Decemberben is érdemes az eget kémlelni

Habár azt tartják, hogy az augusztus a csillaghullás időszaka, a jelenséget ilyenkor decemberben is megfigyelhetjük. Ugyanis évente a Földről több meteor-záport követhetünk figyelemmel, közülük kettő emelkedik ki igazán: augusztusban a Perszeidáknak nevezett meteor-raj, most decemberben pedig a Geminidák. Ez utóbbi néha még meg is haladja az augusztusi meteor-eső intenzitását, viszont a megfigyelésnek az időjárási viszonyok és a kinti hidegek sem kedveznek.

A kivilágított nagyvárosokban elég kis eséllyel lehet bármit is látni a jelenségből, mert az erős földi fények elnyomják. Azonban Csere Mihály amatőr csillagász szerint – egy kis szerencsével – még van esély érdekes égi jelenségeket megfigyelni. Főleg, ha jól felöltözünk, vesszük a fáradtságot, és keresünk egy sötét égboltot, ahogy a csillagászok nevezik a város fényszennyezésétől mentes övezetet.

Csere Mihállyal, az Erdélyi Magyar Csillagászati Egyesület tagjával, arról is beszélgettünk, hogy mennyire nem egészséges a hazai városi éjszakai kivilágítás (ezzel külön tudomány foglalkozik), és mennyire jobb lenne, ha nálunk is a halovány, meleg fényeket alkalmaznák (ez utóbbira lenne szüksége az emberi szervezetnek is). Mi pedig itt Romániában az eget is megvilágítjuk, és ezzel a kontrasztot rontjuk, és az égi jelenségek megfigyelésének esélyét. Ha sötét eget szeretnénk, legalább 30 km-re távolodjunk el a várostól – ajánlják a szakemberek. A mostani meteor-raj körülbelül két hétig látható. Bódizs Edit interjúja.

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

BAK-ELIT PARTY – Dj. Dr Tötivel

Live Video

Partnereink