Digitális kórlap: mi az és jó-e nekünk?

November 12-étől az Egészségügyi Minisztérium kötelezővé tette, hogy digitális formában az elektronikus kórlap tárolja minden páciens adatait a betegségeiről, allergiáiról, eddigi kezeléseiről. A szaktárca utasítására a háziorvosoknak kell létrehozniuk ezeket az elektronikus kórlapokat a hozzájuk tartozó betegekről, ezek használata – függetlenül attól, hogy a beteg biztosított-e, vagy sem – minden magán- és közkórházban dolgozó orvos, laboráns számára kötelező.

Összeállításunkban elsősorban a Hargita Megyei Egészségbiztosító Pénztár igazgatóját, Duda Tihamért kértük meg, hogy világosítson fel, hogyan működik a digitális kórlaprendszer.

Duda Tihamér elmondta, a digitális kórlap bevezetése az Országos Egészségbiztosító Pénztár programjának szerves része. Folyamatban van az elektronikus küldőpapír és az elektronikus betegszabadság bevezetése is. A digitális kórlap az állampolgárok egészségügyi állapotára vonatkozó adatokat összesíti. Egységbe foglalja és láthatóvá teszi, ami a pácienssel történik az egészségügyi szolgáltatások rendszerén belül, elősegíti az orvosokat ahhoz, hogy a legmegfelelőbb kezelést tudják biztosítani. Ehhez az egészségügyi szolgáltatók mellett az érintetteknek is van hozzáférhetőségi lehetősége.

Az Egészségbiztosító Pénztár igazgatója kihangsúlyozta: Ez a rendszer biztonságos, jól leszabályozott procedúra, több olyan biztonsági eljárást tartalmaz, ami védi a biztosított páciensek személyes adatait, ugyanis csak azok a szolgáltatók férnek hozzá, akiknek szükségük van az adatokra, hogy megfelelően ellássák a pácienseket. Duda Tihamér nyilatkozott rádiónknak:

A továbbiakban Soós Szabó Klára, a Családorvosok Hargita Megyei Szövetségének elnökének véleményét kértük ki az új rendszerről, aki szerint jogi és etikai kérdések merülnek fel a rendszer bevezetésével kapcsolatban, ugyanakkor az egészségügyi kártyásrendszerhez hasonlóan, ez a rendszer sem fog rendeltetésszerűen működni és további gondokat okozhat az egészségügyi szolgáltatók mindennapos munkájában. Soós Szabó Klárát hallják.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház menedzserét, Demeter Ferencet is megkérdeztük, miben segít az új rendszer egy kórháznak?

Demeter Ferenc elmondta, jónak tartja a rendszert, de fontosnak tartja az adatok biztonságos kezelését. Ennek kapcsán megjegyezte, Hargita megyében beüzemeltek már egy integrált orvosi informatikai rendszert, ebben a pályázatban pedig figyelembe vettek minden jogi feltételt, így az adatok védelmét is. Összegezve, hatékonyabbnak tartja az újonnan bevezetett digitális kórlap rendszert, mint az előző papír alapon működőt.

Avram Izabella összeállításából tehát kiderül, annak ellenére, hogy a Hargita Megyei Egészségbiztosító Pénztár igazgatója kiemeli, hogy minden adatot bizalmasan kezelnek, vannak, akik etikátlannak és jogtalannak tartják, ha személyes adatok kerülnek egy közös rendszerbe a biztosított beleegyezése nélkül, más egészségügyi szolgáltató képviselői pedig díjazzák, hogy ez az egységes rendszer könnyíti az orvosok dolgát, mindkét megkérdezett fél viszont kiemelten fontosnak tartja a személyes adatok biztonságát.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

JÓ REGGELT, ERDÉLY!

Live Video

Partnereink