Elkezdődött a Szociáldemokrata Párt kongresszusa

4 ezer küldött részvételére számítanak a Szociáldemokrata Párt mai kongresszusán. A politikai alakulat kongresszusa 11 órakor kezdődött el, ahova folyamatosan érkeznek az ország minden pontjáról a küldöttek.

Annak ellenére, hogy a párt Országos Végrehajtó Bizottságában működő tagoknak nem járt le a megbízásuk, a politikai alakulat úgy döntött új ügyvezető elnököt választ, valamint 16 új országos alelnököt. A párt ügyvezető elnöki tisztségére Viorica Dăncilă kormányfő, Nicolae Bănicioiu volt egészségügyi, illetve Ecaterina Andronescu volt tanügyminiszter pályázik. A 16 országos alelnöki tisztségre, valamint az ország 8 nagy régióját képviselő két funkcióra 24 szociáldemokrata képviselő pályázik-állítja a Digi24 hírtelevízió.

A területi szervezetek fogják eldönteni a szavazás végkimenetelét

A Szociáldemokrata Párt ügyvezető elnöki tisztségére pályázó Viorica Dăncilă miniszterelnök a kongresszus előtt azt nyilatkozta, a területi szervezetek képviselői fogják eldönteni a szavazás végkimenetelét.

Arra a kérdésre, hogy miért gondolta meg magát, és jelentkezett az ügyvezetői elnöki tisztségre, a miniszterelnök azt felelte, hogy sok kollégája bíztatta erre. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy elfogadhatnak egy határozatot Európai Románia címmel, ugyanis az elmúlt időszakban az európai dimenziót nem becsülték meg.

Tăriceanu szerint Iohannis nem fogja megnyerni a következő választást

Călin Popescu Tăriceanu a Liberálisok és Demokraták Szövetségének elnöke, a Szociáldemokrata Párt mai rendkívüli kongresszusán kijelentette véleménye szerint Klaus Iohannis jelenlegi államfő nem fogja megnyerni a következő államfői mandátumát, ugyanakkor ,ha bejelenti, hogy Laura Codruţa Kovesi korrupcióellenes főügyészt nem hívja vissza funkciójából a saját ítéletét fogja aláírni.

Hozzátette: Mindenki tudni fogja, hogy csak azért támogatja az Országos Korrupcióellenes Ügyészség főügyészét, hogy az illető segítse politikai ellenfeleinek eltávolításában, főleg azok esetében, akiket a jelenlegi államfő nem tud legyőzni tisztességes politikai versenyben. Hangsúlyozta a jelenlegi államfő azt hiszi, megnyerheti következő mandátumát is, annak ellenére, hogy –véleménye szerint – Klaus Iohannis egy párhuzamos állam vezetője és nem Romániáé. A politikus ugyanakkor elégedettségét fejezte ki a parlament igazságügyi törvényének megvitatásával illetve módosításával kapcsolatban, amely szerinte egy komoly előrelépés a párhuzamos állam felszámolása érdekében.

Az RMDSZ addig támogatja a koalíciót, amíg a  közjót szolgálják

Kelemen Hunor RMDSZ elnök szerint addig támogatják a koalíciót a parlamentben, amíg cselekedeteik a közjót szolgálják. A szövetségi elnök ezt a Szociáldemokrata Párt mai kongresszusán jelentette ki, hozzátéve a kormánykoalíció döntéseik középpontjában az állampolgár kell álljon.

 Az igazságügy reformja menetrend szerint fog folytatódni

Az igazságügyi törvények és a büntető törvénykönyvek reformja szigorú menetrend szerint fog folytatódni, betartva az európai tapasztalatokat, jelentette be Liviu Dragnea a Szociáldemokrata Párt mai rendkívüli kongresszusán.

Hozzátette: a büntető törvénykönyvek módosításáról szóló viták éppen ezekből az okokból jutottak ilyen ellenséges szintre, mert azok mögött az illegális hatalmi rendszer kedvezményezettjei állnak. Mint mondta ezek a politikusok szeretnék megakadályozni a javasolt a módosításokat, ugyanakkor minden racionális módosítást elleneznek. Hangsúlyozta a vita folytatódni fog, egészen a módosítások elfogadásáig. Mint mondta ez egy olyan lépés, amely által modernizálni lehet a társadalmat, ugyanakkor átláthatóan végigmennek minden alkotmányossági és parlamenti folyamaton. Az igazságügyi törvények reformja egy szigorú menetrend szerint folytatódik, betartva az európai tapasztalatokat – tette a szociáldemokraták elnöke. Liviu Dragnea arról is beszélt, hogy az erőszakszervezetek túl sokszor kerültek a visszaélések közelébe és túl távol a törvényektől, az alkotmánytól, ezért ezeknek a működését is át kell gondolni. Kifejtette a párhuzamos állam nem csupán a politikai osztályba férkőzött be, hanem a sajtóba, a civil társadalomba, az üzleti szférába is, ezért nehéz ma megérteni, hogy ki mond igazat és ki nem.

A német modellt szeretnék gyakorlatba ültetni

A német közbeszerzési modellt szeretné gyakorlatba ültetni a kormány, nyilatkozta ma a Szociáldemokrata Párt rendkívüli kongresszusán Viorica Dăncilă miniszterelnök.

Hozzátette: új irányt kell bevezetni, ami a közép- és hosszútávú fejlesztési pillérekről való vitát segíti. A miniszterelnök úgy fogalmazott Romániának szüksége van egy ilyen látásmódra, a miniszterelnöknek és a kormánynak a jó irányba kell tekintenie, ezért szeretné bemutatni azt a 100 legfontosabb intézkedést, amelyet idén bevezetnek. Hangsúlyozta: a polgármesterek kérték, hogy változtassanak a közbeszerzési eljárások törvényén, mert a jelenlegi szabályzás csak akadályozza őket. Mint mondta 2018-ban elfogadják a helyi önkormányzatok adótörvénykönyvét, a turisztikai törvényt, módosítani fogják a járandóságok törvényét, a bányák törvényét és elfogadják a lobbytörvényt, ugyanakkor elfogadják a családon belüli erőszak leküzdésére irányuló törvényt is.

Forrás: News.ro/Digi24/Rador
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

DÉLELŐTTI RÁDIÓÚJSÁG

Live Video

Partnereink