Dragnea is belátta, hogy méltánytalan a törvény

A magyar anyanyelvű elemi osztályosok románnyelv-oktatását hátrányosan érintő rendelkezésről tárgyalt tegnap Kelemen Hunor a Szociáldemokrata Párt elnökével, Liviu Dragneával. A beszélgetést követően a szövetségi elnök rádiónknak elmondta, hogy a jogszabály alkalmazásáról szóló miniszteri körlevelet az RMDSZ várhatóan megtámadja a közigazgatási bíróságon.

Mint kiderült a rendelet egyedül az oktatási miniszter személyes ámokfutásának köszönhető. Sem a Szociáldemokrata Párttal, sem a koalícióval nem konzultált az ügyben. Kelemen Hunor odaadta a Szociáldemokrata Párt elnökének a szakmai érveket, amelyeket a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége illetve az RMDSZ munkatársai készítettek, és kérte, hogy a minisztériumi körlevelet vonják vissza és állítsák le, hiszen semmiféle jogi súlya nincsen.

„Ha ez egy alkalmazási szabály lenne, akkor kormányhatározatnak kellene lennie, legrosszabb esetben miniszteri rendeletnek, amit a miniszter ír alá, és nem 3-4 igazgató.” – jegyezte meg az RMDSZ elnöke.

A politikus elmondása szerint Liviu Dragnea pozitívan reagált a szövetségi elnök kérésére, és megígérte, beszél a miniszterelnökkel és kollégáival, hogy minél hamarabb megoldást találjanak a problémára. Arra a kérdésre, hogy a hatályon kívül helyezés sikerességét követően mi lesz azoknak az iskoláknak a sorsa, akik megpróbálták alkalmazni a rendeletet, Kelemen Hunor azt felelte, hogy pont a rendelet negatív következményei miatt próbálják sürgetni a jogszabály megállítását, eltörlését.

„Vannak olyan tanfelügyelőségek ahol nagyon siettek, vannak ahol nem siettek és várnak és én azt gondolom, hogy az a helyes hogy várják meg. Nem kell sietni, amíg ez a kérdés zárós határidőn belül dűlőre jut és lekerül napirendről, mert az alkalmazást követően pár hónap múlva már nehezebb a tanév közepén visszapörgetni, mint most megállítani.” - fejtette ki Kelemen Hunor.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink