Egymás mellé helyezett szavak, gondolatok

Beszélgetés Egyed Emesével Paian című legőjabb verseskötetéről

egyedfoA marosvásárhelyi Lector kiadó gondozásában jelent meg Egyed Emese: Paian című kötete, az elmúlt nyolc év verseivel. Míg bennünk, akik nem vagyunk író emberek, a körülöttünk zajló események csupán gondolatok szintjén fogalmazódnak meg vagy egyszerű közlésként osszuk meg ezeket másokkal, addig a költő a nyelv eszközeivel  alkotbravúroskodik és születik a vers amely reflektál a világra.

Egyed Emese minden egyes versbe kívánkozó érzéshez nyelvi változatosságot is társít. Olyan művelője ő a magyar nyelvnek, és egyben őrzője is, aki régi szavainkat, szófordulatainkat emeli be verseibe, vagy ahogyan ő mondja az egymás mellé helyezett mondatokba, ezáltal sajátos hangzást biztosítva a versnek. Nyelvi szépség, elegancia, tisztelet, ugyanakkor melegség, közvetlenség sugárzik ezekből a versekből. A kötetet lapozva mindegyik oldalon más és más fogad: más érzések, más szereplők, más környezet, más stílus, más játékosság, de ugyanaz a közvetlenség amellyel a szerző beavat az életébe.

A kötet a Paian címet viseli. Paian olyan istenség, aki megszabadítja az embert a bajtól és a bánattól. A kötetben szereplő versek révén a szerző önmagából is kiírja a bánatot, de az örömöt is. És emlékezik a távozókra. Ebben a kötetben különösen sok ajánlás van, meghitt gondolatok különleges emberek iránti érzések és féltések. Egyed Emesével beszélgetünk.

Szerkesztő: Szuszámi Zsuzsa.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

JÓ REGGELT ERDÉLY!

Live Video

Partnereink