Elfogadták az egyetemegyesítésről szóló határozatot

Elfogadták a MOGYE és a Petru Maior Egyetem egyesítéséről szóló határozatot a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem szerda délutáni, szenátusi ülésén.

A két egyetem egyesítését szerdán mindkét intézmény Szenátusa megszavazta. A MOGYE szenátusi ülésén az 59 tag közül 39-en voltak jelen. A kezdeményezést 3 tartózkodás mellett fogadták el. A Szenátus 18 magyar tagja nem ment el az ülésre.  Hogy miért, arról a Szenátus alelnöke, a magyar tagozat vezetője, Szabó Béla professzor számolt be:

A MOGYE szenátusának elnöke, Constantin Copotoiu a szerda délutáni szenátusi ülés után így nyilatkozott rádiónknak: A mai ülésen megszavazták a Petru Maior Egyetem összevonását/abszorpcióját a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemmel. Ezáltal a Petru Maior Egyetem megszűnik, karai a mi egyetemünkhöz kerülnek át. Az intézmény megnevezése: Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudományos és Műszaki Egyetem lesz. Azt hiszem, az egyesüléssel – a világ és Európa más egyetemeihez, például a magyarországi pécsi és szegedi egyetemhez hasonlóan – erősebbek leszünk, a 10 ezernél több diákkal rendelkező egyetemek sorába kerülünk, ami a nagy egyetemek sorába helyezi intézményünket, melynek mind a tanerő, mind az egyetemi alkalmazottak szempontjából kedvező hatása lesz.

A Petru Maior Egyetem Szenátusának ülésén egyetlen ellenszavazattal bólintottak rá az összevonásra – nyilatkozta rádiónknak Călin Enăchescu rektor. A tanítás szempontjából a fúzió a következő tanévtől, 2018 október elsejétől lesz érvényes – tette hozzá a Petru Maior Egyetem rektora.

A Petru Maior egyetemmel történő fúziót kimondó szenátusi határozatot adminisztratív lépések követik- nyilatkozta rádiónknak Leonard Azamfirei, a MOGYE rektora: A MOGYE és a Petru Maior Egyetem dokumentumai a tanügyminisztériumhoz kerülnek, majd a megfelelő törvényes eljárás következik. Pontosítanám, hogy mostantól csupán adminisztratív jellegű kérdésről van szó, mert az egyetemi autonómia szellemében – amit nagyon jól ismernek, a Szenátus döntései függetlenek, minden más jogszabályt felülírnak, ha azokat törvényes feltételek betartása mellett hozták. Azt hisszük, megfelelően jártunk el, és holnap elküldjük a tanügyminisztériumhoz a két egyetem teljes dokumentációját.

Leonard Azamfirei rektor rádiónknak kifejtette: sajnálatosnak és indokolatlanak tartja, hogy magyar tagozatot képviselő szenátusi tagok távol maradtak a szenátus üléséről.

A MOGYE szenátusának tagja, Szilágyi Tibor a szenátusi döntés után így nyilatkozott a testület magyar képviselői távolmaradásának okairól:

Az elhangzott interjúkat Erdei Edit-Zsuzsánna készítette.

Az RMDSZ szerint az egyetem multikulturális jellegét szeretnék felszámolni

Szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a szövetség elnöke, Kelemen Hunor hangsúlyozza: a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem multikulturális jellegének felszámolására, a magyar oktatás meggyengítésére irányuló kezdeményezésnek tartják a MOGYE és a Petru Maior egyetem egyesítésének szándékát.

A magyar oktatók és magyarul tanuló diákok érdeke, hogy ne kerüljön veszélybe az orvosképzés. Hozzáteszik: remélik, az elmúlt időszakban felgyűlt szakmai érvek és józan hangok a MOGYE vezetőségét is jobb belátásra bírják. Hangsúlyozzák: az RMDSZ kiáll a magyar oktatók és diákok mellett, álláspontjukat fenntartja, velük együtt tiltakozik, a bekebelezés ellen minden lehetséges eszközével fellép, mert egyértelmű számukra, hogy ez a lépés a következő években a magyar nyelvű képzés megszűnéséhez vezet.

Az RMDSZ Maros megyei szervezete is tiltakozik

Szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményük szerint tönkreteszik a marosvásárhelyi orvosképzést. Hangsúlyozzák: nem támogatják a MOGYE és a Petru Maior egyetem egyesítését. A mostani szándék a több évtizedes, nemzetközileg is elismert orvosképzés jövőjét veszélyezteti. A mostani egyetemegyesítéssel a MOGYE gyengülni fog, hiszen a vegyesprofilú egyetemek minősítése gyengébb, romlik a tanár-diák és a nemzetközi hallgatói arány. Megjegyzik: a tanügyi törvény által szavatolt egyetemi autonómia elve nem teszi lehetővé, hogy az egyesítési folyamat mostani szakaszában a két felsőoktatási intézmény vezetőségének döntésébe bármilyen politikai és jogi eszközzel beleszólhasson az RMDSZ. Felszólítják Valentin Popa tanügyminisztert: ne járuljon hozzá az egyesítéshez – írják.

 Az EMNP is elfogadhatatlannak tartja a beolvasztást

Elfogadhatatlannak tartja a Marosvásárhelyi Orvosi- és Gyógyszerészeti Egyetem beolvasztását a román tannyelvű Petru Maior Egyetembe az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnöksége – írja közleményben az alakulat.

A kialakult helyzetben egyetlen lehetőséget látnak elfogadhatónak: biztosítani kell a MOGYE önállóságát. Felszólítják a kormányt és az azt támogató RMDSZ-t: mindaddig ne hagyják jóvá a két egyetem összevonását, amíg a magyar kar vezetőivel egyetértésben létre nem jön az önálló magyar orvosi- és gyógyszerészeti egyetem.

Forrás: Marosvásárhelyi Rádió
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink