Bemutatta ma miniszterjelöltjei listáját Dacian Ciolos

A kijelölt miniszterelnök szakértői kabinetjében Victor Ponta távozó kormányának egyetlen tagja sem vesz részt. Dacian Ciolos hangsúlyozta, mind olyan személyeket választott kabinetjébe, akik noha zömükben fiatalok, jelentős tapasztalattal rendelkeznek szakterületükön, és egyharmaduk nő.

Vasile Dâncu szociológust jelölte az egyik kormányfő-helyettesi posztra és a regionális fejlesztési minisztérium élére. A másik miniszterelnök-helyettes a gazdasági tárca várományosa, Costin Grigore Borc lenne, aki Radu Vasile egykori kereszténydemokrata kormányfő kabinetfőnöke volt, és az utóbbi másfél évtizedben üzleti karriert futott be. Ioan Dragoș Tudorache lenne a kancelláriaminiszter, a külügyminiszteri posztra Lazar Comănescut, az államfő külügyi tanácsadóját jelölte Dacian Ciolos, Mihnea Ion Motocot a védelmi minisztérium, Petre Tobăt a belügyminisztérium, Anca Pauliut pedig a pénzügyminisztérium élére szánja. Cristina Gushet a javaslata a kijelölt kormányfőnek az igazságügyi miniszteri tisztségre, Marian Costescut szánja a szállításügyi, Adrian Curajt az oktatási, Claudia Ana Moarcășt pedig a munkaügyi tárca élére. Andrei Baciu lenne az egészségügyi miniszter, Achim Irimescu a mezőgazdasági miniszter, Victor Vlad Grigorescu pedig az energiaügyi miniszter. Aura Carmen Răducu lenne az európai alapokért felelő miniszter, Cristiana Pașca Palmert a környezetvédelmi minisztérium, Marius Raul Bostant a távközlési minisztérium, Vlad Alexandrescut a művelődésügyi minisztérium, Elisabeta Lipăt pedig az ifjúsági és sportminisztérium vezetésével bízná meg Dacian Ciolos. A kijelölt kormányfő ugyanakkor Violeta Alexandrut javasolja a társadalmi párbeszédért felelős miniszternek, Ciprian Bucurt látná szívesen parlamenti kapcsolattartásért felelős miniszterként, és Dan Stoenescut jelölte a határon túli románokért felelős miniszternek.

Ma és holnap újabb egyeztetéseket folytat a parlamenti pártok vezetőivel Dacian Ciolos. A délután folyamán konzultált már a Szociáldemokrata Párt és a Nemzeti Liberális Párt képviselőivel, holnap pedig a többi parlamenti párt vezetőivel is találkozik. A Dacian Ciolos által javasolt minisztereket holnap és kedden hallgatják meg a parlamenti szakbizottságokban, és várhatóan még kedden bizalmi szavazásra terjesztik a parlament elé a szakértői kabinetet.

MTI/DIGI24

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

TOP 30

Live Video

Partnereink