Az RMDSZ jelöltje nyerte a polgármester-előválasztást

Az RMDSZ jelöltje nyerte Marosvásárhelyen a magyar polgármester-előválasztást. A szavazatok 62,18 század százalékával, Soós Zoltán került ki tegnap győztesnek a marosvásárhelyi előválasztáson. Portik Vilmos, az Erdélyi Magyar Néppárt jelöltje a szavazatok 28,97 század százalékát, Barabás Miklós civil aktivista pedig a voksok 8,83 század százalékát szerezte meg a 4337 leadott voksból. Mint ismert a helyi magyar politikai alakulatok idén márciusi megegyezése alapján, a 2016-os önkormányzati választásokon összmagyar jelöltet indítanak Marosvásárhelyen. A pártok egybecsengő álláspontja szerint ugyanis csak a magyarság közös jelöltje válthatja le tisztségéből a várost 2000 óta vezető Dorin Florea polgármestert. A tegnapi előválasztáson eldőlt, hogy Soós Zoltán lesz jövőre a közös magyar jelölt, aki az eredményhirdetés után kijelentette, az igazi megmérettetés ezután következik, míg eddig az RMDSZ jelöltje volt, ezután minden marosvásárhelyi jelöltje lesz:

Portik Vilmos felhívta a figyelmet a pártok közötti választási koalíció felelősségére, mert mint fogalmazott, Marosvásárhely csak ezáltal válhat az előválasztások nyertesévé, a várost csak így lehet visszavenni. Szerinte az alulmaradt jelöltek eredményeit összeadva, kijelenthető, hogy “a marosvásárhelyiek csaknem negyven százaléka mondott nemet az RMDSZ-es pártpolitikára”.

A független Barabás Miklós úgy nyilatkozott, megmérettetése legfontosabb hozadéka, hogy választói segítségével és aktív részvételével sikerült rést ütni a marosvásárhelyi közéletet jellemző politikai hegemónián.

MVR

  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

NAPRAKÉSZ

Live Video

Partnereink