Az oktatásügyi miniszter támogatja az egyetemegyesítést

Valentin Popa oktatásügyi miniszter az egyetemi autonómia részének tekinti és támogatja a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem valamint a Petru Maior Egyetem egyesülését. Ezzel kapcsolatban Kelemen Hunor úgy véli a magyar oktatóknak le kell ülniük tárgyalni az egyetem vezetőségével és be kell tartatni velük a törvényt.

Arra a kérdésre, hogy aláírja-e a MOGYE és a Petru Maior egyetem egyesítésére vonatkozó szenátusi határozatot, Valentin Popa oktatási miniszter úgy válaszolt: az egyetemi autonómia elve alapján a két egyetem szenátusa hivatott dönteni az egyesítésről.

„Mindannyian tudjuk, hogy az egyetemi autonómiát az Alkotmány és az ország törvényei egyaránt szavatolják. És lehet, hogy az egyetemi autonómia különleges szabadságokkal ruházta fel a felsőfokú oktatási intézményeket, ezért ezek ma Románia legkorszerűbb intézményei. A legfejlettebbek: nemcsak megőrizték örökségüket, hanem az eltelt 20 évben jelentős mértékben fejlesztették is azt. Így az egyetemi autonómia valóban jót tett Romániának. Nem lehet befolyásolni az egyetemi döntéseket.”

Rádiónk kérdésére, hogy az egyetemi autonómia felülírhatja- e az oktatási törvény előírásait, amelyek szerint önálló főtanszékek alakíthatók a multikulturális egyetemen – Valentin Popa tanügyminiszter úgy válaszolt: az oktatási törvény ajánlásokat tartalmaz az önálló struktúrák létrehozására, de erről az egyetemi Szenátus hivatott dönteni.

Erdei Edit-Zsuzsánna összeállítása.

Forrás: Marosvásárhelyi Rádió
  • Kulcsszavak
  • Nincsenek kulcszsavak.

Hagyj üzenetet
A * jelölt mezők kitöltése kötelező*

Adatforgalom / Forgalmi jelentés

Most adásban

Live Video

Partnereink