Berde Mózsa szobrot avattak Sepsiszentgyörgyön

Berde Mózsa forradalmi kormánybiztos egész alakos szobrát avatták fel tegnap a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban. A háromszéki szabadságharc kiemelkedő alakjának szobra a megyei könyvtár fele vezető lépcső alján, a park sétányán áll.

Berde Mózsa szobra két félből tevődik össze, elölről és hátulról nézve egynek tűnik, a többi nézőpontból más sziluettek jelennek meg, a két fél között a sötétben, rejtett világításból tör fel a fény. A szoborállítást a Hármas Alapítvány kezdeményezte, a Magyar Unitárius Egyházzal és Sepsiszentgyörgy önkormányzatával közösen hirdette meg a pályázatot. A szobrot a Március 15-i ünnepség alkalmával Antal Árpád polgármester, Bálint- Benczédi Ferenc az erdélyi unitárius egyház püspöke és Kisgyörgy Zoltán a Hármas Alapítvány képviselője leplezték le, majd Egyed Ákos történész méltatta Berde Mózsa életét, munkásságát.

Berde Mózsa olyan példakép, aki arra tanít, hogy folyamatosan keresni kell a megmaradás eszközeit, és lehetőségeit, mondta a történész. Kovács István unitárius lelkész úgy fogalmazott, amikor felnézünk a szoborra, annak a bizonyságát oltja a lelkünkbe, hogy a szabadság elvehetetlen, a gerinc hajthatatlan. Az avatón felléptek a szentivánlaborfalvi Berde Mózsa általános iskola kisdiákjai. Berde Mózsa Szentivánlaborfalván született, 1848-ban országgyűlési képviselő és kormánybiztos volt, aki vállalta Háromszék önvédelmi harcának megszervezését. Berde Mózsa vagyonát az erdélyi unitárius egyházra hagyta, ebből épült fel a kolozsvári unitárius kollégium.

Forrás: Kovács Zsolt
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink