ráadásul nagyon sok a rosszul kitöltött dokumentáció. A gazdák december 2-ig nyújthatják be kártérítési igényeiket az APIA területi képviseleteinél. (Gazdaélet)

December 18-áig hosszabbította meg a vidéki beruházásokat finanszírozó ügynökség (AFIR) a kisgazdaságok fejlesztésére vonatkozó pályázat leadási határidejét. A pályázat keretében gazdaságonként 15 ezer eurós finanszírozást lehet igényelni önrész nélkül, a támogatásra pedig azok a gazdaságok jelentkezhetnek, amelyek legalább hét éve szerepelnek a kifizetési ügynökség, valamint az állatorvosi hatóság nyilvántartásában. A minimális pontszám, amelyet a nyertes pályázatnak el kell érnie 15 pont. Amennyiben a jelentkezőnek nincs saját tulajdonban lévő földterülete, elfogadják a bérleti szerződés alapján történő pályázást is. (Krónika/Gazdaélet)

A hatályban lévő földtörvények hiányosságaira és visszásságaira hívja fel a figyelmet a Hargita Megyei Geodéták Egyesülete, amely ezzel kapcsolatos aggályairól, valamint törvénymódosító javaslatairól az Országos Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartási Ügynökségnek (ANCPI) küldött levélben számolt be. A szervezet tizenöt pontban foglalja össze, hogy milyen előírások nehezítik a telekkönyvezést és a birtoklevelek kiállítását, ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a jogszabály számtalan hibát és pontatlanságot tartalmaz, illetve annyira bonyolult, átláthatatlan, hogy gyökeres átdolgozásra szorul. A földmérők egyesületének legtöbb észrevétele a 2014-ben megjelent 700-as számú törvényre vonatkozik, amely a geodéták szerint ellentmondásban van más, a munkájukat szabályozó jogszabállyal. Kifogásolják továbbá, hogy nem lehet hozzáférni az iratok, adatok digitális változataihoz, holott az országos kataszteri ügynökség több százmillió lejt költött informatikai eszközökre, szoftverekre. (Krónika/Gazdaélet)

Tavasszal sem számítanak magasabb árakra, ezért inkább mihamarabb próbálják értékesíteni krumplitermésüket a csíki gazdák. Az aszály miatt idén a tavalyinál kilenc tonnával kevesebb pityókatermést gyűjthettek be hektáronként a gazdálkodók, azaz a 23 tonna helyett mindössze 14 tonna volt a megyei átlagtermés. A burgonya ára azonban valamivel jobban alakult, így idén ősszel a tavalyi 40 banis árhoz képest egy kiló pityókáért jelenleg 80 banit kapnak a termelők. (Krónika/Gazdaélet)

Folyamatosan csökken az ország tejelőmarha-állománya, egyre több gazda mondja fel e tehenek tartását. Az ok: a felvásárlók termelési ár alatti összeget kínálnak a tejért, nem bánják, ha az itthoniak lemondanak a tejtermelésről, a tejszükségletet importból tudják biztosítani. Sok gazda a húsmarhatartásban próbál kiutat keresni. A húsmarhatartásra való átállás lehetséges, de a lépést meg kell gondolni, a változást vállaló gazdának jelentős anyagi háttérrel kell rendelkeznie, sok pénzt kell befektetnie, míg első alkalommal jövedelmet lát az eladott állatok után. Háromszéken kevesebb mint 500 húsmarhát tartanak nyilván, nagyobb állományok vannak Nagyajtán, Sepsiszentgyörgyön, Zalánban és Székelytamásfalván. (Háromszék/Gazdaélet)

Minden negyedik romániai lakos az agráriumban dolgozik, ezzel pedig messzemenően az európai uniós átlag fölött áll az ország, a második helyet elfoglaló Görögországban ugyanis csak minden nyolcadik ember él a mezőgazdaságból – derült ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) frissen közzétett, 2014-es esztendőre vonatkozó adataiból. Romániában az aktív lakosság negyede, 25,4 százaléka a gazdálkodásból, növénytermesztésből, állattenyésztésből, kertészkedésből szerzi jövedelmét. Az európai uniós rangsorban Románia után az agráriumban dolgozók számarányát tekintve Görögország 13 százalékos és Lengyelország 11,2 százalékos mutatóval következik a sorban. (Krónika/Gazdaélet)

Határozottan ellenzi a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület (NKSZ) a bukaresti kormány tervét, hogy hagyományos román termékként jegyezzék be az Európai Unióban a székely magyar süteményt. A román illetékesek elképzelése különösen annak fényében érdekes és tanulságos, hogy a köztudatba a Székelyföldről származó süteményként bevonult kürtőskalács különleges státusáról hosszú ideje vita dúl a magyarországi hatóságok és a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület között. Az NKSZ 2013-ban javasolta az édesség hungarikummá, illetve az Európán kívül is tekintéllyel bíró Hagyományos Különleges Termékké (HKT) nyilvánítását, a budapesti Földművelésügyi Minisztérium azonban adminisztrációs hiányosságra hivatkozva elutasította az NKSZ mindkét beadványát. (erdély.ma/Gazdaélet)

Brassai Vilmos GyergyoremetePiaci árak:

A káposzta kilója 1 lej 50 bani, a burgonyáé 1 lej és 1 lej 20 bani, a fehér hagymáé 2 lej és 2 lej 50 bani, a vörös hagymáé 3 és 4 lej, a fokhagyma kilója pedig 8 és 9 lej. A paprika kilója 4 lej és 8 lej, a paradicsomé 3 lej 50 bani és 4 lej, az uborkáé 2 és 2 lej 50 bani, a csípős paprika kilója 7 lej, a gomba kilójáért 10 lejt kérnek. A petrezselyemzöld, kapor és zellerzöld kötése 50 bani, a tárkony és csombord kötése 1 lej. A zeller darabja és a fehér retek kötése 1 lej 50 bani és 2 lej, a petrezselyem kilójáért viszont 3 és 4 lejt kell fizetni. A szemes paszuly litere 9 és 10 lej, a murok kilójáért 3 lejt kérnek, a karalábé darabjáért 2 és 3 lejt, a brokkoli kilója 6 és 7 lej, a tojás darabja ezen a héten 45 bani. Egy fej saláta 1 lej és 1 lej 50 bani. Az alma kilója 2 lej 50 bani és 4 lej, a körtéé 3 lej 50 bani és 6 lej, a szőlő kilója 3 lej és 7 lej, a sajté és az ordáé 16 lej, a tej litere 2 lej 50 bani és 3 lej.

Játékunk kérdése:

Melyik településen állatorvos dr. Antal Lilla?

Felhívjuk játékosaink figyelmét, hogy a helyes válaszhoz elérhetőségeiket is mellékeljék (postacímet, telefonszámot), különben nem vesszük figyelembe megfejtéseiket. Válaszaikat a következő címekre küldhetik 2015 november 30-ig:

540445 Marosvásárhely, 1918 december 1 sugárút 109 szám,
e-mail: gazdaelet@marosvasarhelyiradio.ro