Elakadtak a tárgyalások Szerbia és Koszovó között

Ismét sikertelenek voltak a tárgyalások Szerbia és Koszovó között: a két ország államfője tegnap Brüsszelben nem ért el előrelépést a 2013-ban megkezdett párbeszédben.

Aleksandar Vucic szerb elnök a szerbiai közszolgálati televíziónak azt mondta: Szerbia addig nem vesz részt a további tárgyalásokon, amíg Koszovó vissza nem vonja “törvényellenes” lépéseit. A szerb államfő ezzel arra utalt, hogy Pristina néhány napja tíz százalékkal megnövelte a Szerbiából érkező termékek vámját, valamint Ramush Haradinaj koszovói kormányfő bejelentette: még ebben a hónapban megalakul a koszovói hadsereg, melynek egyik alakulatát az északi, szerblakta részre vezénylik. Aleksandar Vucic szerint a védővám bevezetésével Koszovó felrúgta a Közép-európai Szabadkereskedelmi Megállapodást, a hadsereggel az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozatát sérti, amelynek alapján Koszovó területén csak nemzetközi haderő tartózkodhat.

Hashim Thaci koszovói államfő szerint azonban a szerb küldöttség agresszív hangnemben akart tárgyalni, míg a koszovói küldöttség megindokolta, mit miért tett. A brüsszeli párbeszédet vezető Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője mindkét felet arra szólította fel: vegyenek vissza agresszív retorikájukból, és fordítsanak több figyelmet a párbeszéd folytatására, ugyanis ez a feltétele mindkét ország európai uniós csatlakozásának.

Forrás: MTI
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink