Botrányos körülmények között fogadtak el egy tervezetet

A képviselőház botrányos körülmények között fogadta el szerdán a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről szóló törvénytervezetet.

Első nekifutásra a tervezet megbukott. Sarkalatos törvényről lévén szó, 165 szavazatra volt szükség az elfogadásához, de csak 163 szavazatot kapott. A Szociáldemokrata Párt frakcióvezetője, Daniel Suciu azonban a szavazás megismétlését kérte, arra hivatkozva, hogy több jelen lévő képviselő szavazatát nem regisztrálta a rendszer. Második nekifutásra, 170 támogató szavazattal, a tervezetet elfogadta a képviselőház.

Az RMDSZ-frakció tiltakozásul kivonult a teremből a szavazás előtt. Kelemen Hunor szövetségi elnök “disznóságnak” nevezte a történteket. Az ellenzéki pártok is tiltakoztak a Szociáldemokrata Párt eljárása ellen. Többen is azt kiabálták, hogy “Tolvajok!”. Az ülést vezető Florin Iordache Szociáldemokrata Párti képviselő azzal replikázott, hogy az ellenzék nem ismeri a házszabályt. A tervezet célja átültetni a romániai jogrendbe a pénzmosás elleni uniós irányelvet. Az elfogadott javaslat többek között előírja, hogy a különféle egyesületeknek és alapítványoknak kötelező módon be kell jelenteniük az illetékes állami intézményeknek a támogatások haszonélvezőit. Az alsóház jogi bizottsága által elfogadott módosító javaslat értelmében kivételt képeznek e kötelezettség alól a Nemzeti Kisebbségek Tanácsának tagszervezetei.

A szövetség képviselőházi frakciójának vezetője a közösségi oldalon azt írta , a tervezet a jelenlegi formájában ellehetetleníti a civil szféra működését, ellenvetéseiket a szakbizottságokban és a plénumban is kifejtették. A többi között értelmetlennek tartják azt az előírást, amely kivonná a kisebbségi szervezeteket a törvény hatálya alól. Bár ez a módosítás kedvező a kisebbségi szervezeteknek, a Szövetség számára elfogadhatatlan – hangsúlyozta bejegyzésében Korodi Attila.

A tervezet nagy felháborodást váltott ki a civilek között is

Negyven romániai civil szervezet intézett nyílt levelet a képviselőkhöz, amelyben kérik, hogy jelenlegi formájában ne hagyják jóvá a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről szóló törvénytervezetet.

Kifejtik: a direktíva alkalmazásával kapcsolatban nincsen kifogásuk, azonban ennek a tervezetnek a szövegébe olyan előírások is bekerültek, melyeknek célja nem a pénzmosás megelőzése, hanem a romániai egyesületek és alapítványok működésének az ellehetetlenítése. A tervezet ugyanis kötelezővé teszi a támogatások reális haszonélvezőjének a bejelentését 30 napon belül, és azokat a szervezeteket, melyek ennek nem tesznek eleget, fel lehet oszlatni. Az aláírók szerint a kiszolgáltatott csoportokkal dolgozó civil szervezeteket különösen sújtja a rendelkezés; a civil szervezetek által biztosított szolgáltatásokat igénybe vevő személyek száma drasztikusan lecsökken majd; a szervezetek a közösségekben való munka helyett adminisztratív tevékenységekre költik erőforrásaikat. Az érintettek arra kérik a képviselőket, hogy a tervezetből távolítsák el az egyesületekre és alapítványokra vonatkozó túlzó előírásokat. Az aláírók között van az Active Watch, az Átlátszó Erdély Egyesület, a Greenpeace Románia, illetve több gyermekvédő és fogyatékosokkal foglalkozó szervezet is.

Dragnea szerint a tervezet nem befolyásolja a civileket

Liviu Dragnea, a képviselőház elnöke úgy véli: semmilyen módon nem befolyásolja a civil szervezetek működését a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzéséről szóló törvénytervezet. Ha a kedvezményezett nem azonosítható pontosan, akkor elég, ha a szervezetek és alapítványok megjelölik a tevékenységi területet – magyarázta a képviselőház elnöke a törvény azon cikkelyét, amely szerint a civil szervezeteknek nyilatkozniuk kell arról, kik tevékenységük kedvezményezettjei.

Forrás: Digi24/Maszol/Kolozsvári Rádió
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink