Borboly Csabát kérdeztük az új tanügyi törvény kapcsán

Borboly Csabát a Hargita megyei tanács elnökét, több ízben is megemlítik az új tanügyi törvénnyel kapcsolatban, Valentin Popa Oktatási miniszter többek között például azzal indokolta a döntését, hogy feljelentés érkezett ellene a Diszkrimináció Ellenes Tanácsnál. Megkeresésünkre Borboly Csaba megindokolta és részletezte a feljelentés körülményeit.

2013-tól erre felé, a Hargita megyei fiatalok román nyelvből elbukják az érettségit. Annak érdekében, hogy ezen változtatni lehessen létrehoztak egy megyei román oktatással foglalkozó munkacsoportot, ennek keretében elemzések, kutatások, felmérések készültek a román nyelvet oktató pedagógusok, a gyermekek és a szülők véleményéről. A munkacsoport eredményei mentén próbálták a minisztériumot rávenni a módosításokra, a válasz a minisztériumtól meg is érkezett, miszerint a változtatásokra még több évet kellene várni. Borboly Csaba úgy véli, hogy ez az ügy nem tűr halasztást.

„Másodrendű állampolgárok vagyunk, vagyis nincsen lehetőség a román nyelvet egy sajátos tanrend alapján elsajátítani, nincsen lehetőség arra, hogy román szakos tanárokat, illetve az 1-4-es tanítókat felkészítsék az új programra, nincsenek tankönyvek, akkor ez által sérülnek a jogaink.”

Ezért fordultak panasszal a Diszkrimináció Ellenes Tanácshoz, de amint azt Borboly Csaba kiemelte, nem elsősorban a miniszter vagy a minisztérium ellen, hanem az Országos Vizsgáztatási Bizottság ellen.

Forrás: Marosvásárhelyi Rádió
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink