Életbe lépett az élelmiszer-pazarlás csökkentését célzó törvény

Kihirdette Klaus Iohannis államfő az élelmiszer-pazarlás csökkentését célzó törvény módosítását – közölte az Államelnöki Hivatal.

A képviselőház június 27-én fogadta el döntő házként a jogszabályt. A tervezetet 203-an támogatták, ketten ellene szavaztak, 71 képviselő pedig tartózkodott. A tervezetet a Szociáldemokrata Párt egy képviselőcsoportja nyújtotta be, az indoklásban hangsúlyozva, hogy Romániában a megvásárolt élelmiszer több mint 10%-át kidobják. A jogszabály az élelmiszer-pazarlás csökkentése érdekében különböző előírásokat fogalmaz meg az élelmiszeripar és -kereskedelem minden stádiumára, valamint szabályozza a lejárati időhöz közelítő termékek csökkentett áron történő értékesítését és adományozását emberi, illetve állati fogyasztásra.

Az élelmiszereket a lejárati határidejük előtti 10 napban át lehet adni adományként, kivételt képez néhány romlandó termék, amelyet kormányhatározatban fognak felsorolni. A lejárati idejükhöz közeledő, adományozott élelmiszereket tilos pénzért továbbadni. Azok a cégek, amelyek adományoznak élelmiszereket, adókedvezményekben részesülnek az adótörvénykönyvben foglaltak alapján. Alkoholos italokat tilos adományozni. Az előírások áthágása 1.000 és 10.000 lej közötti bírsággal sújtható.

Forrás: Agerpres
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink