• FM: 106,8 Mhz • 96 Mhz • 92,3 Mhz
  • AM: 1323 Khz • 1197 Khz • 1593 Khz
My Social Profile
Marosvásárhely, Romania
  • Valuta árfolyam

  • EUR4.9763 RON
  • USD4.6625 RON
  • GBP5.8158 RON
  • HUF1.2637 RON

Bartók nyomába eredt a Marosvásárhelyi Rádió

Szombaton, 2016 október 22.-én elindulunk BARTÓK NYOMÁBAN MAROSVÁSÁRHELYEN is. Ezzel az idestova 2 évvel ezelőtt indított sorozatunk döntőjéhez érkeztünk tehát, melyre élő műsorban került sor a Marosvásárhelyi Rádió zenei stúdiójában. Mint tudják, népdaléneklési versenyünk 2014-ben indult útjára, az azon évben tartott Bartók-centenáriumi ünnepségek kapcsán, amelyek nagy zeneszerzőnk marosszéki gyűjtéseinek idejét, 1914-et örökítették meg Ila Gábor kezdeményezésére.

Erre az évfordulóra alapoztunk tehát: 2014 novemberében Székelyhodoson megszerveztük népdaléneklési versenyünk legelső, felső-nyárádmenti szakaszát, de a Bartók nyomában gyalogszerrel elnevezésű emléktúránkat is, mely során a Jobbágytelkéből Felsőorosziba vezető ösvényen jártunk, ahol Bartók indult el egykoron a Cantata profana alapját képező népballada nyomában, ezután, 2015 októberében Kászonaltízen, majd 2016 februárjában Csíkmadéfalván, illetve áprilisban Gyergyóremetén jártunk, ugyancsak Bartók nyomában, népdaléneklési versenyünk körzeti szakaszain. És íme, eljött a döntő is. Ezen a körzeti szakaszok nagydíjasai valamint különdíjasai vettek részt: a felsőnyárádmenti verseny eredményeképpen, Nemes Barbara, Aszalos Hilda és Pargaru Vivienn , Kászonból Csűrös Csongor, Lakatos Bianka, Lakatos Noémi és Szász Sebestyén, Csíkból Ambrus Beáta, Fodor Alpár, Sárosi Mátyás és Székely Katalin, és Gyergyóból Kolcsár Borbála, Kolcsár Zsófia, Köllő Izabella és Laczkó Kata lépett mikrofon elé.

Úgy indultunk útnak két évvel ezelőtt, hogy a jó hallású, jó hangú gyerekeket vettük célba, mivel őket tartjuk az igazi értéknek és mert őket majd meg lehet tanítani bármire. Hisszük, hogy ez a verseny elérte célját és rádiónk lehetőséget adott, utat mutatott jó néhány tehetséges gyereknek, egy olyan ösvényt, amely tehetségük kiművelését, akár jövendő életpályájukat is jelentheti. Bízzunk ebben.

Köszönjük a négy körzet önkormányzatának, tantestületnek, de lakosainak is, hogy kezdeményezésünket lelkesedéssel fogadták, munkánkat pedig végig segítették.
Külön köszönet és elismerés a négy körzeti szakasz megszervezésében nélkülözhetetlen segítséget nyújtó pedagógus-kollégák munkájáért, akik ide is elkísérték tanítványaikat: Itt volt közöttünk Kémenes Hajnal tanítónő Székelyhodosról, Bartha Kinga óvónő Kászonaltízről , András Zsuzsa tanítónő Csíkmadéfalváról valamint Ferencz Örs zenetanár Nyárádszeredából.

Népdaléneklési versenyünk döntőjének zsűrijében Csorba Erna énekművész, a marosvásárhelyi Zenei Líceum énektanára, Csizmadi Csilla a marosvásárhelyi zeneiskola tanítónője, valamint Ila Gábor rádiós műsorszerkesztő vett részt. A zsűri elnöke Madaras Ildikó énekművész a marosvásárhelyi Zenei Líceum tanára volt. Nem mindennapi feladatot vállaltak, mert tényleg nehéz volt ennyi tehetséges gyerek közül a legeslegjobbakat kiválasztani. De, valamennyiünk megelégedésére, sikerült nekik: a verseny két nagydíjasa PARGARU VIVIENN és NEMES BARBARA lett, akikről az a vélemény alakult ki, hogy még hallani fogunk róluk a zenei világ nagyjai között.

Továbbá, itt mondok köszönetet támogatóinknak, az igazi Csíki Sör manufaktúrának, aki a verseny díjait biztosította, valamint a marosvásárhelyi Optika Optofármnak, akitől a jutalomkönyveket kaptuk. Köszönet nekik. A Bartók nyomában elnevezésű népdaléneklési verseny ezzel betöltötte feladatát és a jövőben átalakul a Marosvásárhelyi Rádió „Bartók Béla” tehetségkutató versenyévé, gyerekeknek, mert erre van itt igazából szükség – alakult ki a két esztendei munka során a vetélkedő perspektíváinak többszöri megvitatásakor. Sokat kell még dolgoznunk rajta, mert, amint az szombaton is kiderült, tehetséges gyerekünk nagyon sok van, és ők várják a legjobban az újabb és újabb fellépési lehetőségeket. Úgy legyen.

Boér Károly.



október 23, 2016