Brüsszel határozottabb fellépést szeretne az álhírekkel szemben

Határozottabb fellépést szeretne a félretájékoztatással, az internetes álhírekkel szemben az Európai Bizottság, amely ennek céljából cselekvési tervet és javaslatokat mutatott be tegnap.

A brüsszeli testület megerősítené az EU külügyi szolgálatának illetékes munkacsoportjait és a szomszédságpolitikai partnerállamokban működő uniós küldöttségeket, lényegesen több szakembert és adatelemző eszközt biztosítva számukra. A szolgálat stratégiai kommunikációs költségvetése a tervek szerint jövőre több mint kétszeresére – 1,9 millióról 5 millió euróra – emelkedik.

Külön riasztási rendszert hoznak létre az európai uniós intézmények és a tagországok között a félretájékoztatási kampányokkal kapcsolatos adatok megosztásának és a fenyegetések idejében történő jelzése céljából. Emellett a jövő májusi europarlamenti választásokig havi jelentéstételre kötelezik vállalásaik végrehajtásáról az internetes felületeket, például a Google-t, a Facebookot és a Twittert. Az Európai Bizottság végezetül felszólította a tagországokat: tegyenek többet az uniós értékek és szakpolitikák kommunikációja terén, és védelmezzék az Európai Uniót és annak intézményeit a félretájékoztatási kampányokkal szemben, valamint külön programokkal mozdítsák elő a médiaműveltséget.

Forrás: MTI
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink