Egész Katalóniát megbénító sztrájkot helyeztek kilátásba

Katalóniában ma általános sztrájkba léptek az intézmények, a vállalatok, még a sportolók is. Az FC Barcelona, az Espanyol és a Girona labdarugó csapata is csatlakozik a sztrájkhoz. A városban forró és robbanékony a hangulat.

A tiltakozó akciót eredetileg még a múlt héten helyezte kilátásba négy kisebb dolgozói érdekképviselet , így fejezve ki ellenérzésüket a hatósági intézkedésekkel szemben, amellyel a spanyol kormány igyekezett megakadályozni az alkotmánybíróság által felfüggesztett referendum megrendezését. A vasárnapi események hatására Spanyolország két legnagyobb dolgozói szakszervezetének katalán szervezetei is csatlakoztak a tiltakozói akcióhoz. Egész Katalóniát megbénító eseményt helyeztek kilátásba, amely érinti az oktatást, az egészségügyet, és a tömegközlekedést. Tegnap délután azonban a két nagy szakszervezet országos vezetői közös sajtótájékoztatón visszavonták a sztrájk támogatását, hivatkozva arra, hogy nem értenek egyet a katalán kormány terveivel Katalónia függetlenségének egyoldalú kinyilvánításáról. Így egyelőre nem lehet tudni, hogy végül mennyien lépnek majd sztrájkba kedden Katalóniában.

A megmozduláshoz a spanyol labdarúgó-bajnokság katalán együttesei, az FC Barcelona, az Espanyol és a Girona is csatlakozik. Az FC Barcelona tegnap közleményben jelezte, profi és utánpótlás-együtteseinek játékosai nem végeznek edzésmunkát kedden, így az első csapat azon futballistái sem, akik nem utaznak el nemzeti válogatottjukhoz. Az Espanyol és a Girona szintén közleményben jelezte, csatlakozik a régiószintű sztrájkhoz.

A MASZOL tudósítója Moldován Árpád Zsolt az éjszaka visszaérkezett Kolozsvárra, a tegnap délutáni tömeges gyülekezésekről azonban még be tudott számolni. Vele beszélgetett Szuszámi Zsuzsa.

 

Forrás: MTI/Marosvásárhelyi Rádió
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

JÓ REGGELT, ERDÉLY!

Live Video

Partnereink