Egyre nagyobb gondot jelent a kitartó hóesés Ausztriában

Egyre nagyobb gondot jelent a kitartó hóesés Ausztriában, több ezer háztartás maradt hosszabb-rövidebb időre áram nélkül.

Tirol tartományban körülbelül 1600, Salzburg tartományban több mint 1200, Alsó-Ausztriában mintegy 900, Felső-Ausztriában további 600 háztartásban van baj az áramellátással. Főként az jelent problémát, hogy a szabadban található vezetékekre ágak vagy fák eshetnek, amikor azok már nem bírják el a rájuk nehezedő hótömeget. Felső-Ausztria több részén a hadsereg mintegy 100 katonáját vetették be a nagy hótömegek elleni küzdelemben. A hóeltakarítási munkálatokban részt vettek a tartomány katasztrófaelhárítási hálózatához tartozó vállalatok is. Felső-Ausztria tartományban több nagyobb síparadicsom – köztük Dachstein-West, Krippenstein, Kasberg és Feuerkogel – továbbra is zárva maradt, néhány kisebb még működik.

A hétvége óta legalább heten haltak meg az országban az erős havazás miatt, köztük több olyan síelő, akik elsüllyedtek a mély hóban, többeket pedig lavina sodort el. A nem szűnő havazás negatív hatással van a téli turizmusra is, az osztrák gazdasági kamara szerint rövid határidő alatt 50 százalékkal kevesebb a vendégfoglalás Ausztriában.

Bizonyos területeken már négy méteres hóréteg alakult ki. Eddig már több mint húsz síközpontot lezártak. Az iskolák és óvodák több településen is bezártak. Sölktalban több kisebb várost napok óta csak légi úton lehet megközelíteni. A katonák a visszafelé vezető úton holland turistákat szállítottak ki az egyik településről, akik nem tudtak hazautazni a rendkívüli helyzet miatt.

Az ausztriai Innsbruck környéki hegyekben van, ahol négy méteres a hótakaró. Felső-Ausztria északi részén és Salzburg tartományban a legmagasabb, ötös fokozatú lavinariasztás van érvényben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat közölte további jelentős mennyiségű hó várható az Alpokban.

Forrás: MTI
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

ÉRTSÜNK SZÓT

Live Video

Partnereink