Eljárás indulhat Románia ellen a törvénytelen erdőirtások miatt

Újabb kötelezettségszegési eljárás indulhat Románia ellen amiatt, hogy 1,2 millió köbméter faanyag tűnt el az elmúlt öt esztendőben a nemzeti parkokból – jelentette ki Andrei Ciurcanu, az Agent Green munkatársa.

A civil szervezet képviselője elmondta: brüsszeli hivatalos forrásokból úgy értesült, előfordulhat, hogy a törvénytelen erdőirtások miatt újabb kötelezettségszegési eljárás induljon Románia ellen. Brüsszelben az Agent Green és az EuroNatur szervezetek mutattak be egy jelentést a nemzeti parkokban és a Natura 2000 természetvédelmi területeken történő visszaélésekkel kapcsolatban.

2014-től kezdve, az ipari léptékű favágások miatt, Románia 3.600 hektár évszázados erdőt vesztett, ez 7.200 futballpálya nagyságú területet jelent’ – magyarázta Andrei Ciurcanu. A szakember azzal szemléltette a jelenség méreteit, hogy ez a famennyiség 60.000 kamionon férne el, azaz egy olyan, farönkökkel megrakott kamionoszlopon, amely Bukaresttől Nagylakig érne. A bemutatott adatok szerint a legérintettebb természetvédelmi területek a Kelemen-havasok Nemzeti Park, a Domogled-Cserna Nemzeti Park, a Szemenik-Krassói-szurdok Nemzeti Park, valamint Európa legnagyobb szűz erdőinek nagy része, a Nérai-erdőségben. A szervezet számításai szerint ezen erdők kitermeléséből a román állam 60 és 100 millió euró közötti bevételre tett szert, még akkor is, ha a legolcsóbb, tűzifának való értékesítéssel számolunk (50 euró/köbméter), jóllehet a jó minőségű faanyag ára ennek a többszöröse lehet. Azt mondják, a bevétel alig 15 százalékát fordították újraerdősítésre, nagy része bérekre ment el.

Forrás: Agerpres
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

JÓ REGGELT, ERDÉLY!

Live Video

Partnereink